Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Valheim - huis en basis bouwen tutorial: alles wat je moet weten

Van de eerste steenlegging tot het inrichten van je woning.

Een ambitieus huis of basis bouwen in Valheim is niet iets dat je snel tien minuten voor het slapengaan doet. Afhankelijk van hoe nauwgezet en nauwkeurig je bent, en hoe groots je plannen zijn, kan het proces uren of dagen duren.

Valheim geeft je alles wat je nodig hebt om een huis of basis te bouwen, uit te breiden, en te onderhouden. Op het eerste gezicht zijn de mogelijkheden overweldigend. Onze gids neemt je daarom mee naar je bouwplaats en laat je zien waar je allemaal op moet letten bij je renovatieproject. In deze gids hebben we het over de stabiliteit van bouwelementen en hoe je voorkomt dat je daken naar beneden vallen, de voorbereiding van je bouwplaats, de beste plaats voor de schoorsteen, slijtage, verval en veel meer.


Op deze pagina:


Hoe bouw je een huis of basis in Valheim?

De noodzakelijke voorbereidingen voor het bouwen van een huis of basis in Valheim nemen niet veel tijd in beslag. Je hebt je hamer nodig, genoeg hout en een workbench onder een afdak. In onze gids Valheim voor beginners: Voedsel vinden, wapens craften, workbench en basis bouwen uitgelegd lees je er alles over.

Iedereen begint klein en zolang je nog in de beginfase van Valheim zit, is het niet echt nuttig om meer dan enkel het noodzakelijke te bouwen. Het belangrijkste is te kunnen overnachten.

Voor het begin van de game en de eerste verkenningen in Black Forest is dit meer dan voldoende. Het belangrijkste is dat je een bed hebt om in te slapen, een vuur om je warm te houden, een plek om te koken en misschien wat kisten om je teveel aan items in op te bergen. Het maakt niet echt uit waar je je hut neerzet. Je kan later altijd een hoger en beter huis bouwen.


Waar moet ik mijn huis of basis zetten?

Waar je maar wilt. Je kan letterlijk overal beginnen bouwen, zolang er maar een workbench in de buurt staat. Het spel legt je geen specifieke locaties op. Er zijn echter wel twee zaken die je in gedachten moet houden, anders kan je je wel eens beklagen.

 • In het beste geval bouw je op een plaats van waaruit je niet ver hoeft te gaan naar andere biomen (biomen zijn omgevingen als Black Forest, Swamps, Mountains,...). In de Meadows zijn talloze mooie plekjes te vinden maar Black Forest is ook een aanrader. Je wordt regelmatig aangevallen door vijanden maar deze zijn relatief zwak als je een goede verdediging opzet. Je moet dan ook niet te ver lopen om metalen als Copper en Tin te vinden.
 • Toegang tot het water is handig. In het beste geval ligt de oceaan om de hoek en hoef je geen lange wandeling te maken als je met de boot wil varen.
 • We raden aan om ook naar een relatief effen grond te zoeken voor je huis of basis op te zetten. Je kan met je hoe altijd de grond meer gelijk maken, maar dat kost veel tijd en het resultaat is nooit ideaal.
 • Zeer nuttig maar niet absoluut noodzakelijk, met de Pickaxe (die je krijgt na het verslaan van de eerste baas, zie Valheim Eikthyr verslaan en de eerste Pickaxe craften uitgelegd) kan je in een paar seconde enorm veel grond verwijderen en vervolgens egaliseren.
Een kleine steiger aan de waterkant met een boot en je bent goed uitgerust om de oceanen te bevaren.

Het bouwen van je huis of basis voorbereiden

Dus je hebt een plekje gevonden. Misschien een verlaten boerderij met nog wat ruïnes van wat houten hutten of een schattig plekje op een heuvel. Beslis nu waar je precies je huis wil hebben. Afhankelijk van hoe groot je het wil hebben, zal je project meer of minder ruimte innemen. Gebruik een pickaxe of hoe om de grond te egaliseren.

Het gebied hoeft niet precies vlak te zijn, alleen maar ongeveer. Zorg ervoor dat er geen kleine hoopjes grond in de weg liggen want deze zullen later door je vloer steken. Voor je begint zijn hier nog wat bouwtips:

 • Je kan elk onderdeel van een huis, of het nu een eenvoudig hek, massieve muur of kleine decoratie is, draaien met het muiswiel. Zo kan je naadloze overgangen creëren tussen muren en andere elementen.
 • Experimenteer! Vooral in het begin wanneer je nog geen ervaring hebt, leer je veel van de mogelijkheden ter beschikking door dingen te proberen te falen, en opnieuw te proberen.
 • Raak niet in paniek als iets niets past of het resultaat toch niet is zoals gewenst. In het bouwmenu kan je elk element ook weer afbreken door op het muiswiel te klikken terwijl je een onderdeel selecteert. Je krijgt alle onderdelen die je eraan besteed hebt terug.
 • Met de Shift-knop kan je de overlapping van elementen uitzetten tijdens het bouwen. Zo hoef je je niet aan de strikte grenzen te houden bij het verbinden van structuren. Dit is vooral handig bij detailwerk.
 • Als je een grotere basis met meer ruimte wilt, plaats dan meer workbenches om het bebouwbare gebied te vergroten.

De vloer leggen

Als je niet in een gat in de grond of heel sober wil leven, dan moet je een vloer leggen. Selecteer de "Wood Floor 2x2" of "Wood Floor 1x1" in het bouwmenu en plaats het eerste stuk op de plaats waar je de ondergrond van het huis hebt geëgaliseerd. Plaats nu de verdere stukken ernaast of ervoor en bepaal aan de hand hiervan hoe breed en lang je gebouw moet worden. In zekere zin dient de vloer als een soort grondplan.

De planken van de houten vloer bepalen hoe groot je huis of basis gaat worden.

Hier kan het geen kwaad om een maatje meer te nemen. Beter een ruimte die te groot is dan te klein. Een te klein huis of basis kan achteraf moeilijk uitgebreid worden want dan moet je muren en daken slopen. Dat is een hoop werk.


Stabiliteit van de bouwelementen

Nu de vloer op zijn plaats ligt en de grootte van je huis of basis bepaald is, komt een zeer belangrijk onderwerp aan de orde: stabiliteit. Je hebt het vast al eens gemerkt wanneer je aan het bouwen bent aan een dak: een element blijft maar naar beneden vallen en het is niet duidelijk waarom. Dit komt omdat de structuur niet stabiel genoeg is.

Valheim gebruikt verschillende kleurcoderingen om de stabiliteit van individuele bouwelementen aan te geven. Je ziet deze kleur als je met je cursor naar een bouwelement wijst in de bouwmodus. De kleurcodes zijn als volgt:

 • Blauw: ontzettend stabiel
 • Groen: zeer stabiel
 • Geel: stabiel
 • Oranje: matig stabiel
 • Rood: nauwelijks stabiel

Als je rode of oranje elementen in je huis of basis hebt, dan worden ze niet genoeg ondersteund door de grond of andere onderdelen. Dit betekent niet noodzakelijk dat het dok onmiddellijk zal instorten maar het is wel op het nippertje. Rode elementen zullen blijven zitten als zij aan het 'uiteinde' van een structuur zitten en ze hierna niet verder belast worden. Maar hang iets vast aan een rood element zonder extra ondersteuning en het valt naar beneden.

Hoe verder een element van een dragende structuur is, hoe onstabieler het geheel wordt. Rood betekent dat alles wat je hier aan vast maakt zonder extra steun zal omvallen.

Houten oppervlaktes voor de vloer hebben rechtstreeks contact met de vloer en zijn daarom blauw gekleurd. Hoe verder je je van de vloer bevindt, en hoe meer elementen er zijn zonder contact met de vloer of een steunpilaar, hoe onstabieler de constructie zal zijn.

Als een deel van je huis of basis instort, dan verlies je geen materiaal dus je kan gerust testen wat je kan doen. Probeer bijvoorbeeld houten balken of palen van vier meter van core wood om hoge plafonds te ondersteunen.

Verder met: Valheim - Muren, dak, schoorsteen, verval en slijtage


Keer terug naar het overzicht van onze Valheim gids met tips

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Valheim

PC

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!
Reacties