Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Valheim gids met tips en tricks

Tijd om Valhalla te bereiken.

We kunnen het zeggen zonder te overdrijven: Valheim is een grote game die haast oneindig lijkt als we het over content hebben. Je kan uren besteden in de enorme wereld zonder het gevoel dat je echt iets bereikt hebt. Of je kan bewust stap voor stap naar een doel toewerken. Of je kan gewoon een bootje maken en kijken hoe ver je geraakt. Of iets in het midden. Valheim is echt een sandbox game pur sang.

Wat je speelstijl ook is, er zijn enorm veel systemen die op elkaar inwerken en de game legt ze niet echt uitgebreid uit. De game laat spelers wat in het duister tasten en zelf ontdekken hoe alles werkt. Maar dat is dan ook een van Valheim's grootste charmes. Iedereen kan echter wel wat hints gebruiken en alle info over welke resources belangrijk zijn en hoe je bepaalde zaken kan maken is nuttig. Daarom schrijven we deze Valheim gids met tips en tricks zodat je je ten volle kan genieten van je Viking-avontuur.

Valheim gids - Inhoudsopgave

Algemene tips

Tips voor bouwen

Tips voor grondstoffen vinden

Tips voor bazen verslaan

Algemene tips en tricks

We zouden hier wel honderden tips kunnen zetten, want hoe langer je Valheim speelt, hoe meer je je bewust moet zijn van de systemen die actief zijn in de game. Maar het belangrijkste is om door de moeilijke startfase te geraken, een 'flow' te ontwikkelen voor jezelf en jezelf een doel te zetten om naartoe te werken. Hier zijn een aantal tips over de absolute basics om je door je eerste uren van de game te krijgen:

 • Kort gezegd: het algemene doel van de game is om vijf krachtige Guardians te verslaan zodat je personage naar Valhalla kan gaan. Je krijgt de locatie van deze eerste Guardian en bossfight, Eikthyr, onmiddellijk wanneer je de game start.
 • Om dat te doen, zal je geleidelijk aan de verschillende 'biomes' van de gamewereld moeten verkennen. Elke biome bevat andere materialen en resources die je kan gebruiken om nieuwe tools, wapens en gebouwen te zetten. Je opent dus steeds in nieuwe gebieden terecht, en zo krijg je nieuwe mogelijkheden.
 • In het begin van het spel start je in de Meadows biome. Verzamel alles wat je maar vinden kan. Hier ligt er vooral hout, steen, bloemen, vuursteen en bessen te rapen. Met hout en steen kan je je eerste vier gereedschappen maken: een bijl, hamer, knuppel en fakkel.
 • Met de hamer kan je een workbench maken, en een dak voor erover. Nu heb je de mogelijkheid om gebouwen te zetten en een bed te zetten. Als je sterft, kom je weer tot leven in je bed. Dit is dus je spawn point.
 • Maak je niet teveel zorgen over het waar en hoe van je startbasis. Je zal tijdens de game verschillende keren verhuizen. Steek hier dus nog niet teveel tijd in. Een workbench met een dak, wat schutting met een bed, een kampvuur en wat omheiningen. Meer heb je in het begin niet nodig.
Soms gebeuren er events zoals hier waarbij er twee minuten lang dieren uit het bos je zullen komen aanvallen. Gelukkig sta je veilig op je dak...
 • Bij de workbench kan je je je equipment, wapens en armour gratis herstellen. Doe it wanneer je de kans hebt, je weet nooit wat er over een minuut gebeurd.
 • Plaats ook wat chests in je basis. Daarin kan je equipment en components die je (nog) niet nodig hebt opslaan. Het duurt een paar uur voordat je de trader vindt in Black Forest die je inventory groter kan maken. Zonder chests zal je snel geen plaats meer hebben in je inventory.
 • Wees voorzichtig wanneer je hout hakt. Bomen zijn groot, stevig, en vooral: heel zwaar. Ze kunnen op je hoofd terechtkomen of zelfs over je heen rollen. Dit is meestal fataal. Maar je kan dit ook tegen je vijanden gebruiken. Of je kan kleinere bomen laten omvallen tegen een grote boom die je met je huidige equipment niet had kunnen vellen.
 • Als je sterft tijdens het verkennen (of het bomen omhakken), dan zal je lichaam en equipment op de plaats waar je stierf blijven liggen. Dit wordt aangeduid met een schedel op de map. Je moet je lichaam terug bereiken om alles terug op te rapen, en dit zonder opnieuw te sterven en naakt!
 • Daarom is het slim om wat reserve tools te maken zoals een extra bijl of speer, en ze in een chest op te slaan. Zo heb je meteen iets om je mee te bewapenen wanneer je weer tot leven komt.
 • Wanneer de melding "The Forest is moving..." verschijnt in beeld, zullen monsters jou en je basis een korte tijd aanvallen. Als je geen zin hebt om te vechten, of je bent nog te zwak, dan kan je weglopen tot het event voorbij is.
 • Als je veel chests hebt, die ook nog eens op elkaar gestapeld zijn, dan zorg je best dat je een goed systeem hebt om te onthouden waar welk item zit. Goed inventory management zal je veel tijd besparen en zorgt ervoor dat je het overzicht niet verliest.
 • Naast de standaard wapens maak je best ook zo snel mogelijk een wooden shield. Het verschil in combat is aanzienlijk. Zelfs met het meest brakke schild kan je bijna alle damage blocken. En vanaf Black Forest worden vijanden gevoelig sterker.
 • Veel vijanden vallen elkaar aan en leiden elkaar af. Soms doden ze zelfs elkaar. Dit kan in je voordeel gebruikt worden. Lok een dikke troll in een groep skeletten of grijze dwergen en blijf op veilige afstand om wat spektakel te zien.
 • Wanneer je besluit om de wereld verder te verkennen, moet je zorgen dat je genoeg eten mee hebt (we raden Honey en Roasted Meat aan). Laat je materials en ores thuis. Het eten houdt je health hoog en je lege inventory laat je toe om alles wat je tegenkomt op te rapen.
 • Gebruik de markers om interessante plekken op de map aan te duiden. Zo kan je later gemakkelijk je weg terugvinden naar bijvoorbeeld dungeons met gesloten chests.

Terug naar inhoudsopgave: Valheim gids met tips en tricks

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Valheim

PC

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties