Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Valheim dedicated server maken: Zo host en join je dedicated servers uitgelegd

Zo start je je eigen server die nooit down is voor jou en je vrienden.

Een Valheim dedicated server maken is aangeraden als je in ideale omstandigheden de game wil spelen met je vrienden.

Bijna drie miljoen mensen hebben Valheim aangekocht en honderdduizenden mensen spelen de game op dit moment op Steam. De game is nog maar een paar weken uit en is nu al een gigantisch succes.

Je kan Valheim perfect in je eentje spelen, maar het is pas wanneer je samen met vrienden speelt dat de game volledig tot zijn recht komt. Als je deel wil uitmaken van een groep vrienden die een Valheim-wereld delen en daar wanneer ze maar willen in en uit kunnen springen én met betere hosting, dan is een Valheim dedicated server wel iets voor jou.

Op deze pagina vertellen we wat er precies zo nuttig is aan een dedicated server in Valheim, wat je nodig hebt om deze op te starten, leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen hiervoor, en hoe je vervolgens op zo'n dedicated server terecht komt.

Als een dedicated server opstarten allemaal wat veel voor je klinkt, geen zorgen. We leggen ook uit hoe je een multiplayer sessie op je eigen pc kan hosten.

Op deze pagina:

Eurogamer speelt Valheim!

Hoe Valheim multiplayer hosten met vrienden zonder dedicated server

We moeten dit artikel beginnen door te zeggen dat je Valheim ook leuk is zonder dat je alle moeite steekt in het opzetten van een dedicated server.

Als je een goede gaming pc hebt en een sterke internetverbinding, en je wil de game gewoon af en toe spelen met wat vrienden, dan kan je de game zelf hosten. Dit zijn de stappen die je dan moet volgen:

 1. Start Valheim op en kies je personage.
 2. Klik 'New' om een nieuwe wereld te genereren en selecteer deze vervolgens.
 3. Vink de 'Start Server' en 'Community Server' opties aan als je wil dat jouw wereld in de server browser komt te staan.
 4. Stel een paswoord in dat je aan je vrienden kan geven, en klik op 'Start'.
 5. Stuur je vrienden een invite via Steam of laat hen zoeken naar jouw game in de 'Join Game' tab waarna ze het paswoord invoeren.

Het proces is dus redelijk rechttoe rechtaan, maar is misschien niet de beste optie als je hoge ambities hebt. Valheim laat tot 10 spelers toe in co-op en in onze ervaring kunnen local servers lijden onder lag en slechte verbindingen als je zelfs maar met een paar spelers tegelijk speelt op dezelfde server. En deze problemen vergroten nog eens wanneer de spelers zich op grote afstand van elkaar bevinden.

Als je bekend bent met inecraft, dan heb je dit misschien wel al eens kunnen ervaren als je de Nether in gaat, of ver van je spawn gaat. Daarom is een eigen dedicated server hebben een aantrekkelijke optie.

Valheim dedicated servers uitgelegd: Waarom een dedicated server hosten in Valheim?

Een groot voordeel van een dedicated server in vergelijking met een local server is dat deze nooit uit staat. De server blijft lopen zolang je wilt, zonder dat er een host online moet zijn en Valheim moet spelen.

Dat betekent dat je vrienden resources kunnen farmen en de map kunnen verkennen terwijl je zelf niet speelt. Handig wanneer je speelt met een groep vrienden die wel willen samen spelen en elkaar helpen, maar niet altijd tegelijkertijd online kunnen zijn.

Een eigen server hebben is echter belastend en moeilijk, dus kiezen sommige spelers ervoor om een dedicated server te laten lopen op een aparte pc, die speciaal gebouwd is om de game te hosten.

Hierdoor heeft de game geen invloed op je eigen game pc, en kan je je eigen pc uitzetten zonder dat het de toegang naar de Valheim-wereld uitschakelt voor de rest van je vriendengroep.

Maar een pc die 24/7 op staat om een dedicated server te hosten kost veel electriciteit en verbruikt veel bandbreedte van je internet connectie. Dus zo vanzelfsprekend is het allemaal niet, en al zeker niet als je een data cap hebt.

Valheim dedicated server vereisten

Op de winkelpagina van Valheim raadt ontwikkelaar Iron Gate aan om de game te spelen met 3-5 spelers, maar er wordt met geen woord gepraat over de vereisten van een dedicated server.

Zonder die kennis is het moeilijk om in te schatten wat het belangrijkste is: de hardware van je pc, je bandbreedte, of de game zelf. Algemeen gesproken kan je er wel van uit gaan dat hoe krachtiger je pc is, hoe beter het zal zijn. Maar Valheim blijft voorlopig een early access game en wordt nog geoptimaliseerd. De game loopt dus nog niet super efficiënt.

En als je speelt met iemand die een uitzonderlijk slechte internetverbinding heeft, dan zullen zij (en per uitbreiding: de hele groep) last hebben van lag.

Dedicated servers hebben de volgende vereisten om vlot te kunnen lopen:

 • Snelle en stabiele internetverbinding
 • Een goede CPU
 • Een goede hoeveelheid RAM

Een internetverbinding met 50Mbps download/10Mbps upload, Ryzen 5 3600 CPU en 16 GB RAM is bijvoorbeeld voldoende voor een dedicated server voor drie spelers.

Dat zou een goed mikpunt moeten zijn. Aangezien Valheim geen zware game is, heb je op Reddit verschillende posters die zeggen dat ze een server kunnen hosten op een oude dual-core CPU. Moest je nog een oude pc hebben liggen van de afgelopen 10 jaar, dan kan je eens uitproberen om daar een dedicated server op te laten lopen en te zien wat het geeft, maar de ervaring zal waarschijnlijk niet supervlot zijn.

Je hoeft echter niet perse een eigen pc te gebruiken om een dedicated server te hebben. Je kan ook een betalen voor een dedicated server op te zetten bij een externe partij. Ontwikkelaar Iron Gate zelf raadt bijvoorbeeld G-Portal aan hiervoor.

Dit is een optie als je hier geld voor hebt, en niet door heel het technische proces wil lopen om zelf een op te zetten. Maar laten we eerst eens kijken hoe je zelf een dedicated server kan opzetten met een pc in je eigen huis.

Hoe transfer je een bestaande Valheim wereld naar een dedicated server

Dit is een optionele stap en kan je dus overslaan als je liever een nieuwe wereld van nul start. Maar als je al een mooie run hebt in een wereld in singleplayer of multiplayer, en die graag verhuist naar een dedicated server, dan is dit hoe je het doet.

Ga naar de C:\Users\[USER]\AppData\LocalLow\IronGate\Valheim\worlds folder en kopieer alle .db, .db.old en .fwl files. Plak ze in dezelfde folder op het systeem die je als dedicated server zal gebruiken.

Als je je dedicated server wil laten lopen op dezelfde pc als die je reeds gebruikt om mee te spelen, dan kan je deze files natuurlijk gewoon met rust laten. Zodra je de files gekopieerd hebt, dan moet je nog de naam aanduiden van de wereld die je wil gebruiken in het bestand 'start_headless_server' op de dedicated server.

Hoe stel je een dedicated server in voor Valheim

Als je Valheim hebt, dan heb je ook de Valheim Dedicated Server tool. Je kan deze op Steam vinden als je Valheim zoekt en filtert op 'Tools'.

Download de Valheim Dedicated Server tool en volg de stappen hieronder. Deze instructies gaan er vanuit dat je de server wil starten op een Windows pc:

 • 1. Klik rechts op Valheim Dedicated Server in Steam, klik op Properties, Local Files en dan Browse.
 • 2. Klik rechts, kopieer en plak het 'start_headless_server' bestand ergens op een veilige plek op je computer. Dit dient als back-up in geval er iets fout loopt!
 • 3. Klik rechts op de originele 'start_headless_server' file en kies 'edit'.
 • 4. Verander de -name tag van "My server" naar de naam voor je server. Je mag deze naam volledig zelf kiezen maar je moet wel de aanhalingstekens gebruiken. Bijvoorbeeld:"Valheim Team Kansloos".
 • 5. Verander de -world tag van "Dedicated" naar iets dat niet overeenkomt met je server naam. Ook hier moeten de aanhalingstekens blijven. Bijvoorbeeld: "Eurogamerwereld".
 • 6. Verander de -password tag van "Secret" naar een paswoord naar keuze dat niet overeenkomt met wat je eerder al geschreven hebt. Sla vervolgens het 'start_headless_server' bestand op.

Dit is een voorbeeld van hoe het bestand eruit kan zien achteraf:

 • 7. Ga naar PortForward.com, vind het merk en de naam van je router, log in op je eigen router software en forward ports 2456-2458 TCP/UDP van de host PC. Dit gedeelte zal voor iedereen verschillen aangezien het afhankelijk is van je router, maar je vindt gemakkelijk informatie via Google. Zorg er ook voor dat Valheim niet geblokkeerd wordt door je firewall.
 • 8. Start de Valheim Dedicated Server op Steam. Een CMD box zal zich openen. Na een tijdje verschijnt de tekst [DATUM] [TIJDSTIP]: Game server connected.
 • 9. Na een korte tijd zal je server verschijnen in de lijst van Valheim's community servers.

We zijn er helemaal klaar mee! Nu kan je de dedicated server die je net gestart hebt joinen.

Hoe join je een dedicated server in Valheim

Als je een dedicated server wil joinen in Valheim, of dat nu de jouwe is of die van iemand anders, dan moet je de volgende stappen doen:

 • 1. Start Valheim op, wacht een beetje en bekijk dan de Community Server lijst onder de Join Game optie wanneer je server live is.
 • 2. Klik de server, voer het paswoord in en verbind.
 • 3. Vraag de server host voor zijn extern IP adres en forwarded port.
 • 4. Met Steam open, klik 'View' linksboven, dan Servers, en open de Favourites tab.
 • 5. Klik 'Add a Sever' en typ de cijfers in dit format "IP ADRES: PORT".
 • 6. Klik 'Add this address to favourites' zodat je deze in het vervolg gemakkelijk kan bereiken in Steam.

En dat is het. Nu heb je alles wat je nodig hebt om te starten en te spelen op je eigen dedicated server in Valheim.

Keer terug naar ons overzicht van onze Valheim gids met tips.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Valheim

PC

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties