Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Vaderdag - 10 opvallende vaders in games

Mijn papa is de stoerste papa.

Vaders: onze rots in de branding. Ze staan zij aan zij. Altijd paraat voor wijze raad, ook al zit je er niet altijd op te wachten. Maar ze zijn er ook om je zo nu en dan een flinke draai om de oren te geven. Tijdens Moederdag hebben we een selectie van sterke vrouwen in games centraal gezet. Op Vaderdag behandelen we daarom de meest prominente vaders uit games. Niet altijd de beste vaders, maar wel de vaders die ons bijblijven.

John Marston - Red Dead Redemption

Het enige wat John wil, is een rustig leven. Ver weg van zijn oude vogelvrije bende. Maar het is hem niet gegund. De FBI wil hem inzetten om zijn oude bende op te doeken, en als onderpand wordt zijn gezin gekidnapt door de corrupte Edgar Ross. Marston heeft geen keuze en voert zijn taak uit. John is het soort vader dat alles doet om zijn gezin veilig te houden, ook al moet hij zichzelf opofferen om dat voor elkaar te krijgen.

Heihachi - Tekken

Er komt een tijd dat kinderen grenzen opzoeken en de ouders tot het uiterste drijven. Zo ook in de Mishima-familie, waar zwakte niet wordt getolereerd. Zijn zoon is pas vijf jaar oud als Heihachi besluit om hem van een klif af te werpen. Als hij een echte vent is, overleeft hij dat wel. Wie kaatst, kan de bal verwachten. Kazuya overleeft het en werpt vaderlief twintig jaar later hetzelfde ravijn in. Wat volgt, is een verhitte strijd die bij een vulkaan eindigt. En dat alleen maar omdat Heihachi zijn zoon wat karakter wou bijbrengen. Zo ondankbaar.

Ethan Mars - Heavy Rain

"Hoe ver ga jij, om iemand te redden die je liefhebt?" Die vraag wordt Ethan Mars constant gesteld, terwijl hij naar zijn vermiste zoontje op zoek is. Hij heeft echter totaal geen tijd om rationeel na te denken. En al had hij dat wel, het verlies van zijn oudste zoon zit zo vers in zijn gedachten dat hij puur op instinct werkt. Hij realiseert zich niet dat hij eraan onderdoor gaat voordat hij überhaupt zijn zoon weer terugziet.

Jecht - Final Fantasy 10

Elke zestienjarige snotaap zal zichzelf gezien hebben in de afkeer die Tidus voor zijn vader heeft. Met Jechts tough love-aanpak en het feit dat hij spontaan uit Tidus z'n leven verdween, is het lang niet vreemd dat hij naar de 'vader van het jaar'-award kan fluiten. Het is pas laat in de game dat je erachter komt dat Jecht het beste met zijn zoon voorhad. Bovendien blijkt Jecht stiekem toch een van de grootste helden van het verhaal. Pakte hij het ouderschap goed aan? Nee, maar dat maakt zijn intenties er niet minder om.

Kratos - God of War

Nadat hij zo'n beetje het volledige Griekse pantheon heeft uitgemoord, besluit Kratos met pensioen te gaan. Hij pakt z'n biezen en begint een nieuw leven in het noorden, waar hij een nieuw gezin sticht. Dit keer zal het hem lukken om kalm te blijven en er voor zijn zoon te zijn. Hij leert hem jagen en vechten en vooral om rustig te blijven. Alsjeblieft, rustig blijven. Zijn woede zal hem niet nog een kind afnemen.

Lee Everett - The Walking Dead

Lee houdt met alles wat hij doet Clementine in zijn achterhoofd. Wil hij haar beschermen van al het geweld van de wereld? Of moet ze maar zo snel mogelijk volwassen worden, zodat ze tenminste opgewassen is tegen het kwaad? Geen enkele keuze lijkt de juiste, want hij jaagt gegarandeerd iemand anders in het harnas. Maar Clementine komt op de eerste plek, en de manier hoe hij dat doet, gaat hem goed af. In tegenstelling tot Kenny. Aan het einde van de rit is Lee's invloed op Clementine overduidelijk aanwezig, en kan hij haar met een gerust maar weemoedig hart loslaten.

Barret Wallace - Final Fantasy 7

De adoptievader van Marlene doet zijn uiterste best om de grote, stoere papa uit te hangen. Hij laat z'n spieren zien, zijn machine gun-arm is zo gaaf en hij heeft medelijden met de dwaas die denkt tussen hem en Marlene te komen. Maar Barret is een grote softie. Hij is aan het sparen om Marlene naar school te sturen, heeft haar altijd op zijn nek en laat alles vallen wanneer ze in gevaar is. Uiteraard houdt hij heel veel van haar, maar daarnaast hangt hem ook de belofte aan een overleden vriend boven het hoofd.

Joel - The Last of Us

Nadat Joel zijn dochter tijdens de uitbraak van de epidemie verloor, is hij een gebroken man. Twintig jaar later krijgt hij de opdracht om Ellie te begeleiden, omdat zij de sleutel is in het genezen van de Cordyceps-herseninfectie. Uiteindelijk brengt hij Ellie waar ze wezen moet, maar is hij niet langer in staat om haar los te laten. Hij neemt haar weer mee en brengt daarmee de gehele mensheid in gevaar. Het zal Joel koud laten, want hij peinst er niet over om nog een dochter te verliezen.

Dad - Earthbound

"Wie is toch die man die elke zondag het vlees komt snijden?" De vader van Ness heeft het te druk met zijn werk om regelmatig thuis te komen. Maar dat weerhoudt hem er niet van om zijn zoon van het nodige vaderlijke advies te voorzien. Daarnaast steekt hij Ness graag een zakcentje toe en is hij verantwoordelijk voor het bewaren van je voortgang. Ook al kan hij er niet fysiek voor Ness zijn, hij staat onvoorwaardelijk voor hem klaar.

King Regis Lucis Caelum CXIII - Final Fantasy 15

De aankomende Final Fantasy-game zet sterk in op de vader-zoonrelatie tussen Koning Regis en Prins Noctis. Beiden proberen hun liefde voor elkaar te balanceren met hun verantwoordelijkheid en liefde naar het volk. Daar komt nog bij dat de koning tijdens een coup d'état omgekomen lijkt te zijn. Vanaf dat moment is het aan de prins en zijn entourage, want de persoon die gedurende zijn leven het meeste invloed op hem heeft gehad, kan hem niet meer helpen en beschermen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties