Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

V Rising: Tips en tricks om je te helpen overleven

Bloedzuigers.

V Rising van ontwikkelaar Stunlock Studios is een gloednieuw survival- en crafting-game waarin je een vampier bent. Zoals je dat van andere dergelijke spellen kent, zijn er ook in V Rising talloze verschillende systemen die je uiteindelijk onder de knie moet krijgen.

Om je op weg te helpen hebben we een aantal nuttige tips en tricks voor je in deze gids. Vooral nieuwe spelers zullen veel hebben aan deze pagina om hun weg te vinden in V Rising. Er zijn veel dingen te verkennen, vijanden te bevechten, wapens en uitrusting te craften, tech te ontdekken, bazen te doden en nog veel meer.

Kies het juiste servertype voor jou

Wanneer je start met V Rising, is het eerste wat je moet doen een servertype kiezen. De servers zijn verdeeld in PvE en PvP. Op PvE servers is het niet mogelijk andere spelers aan te vallen en hun bezittingen te breken of te stelen.

Als je op een PvP server speelt, kun je andere spelers aanvallen en ook hun kastelen aanvallen op bepaalde momenten van de dag.

Buiten deze twee mogelijkheden zijn er nog andere soorten servers. Deze wijzigen eerder de balans van de game, zoals hoeveel gear je verliest als je sterft, op welke momenten je kastelen kunt aanvallen, hoeveel grondstoffen je vindt, enzovoort.

Als je gewoon wilt leren spelen, raden we aan om eerst uitsluitend op PvE-servers te spelen. Als je wat meer ervaring hebt en grotere uitdagingen zoekt, kun je later nog overschakelen naar PvP-servers. Kijk gewoon door de serverlijst om een geschikt type voor je te vinden. Als je er geen vindt, kun je ook je eigen server starten en de regels naar believen aanpassen.

V Rising
In het begin beperk je je best tot PvE.

Wil je wegwijs worden in de wereld van V Rising? Lees dan zeker onze V Rising tips en tricks. We hebben ook aparte pagina's die je meer vertellen over healen in V Rising, waar je iron vindt in V Rising, hoe fast travel en waygates werken in V Rising en natuurlijk hoe je ook je eigen paard kunt krijgen.

Pas op voor zonlicht

Een vermijdbare vorm van dood in V Rising is zonlicht. Zonlicht is dodelijk voor vampieren, dat is natuurlijk een geweten feit. Als de dag aanbreekt, moet je je zo veel mogelijk in de schaduwen begeven. Maar V Rising is verbazend gedetailleerd op dit vlak. Net zoals in het echt, beweegt de zon overdag, en dus ook de schaduwen. Je moet daarom goed nadenken over wanneer en hoe je pauzeert.

Als je in het zonlicht komt, heb je maar weinig tijd tot je personage enorme schade oploopt. Er zijn bepaalde waarschuwingssignalen die je laten weten hoe dicht je bij het oplopen van schade bent:

 1. Je ziet een oranje effect met vonken op je personage.
 2. Een straal zonlicht verschijnt en wijst vanuit de lucht naar je personage.
 3. Het scherm wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds feller.
 4. Een geluidseffect speelt en wordt na verloop van tijd luider.

Als je een van deze waarschuwingssignalen ziet, moet je je zo snel mogelijk in de schaduw begeven.

V Rising
Blijf uit het zonlicht.

Zoek een geschikte plaats voor je kasteel

In V Rising kun je je eigen kasteel bouwen om je bezittingen in te bewaren en voorwerpen te craften. Het is echter niet mogelijk om op zomaar een plaats een kasteel te bouwen. Je moet eerst een Castle Heart plaatsen en er een gebied mee claimen.

Afhankelijk van de regels van de server heb je een of twee Castle Hearts ter beschikking. Daarom is het belangrijk een geschikte plek te vinden voor je bouwwerf. Je moet de nodige tijd investeren en de omgeving goed bekijken om de ideale plek te vinden.

Veel spelers geven de voorkeur aan hogere plaatsen omdat dit gemakkelijker te verdedigen is. Maar dat is niet de enige belangrijke factor. Het is net zo belangrijk dat je grondstoffen in de buurt hebt. Overweeg ook je kasteel in de buurt van een Vampire Waypoint te zetten zodat je gemakkelijk naar andere plekken kunt reizen.

V Rising
Je moet een geschikte plaats zoeken voor je kasteel.

Kies de juiste uitrusting voor je taak

Uitrusting is belangrijk in V Rising en bepaalt welke aanvallen je tegen vijanden kunt gebruiken. Anderzijds verhoogt een betere uitrusting je Gear Score, die bepaalt hoe moeilijk of gemakkelijk je het hebt tegen verschillende NPC vijanden.

Je verzamelt in V Rising ook grondstoffen met behulp van je wapens. Een bijl is natuurlijk de ideale keuze om bomen mee om te hakken, terwijl je een zwaard kunt gebruiken voor gras en struiken te wieden. Als je stenen en rotsen wilt breken, gebruik je dan weer best een Morning Star.

Elk wapen heeft ook andere voor- en nadelen. Als je ze later upgradet, merk je dat ze verschillende aanvallen en ablities hebben. Je moet dus beslissen welke wapens je gebruikt om te vechten en welke dienen om te verzamelen.

V Rising
De juiste uitrusting helpt je enorm.

Gebruik de Blood Types in je voordeel

Als je bloed van een vijand zuigt, verandert je Blood Type en neem je enkele van de eigenschappen van je slachtoffer aan. Als je het bloed zuigt van een Worker, dan word je bijvoorbeeld beter in het verzamelen van grondstoffen. Bloed van een Creature verbetert je bewegingssnelheid en je weerstand tegen zonlicht. En bloed van een Rogue verhoogt je damage en geeft je meer kans op critical hits.

Met andere woorden, de verschillende Blood Types zijn geschikt voor verschillende situaties. Blijf dus niet de hele tijd dezelfde Blood Type gebruiken.

V Rising
Blood Types hebben verschillende eigenschappen en effecten.

Bereid je voor op moeilijke gevechten

De wereld van V Rising is een gevaarlijke plek en je moet voorbereid zijn op moeilijke gevechten. Die voorbereiding komt neer op zowel je keuze van je Blood Type als het dragen van de geschikte uitrusting. Een item dat je vroeg in de game krijgt is de Vermin Salve. Dit item geneest 2,5 procent van je health elke 1,5 seconden, en dat vijftien seconden lang. Met andere woorden, na korte tijd is 25 procent van je levensbalk bijgevuld. Zo hoef je je Blood Pool niet te gebruiken en je hoeft ook niet stil te staan zoals met Blood Mend.

Daarnaast raden we aan om de belangrijkste gevechten 's nachts te houden. De reden daarvoor is heel eenvoudig: je moet je geen zorgen maken over zonlicht. Het loont dus zeker om wat vooruit te denken in V Rising en de in-game klok in de gaten te houden.

V Rising
Bereid je voldoende voor op gevechten.

Probeer verschillende vormen van reizen uit

Er zijn verschillende manieren om te reizen in V Rising. Het gemakkelijkste en meest voor de hand liggende is om gewoon normaal door de wereld te lopen op je eigen benen. Lekker gemakkelijk, maar wel wat traag.

De snelste manier om te reizen zijn de Vampire Waygates, die je onmiddellijk naar een andere plek op de V Rising map teleporteren. Veel van deze Vampire Waygates zijn er echter niet, dus daarom is een paard ook zeer handig. Je moet je paard echter wel goed verzorgen want je paard kan sterven.

Ook een optie is om je te veranderen in een wolf. Als wolf ben je een heel stuk sneller, maar je moet wel voorzichtig zijn dat je geen schade oploopt. Andere dieren zullen je ook niet aanvallen terwijl je in Wolf Form bent. Ook heel cool is dat je in een vleermuis kunt veranderen met de Bat Form. Het voordeel hiervan is dat je snel over de map kunt vliegen zonder dat je je iets van het terrein moet aantrekken. Als vleermuis kan je wel geen resources meenemen.

V Rising
Er zijn veel manieren om te reizen in het spel en je moet ze allemaal benutten.

Gebruik de quests en Blood Altars

Als je V Rising voor het eerst speelt, heb je linksboven verschillende quests. Deze quests leiden je door de eerste uren van de game, en deze volgen zijn dus de beste manier om het spel te beginnen spelen. De quests zijn vrij eenvoudig en behandelen de grondbeginselen van het spel. Later worden de quests steeds complexer en omvatten ze meerdere stappen.

Als je niet zeker weet wat je moet doen voor je volgende quest, kijk dan zeker ook eens naar je Blood Altar. Dit kan je neerzeten in je kasteel en stelt je in staat de vele eindbazen in V Rising op te sporen. Elke baas geeft je nieuwe abilities, crafting recepten en gebouwen. Dus als je vastloopt op een taak voor een quest, kijk dan even of je iets van een bepaalde baas nodig hebt.

Kijk op de kaart voor grondstoffen

De map in V Rising is ook een belangrijk hulpmiddel. In tegenstelling tot andere surivival games is er hier geen willekeurig gegenereerd terrein. De map blijft altijd hetzelfde en je kan dus de verschillende gebieden uit het hoofd leren, net zoals in een MMO.

Er zijn talloze interessante punten in de spelwereld en als je de muiscursor er overheen beweegt, kun je ze van dichtbij bekijken en zien welke grondstoffen er te vinden zijn. Dus als je op zoek bent naar bepaalde grondstoffen of items, kijk dan op de map.

V Rising
De kaart vertelt je waar je welke grondstoffen kunt vinden.

Algemene dingen die je moet weten in V Rising

Tot slot volgen hier nog wat algemene tips en tricks voor V Rising:

 • Je kunt de linker muisknop ingedrukt houden om aan te vallen. Hetzelfde geldt voor het omkappen van bomen, hakken van steen, enzovoort. Bespaar jezelf de kramp in je hand!
 • Bomen werpen schaduwen die je tegen het zonlicht beschermen. Als je ze omhakt, verdwijnt de schaduw. Breng jezelf niet in gevaar door de boom om te hakken in wiens schaduw je staat.
 • Je kunt de interactieknop ingedrukt houden en met je muiscursor over loot op de grond bewegen om alles in één keer op te rapen in plaats van het één voor één te moeten selecteren.
 • Beweeg de muiscursor over een vijand om te zien wat voor Blood Type en kwaliteit hun bloed is.
 • Er is een sorteerfunctie in de inventaris, waarmee je alles mooi kunt ordenen.
 • Als je een chest opent in je kasteel, kun je de naam van de chest veranderen door op het icoontje naast de naam te klikken.
 • Je kunt vechten vanop een paard, maar dit is riskant. Aanvallen van je linker muisknop brengen meer schade toe, maar als je geraakt wordt val je van het paard en ben je kwetsbaarder.
 • Na het verslaan van Rufus The Foreman (de tweede baas), kun je een hengel maken. Telkens als je kleine belletjes in het water ziet, kun je er vissen. Je vindt er niet alleen vis, maar ook willekeurige uitrusting en tomes voor research.
 • Zo nu en dan is er 's nachts een Blood Moon. Tijdens zo'n nachten ben je sneller en zijn de effecten van je Blood Type beter dan normaal.
 • Let op de gezondheidsbalk van je tegenstander. Als het rood of oranje is, heeft hij een hoger level dan jij. Als er een klein doodshoofd naast staat, is het level veel hoger en raden we aan om later (veel later) nog eens terug te komen.
 • Je kunt de secundaire aanval van de Morning Star gebruiken als een extra manier om aanvallen te ontwijken terwijl je primaire dodge nog in cooldown is. Je hebt een Bronze Morning Star of beter nodig om deze secundaire aanval te kunnen gebruiken.
 • Klik op de plus- en min-icoontjes naast de minimap om in of uit te zoomen. Klik op het kleine slotje om in te stellen of de mini-map met je meedraait of vastligt met het noorden naar boven gericht.
 • Zilveren voorwerpen zoals coins doen langzaam schade als je ze vasthoudt. Ze verhinderen je ook om abilities te gebruiken zoals het veranderen in een wolf.
 • Hak niet zomaar elke boom in de buurt van je kasteel om. Het is nuttig om schaduwen in de buurt te hebben.
 • De Dunley Farmlands en andere grote streken zijn veel gevaarlijker dan de Farbane Woods. Je verlaat de Farbane Woods best pas na het bereiken van level 30.
 • Zie je gele, oranje of rode icoontjes boven je hotbar, dan wijst dit erop dat je uitrusting niet lang meer meegaat en spoedig stuk zal gaan. Ze verliezen dus hun werking tot je ze repareert. Je kan je uitrusting repareren in je inventory zolang je de nodige materialen op zak hebt.
 • Als je V Blood extract (uit bazen), ben je volkomen onkwetsbaar. Dit geldt ook voor zonlicht. Als je klaar bent met het extracten van V Blood, volgt een explosie die alle vijanden en resource bronnen (zoals bomen, stenen,...) in de omgeving zwaar beschadigt. Als je bloed zuigt van gewone vijanden, ben je niet onkwetsbaar!
 • Het extracten van V Blood vult je Blood Pool niet aan. Als je Blood Pool leeg is, kun je ze dus niet meer aanvullen bij eindbazen.
 • Op je Abilities Selection scherm kun je je Abilities op je sneltoets (wat je ziet als je op de linker control-toets drukt) rangschikken naar believen.
 • Vermogens als Blood Rage verhogen je aanvalssnelheid en helpen je ook om sneller grondstoffen te verzamelen uit bomen of rotsen.

Read this next