Skip to main content

Uncharted 4: A Thief's End - Release date, trailer, gameplay, collector's edition, DLC

Einde van een tijdperk.

Uncharted 4: A Thief's End ligt nu in de winkel. Lees dus snel onze Uncharted 4 review.

Raadpleeg ook onze gids met alle Uncharted 4 collectibles zoals de 109 Uncharted 4 Treasures.

Uncharted 4: A Thief's End vormt het einde van een tijdperk. Het is niet alleen de zwanenzang voor hoofdpersonage Nathan Drake, maar ook ontwikkelaar Naughty Dog heeft aangegeven dat het diens laatste Uncharted-game wordt. Sinds 2007 heeft de studio je op diverse schattenjachten gestuurd en de Uncharted-games worden als ware PlayStation-klassiekers gezien. Maar wat is er nog zo bijzonder aan deel vier uit de Uncharted-reeks? We zetten alle info op een rijtje voor je.

Bekijk op YouTube

Setting

De plot van Uncharted 4 draait rond Nathan die wordt herenigd met zijn oudere broer Sam. Wanneer die hem vertelt over een schat, besluit Nathan zijn rustige leven (waarin hij overigens opnieuw getrouwd is met Elena) op te zeggen en naar de schat te zoeken. De dynamiek tussen de twee broers moet voor verbaal vuurwerk zorgen. Daarnaast maakt ook mentor Sully weer zijn besnorde opwachting.

Uncharted 4 lijkt wel donkerder en serieuzer te worden dan de vorige games. De allereerste trailer toonde een gewonde Nathan, met snijwonden en kneuzingen in zijn gezicht. Moeizaam strompelend baant hij zich een weg door een donker bos, waar er kooien met skeletten aan de bomen hangen. Het is direct een heel andere sfeer dan de Indiana Jones-taferelen van weleer.

Al lijkt de typische blockbuster fun-aanpak van de reeks niet helemaal weg. In de E3 2015-trailer banen Nathan en Sully zich een weg doorheen een zonovergoten dorp en zetten ze daarna een achtervolging in met een jeep. Daarin spuit Nathan bij elke mogelijke kans oneliners terwijl hij het voertuig door kraampjes stuurt en door hekken ramt.

Gameplay

Qua gameplay lijkt Naughty Dog vooral voor verfijning te kiezen. De typische dynamische Uncharted-platforming lijkt helemaal intact. Denk aan de omgeving die constant afbreekt en Nathan die heel veel 'whoa' zegt.

De levels in A Thief's End zijn een pak groter dan in de vorige delen. Naughty Dog belooft dat spelers de ruimte krijgen strategische routes uit te kiezen en situaties op verschillende manieren te benaderen. Daarbij zijn er veel hoogteverschillen. Je hebt een grappling hook die tijdens de platforming-onderdelen van pas komt. Door rond te slingeren is het ook mogelijk om vijanden vanuit de hoogte te grazen te nemen.

Er is ook een grotere focus op stealth. Eenmaal betrapt, is het mogelijk om vijanden opnieuw kwijt te spelen en je stealth-aanpak voort te zetten.De vijanden ondernemen actief zoektochten als ze je locatie kwijtspelen en bewegen dynamischer door de omgevingen. Ze klimmen op eigen houtje en springen van verhogen om nieuwe posities in te nemen.

De gevechten bestaan nog steeds voornamelijk uit een mix van schieten vanuit dekking en hand-to-hand combat. Er is grote nadruk op omgevingselementen die vernield kunnen worden. Zo schiet je zakken graan kunnen open en breken muren af na voldoende lood op te vangen.

De E3 2015-demo van de game toont dat Nathan Drake in Uncharted 4 ook met voertuigen aan de slag gaat. Het is voor het eerst sinds de waterski-sectie uit de eerste Uncharted dat je actief een voertuig mag besturen.

Tot slot heeft Naughty Dog tijdens de PlayStation Experience 2015 onthuld dat Uncharted 4 nu dialoogopties heeft. Het is niet bekend of deze invloed hebben op de verloop van het verhaal.

Bekijk op YouTube

Multiplayer

Sinds Uncharted 2 hebben de Uncharted-games een multiplayermodus. Ook in deel vier kun je met personages spelen die doorheen de reeks opdoken. De nadruk ligt op open maps met verschillende routes en verdiepingen om aan te vallen.

Er zijn echter verschillende aanpassingen. Zo is er nu een grappling hook om sneller te navigeren en zijn er verschillende power-ups genaamd Mystical items. Die laten je extra schade doen in een bepaald gebied of geven je tijdelijk de kracht om te teleporteren. Ook kun je met de D-pad NPC-vrienden oproepen om je te helpen. Naughty Dog moedigt teamwerk aan. Blijf je dicht bij elkaar, dan kun je gewonde teamgenoten weer op de benen helpen.

De multiplayer draait aan 60 frames per seconde en een resolutie van 900p. Dat wijkt af van de singleplayer, die op 30 frames per seconde en 1080p draait.

De bèta voor de Uncharted 4 multiplayer liep van 4 december tot 13 december 2015. Er was enkel toegang voor wie Uncharted: The Nathan Drake Collection aankocht en een PlayStation Plus-lidmaatschap had.

Achter de schermen

The Last of Us-leiders Bruce Straley en Neil Druckmann hebben de leiding over het project. Dat raakte bekend nadat het nieuws uitlekte over het ontslag van Amy Hennig bij Naughty Dog. Zij drukte eerder haar creatieve stempel op de Uncharted-games. Volgens geruchten zou ze ontslagen zijn na een interne machtsstrijd binnen de studio. Ze zou ondertussen voor Electronic Arts aan een nieuwe Star Wars-game werken.

Het is niet het enige nieuws wat personeelswisselingen bij de studio betreft. De oorspronkelijke creative director voor Uncharted 4 was Justin Richmond. Hij stapte op om bij League of Legends-ontwikkelaar Riot Games te gaan werken.

Tijdens de bèta werd duidelijk dat stemacteur Steve Valentine niet terugkeert om zijn rol van Harry Flynn op te nemen. Dat zorgde voor een kleine controverse, waarbij verschillende fans op fora opriepen om Valentine terug te brengen. Naughty Dog heeft laten weten dat het de feedback heeft opgemerkt en "de situatie zal bekijken".

Zero Dark Thirty-scenarioschrijver en -producent Mark Boal helpt alvast mee aan het script. Stemacteur Nolan North blijft Drake, terwijl ook de rest van de cast normaal gezien terugkeert. Troy Baker speelt de rol van Drake's broer Sam.

Bekijk op YouTube

Releasedatum, edities en DLC

Uncharted 4 zou oorspronkelijk eind 2015 uitkomen, maar werd in maart 2015 uitgesteld naar de "lente van 2016". Op die manier werd de game extra gepolijst om "de hoge standaarden van het team en de spelers waar te maken". Maar ook 18 maart werd niet gehaald. Inmiddels is de exacte Uncharted 4 releasedatum vrijgegeven: de game komt op 26 april 2016 exclusief voor de PlayStation 4 uit. Naast de gewone versie zijn er ook twee speciale edities en twee digitale edities:

Special Edition:

 • De game
 • Steelbook case (ontworpen door Alexander "That Kid Who Draws" Iaccarino)
 • Hardcover art book (ontworpen door Dark Horse Comics)
 • Naughty Dog en Pirate Sigil stickerblad
 • Uncharted Points (voor in-game inkopen in de multiplayer)

Libertalia Collector's Edition:

 • Dezelfde inhoud als de Special Edition
 • 30 centimeter hoge Premium Drake Statue (ontworpen door Gentle Giant)
 • Multiplayer outfits (Drake's Fortune, Heist Drake en Desert Drake)
 • Madagaskar sidekick outfits
 • Ball caps (Henry Avery, Thomas Tew en Adam Baldrige)
 • Custom wapen skins (Golden Weapon, Snow Weapon, Desert Weapon)
 • Phurba dagger taunt
 • Dynamisch thema voor je PlayStation 4

Digital Standard Edition:

 • De game
 • Multiplayer outfits (Drake's Fortune en Heist Drake)
 • Custom wapen skins (Golden Weapon en Snow Weapon)
 • Phurba dagger taunt
 • Naughty Dog points

Digital Deluxe Edition:

 • Dezelfde inhoud als de Digital Standard Edition
 • Desert Drake multiplayer outfit
 • Desert wapen skin
 • Thomas Tew en Adam Baldridge
 • Uncharted 4 Triple Pack

De Triple Pack is opmerkelijk. Het biedt namelijk twee multiplayer packs met nieuwe items voor de multiplayermodus, alsook de allereerste downloadbare content ooit voor een Uncharted-game die iets aan het verhaal toevoegt. Het is nog niet duidelijk wat de inhoud precies is. De Triple Pack is ook afzonderlijk te koop.

Read this next