Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Uncharted 4: A Thief's End dagboek 3 - In de modder van Madagaskar

The Twelve Towers

Rondrijden met voertuigen is zowat dé meest aangekondigde nieuwe feature van Uncharted 4: A Thief's End. Hoewel de geweldige waterski-secties uit de allereerste Uncharted blijkbaar doorheen het collectieve geheugen zijn geglipt, is er wel een groot verschil tussen de waterski en hoe Uncharted 4 voertuigen aanpakt. In dit level krijg je namelijk ook echt de vrijheid om rond te rijden en te verkennen.

Binnen grenzen, uiteraard. Dit is en blijft een lineaire game, met een duidelijk uitgestippeld pad. Ook in dit level gidst ontwikkelaar Naughty Dog je nog steeds op subtiele wijze naar het volgende stuk. Maar het grote verschil met de chapters die je te voet aflegt, is dat je hier grote vlaktes savanne ter beschikking hebt om wild door de modder te razen. Of om even uit te stappen en een ruïne te verkennen. Of om even vol verstomming al dat natuurschoon in je op te nemen.

Want Madagaskar is een verbluffende omgeving. Voor je rijst een enorme vulkaan op, terwijl kleine modderwegen zich langs rotsformaties uitstrekken. Voor de release was dit één van de meest getoonde delen uit de game. En met recht en reden. Het is mijn persoonlijk favoriete hoofdstuk uit Uncharted 4 en ik heb het ondertussen al een keer of drie herspeeld.

De jeep besturen is enorm intuïtief. Tegelijk heeft het rijgedrag ook voldoende diepgang. Er is namelijk een realistisch gevoel van gewicht en moet je vechten om in de modder van Madagaskar grip te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld probeert een glibberige helling op te razen, verliezen de banden van je jeep al gauw tractie en glij je weer naar beneden. De truc is dan ook om te zorgen dat je wielen in aanraking komen met de kleine rotsen die zich tussen de glibberige stukken bevinden. Op die verharde stukken heeft je wagen wél grip, waardoor je je langzaamaan een weg naar boven wringt. Je gaat het rijgedrag niet snel verwarren met dat van een rallygame zoals Dirt Rally, maar het is een puike prestatie voor een niet-racegame om zoveel aandacht te besteden aan wegligging.

De wagen vormt ook onderdeel van enkele kleine puzzels. Halverwege je route sta je plots voor een helling die je maar niet op geraakt. Deze keer zijn er geen rotsen om je grip te geven, maar enkel een massa bruine modder. Ervaren avonturier Nathan Drake heeft er echter aan gedacht om een jeep met een trekhaak te huren (hoewel Sully oorspronkelijke gromde dat dit geldverlies was). Snel de haak uithalen, bevestigen rond een boom bovenaan de helling en klaar is kees: met het touw trek je de wagen zo naar boven.

Even later word je met dezelfde situatie geconfronteerd. Deze keer staat er echter een rotsblok in de weg. Je moet de haak er dus rond spannen. Geen probleem, denk ik bij mezelf, dat wordt enkel even sturen wanneer ik in de buurt kom van die rots. En alles gaat ook effectief goed. Tot ongeveer halverwege, wanneer het rotsblok plots los komt uit de modder. De massieve rots duwt het touw tegelijk opzij, zodat ook de wagen naar opzij glijdt. Recht richting de afgrond. Nathan, Sam en Sully roepen om ter hardst terwijl de auto valt.

En dan blijkt de trekhaak opnieuw onze redding. Het touw hangt nog steeds stevig rond de boom en zorgt ervoor dat de auto abrupt stopt, middenin zijn val. Furieus laat Nathan de trekhaak ons naar boven hijsen. Maar ondertussen breken er stukken rots af. Eén van hen raakt de jeep met een enorme impact. De wagen valt verder naar beneden en opnieuw houdt de trekhaak iedereen in leven. Nathan wordt door de schok echter uit zijn stoel gekatapulteerd en hij grijpt zich met alle macht vast aan Sam en vervolgens aan de auto. Terwijl je traag maar zeker weer naar boven klautert is het moeilijk om niet te denken aan het befaamde begin van Uncharted 2.

Eindelijk zit Nathan weer achter het stuur en de trekhaak doet zijn werk. Sam prevelt ondertussen een haastig schietgebedje. Maar deze keer verloopt alles zonder incidenten. De drie lachen uiteindelijk om de hele gebeurtenis, al belooft Sully wel dat hij dit met zijn psychiater gaat delen. Mijn vinger reikt ondertussen al naar de menuknop. Misschien dat ik dit hoofdstuk nòg eens herspeel.

Hier lees je de Uncharted 4 review.

Raadpleeg ook onze gids met alle Uncharted 4 collectibles zoals de 109 Uncharted 4 Treasures.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties