Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Uncharted 4: A Thief's End dagboek 2 - The Italian job

Once A Thief… en Lights Out.

De zon zakt langzaam. Sam en Nathan staan op een heuvel die uitkijkt op een kleine haven en de prachtige villa van de familie Rossi. Deze beruchte misdaadclan organiseert vandaag een veiling en daar gaan wij onszelf voor uitnodigen. Beneden arriveren de eerste paar Lamborghini's en Bentley's, maar Sam en Nate kiezen voor een andere route: te voet, door de tuinen van het domein en langs nabijgelegen kliffen die onder de villa doorlopen. Ze zijn verkleed als onderhoudspersoneel, voor het geval dat iemand vragen stelt. Het is de eerste keer dat Sam aan je zijde meegaat. Hij klautert even behendig als Nathan en is al even sarcastisch. Dat moet haast in de familie zitten.

Na heel wat springen en klimmen bereiken we uiteindelijk een balkon. Sam en Nate trekken hun overalls snel uit en staan plots in onberispelijk kostuum. Ze klauteren door een openstaand raam naar binnen en zien een schimmig figuur in de hoek van de kamer. Rook stijgt traag op en ik weet onmiddellijk wie het is. Het gezicht van Victor Sullivan doemt op uit de duisternis.

Deze grijze vos heeft tegenover de vorige games niks aan charme ingeboet. De sporen van ouderdom vallen echter wel op. Hij heeft kleine levervlekken op zijn wangen en je ziet diepe rimpels op zijn voorhoofd. Nathan en Sully begroeten elkaar hartelijk; ze hebben ondertussen al zoveel meegemaakt dat hun band onbreekbaar is. Maar het valt onmiddellijk op hoe kil Sam en Sully elkaar behandelen. Deze twee lijken een minder rooskleurig verleden te delen.

Maar die perikelen worden momenteel opzijgeschoven. Het trio wil tijdens de veiling een kostbaar artefact stelen. Het enige probleem is dat dit object zich niet in één of andere schimmige achterkamer bevindt, maar al uitgestald staat in de grote zaal van de villa waar de aanwezige gasten aperitieven.

Nieuw plan: Sam verkleedt zich als ober om ongemerkt rond te lopen, Sully houdt de zaal in de gaten en Nathan zoekt ondertussen een manier om de elektriciteit in de villa uit te schakelen. Opnieuw gaat dat gepaard met heel wat klimwerk. In de tussentijd doen er zich echter onverwachte ontwikkelingen voor. Sully ontmoet Nadine Ross, de leidster van een huurlingenleger. Hij heeft meteen door dat Nathan en Sam vanavond niet de enige geïnteresseerden in het artefact zijn.

Het wordt nòg spannender als blijkt dat ook Rafe Adler in de zaal aanwezig is. Deze ex-kompaan van Nathan en Sam wil het artefact koste wat het kost bemachtigen. Daarvoor heeft hij een geldbuidel zo diep als de zee ter beschikking én... de hulp van Nadine Ross. Zelfs de ervaren Sully moet even slikken wanneer Rafe hem waarschuwt om niks uit te halen. Het artefact hoort hem toe.

De veiling start, maar Nathan heeft de lichten nog niet uitgeschakeld. Sam staat nerveus paraat om de buit mee te graaien zodra de lichten uitgaan. Wanneer Rafe biedt en niemand hoger gaat, slaakt Sully een diepe zucht en begint hij ook te bieden. Rafe wordt woedend en een bitse biedingsoorlog breekt uit. De veilingmeester klopt af en wil net het artefact aan Rafe toewijzen wanneer plots de lichten uitgaan. Een tel later schieten ze weer aan, maar is het podium leeg. Sully en Sam glippen weg door een achterdeur.

De actie schakelt nog een versnelling hoger nu Nathan zo snel mogelijk weg uit het domein probeert te geraken, maar de mannen van Rossi een klopjacht beginnen. Hier krijg je eindelijk de vrijheid te zien die Naughty Dog beloofde. Je kunt langs allerlei routes sluipen om de vijanden te omzeilen, of geruisloos uit te schakelen. In alle stilte klauter je richels op, wacht je het juiste moment af en wring je enkele gewapende Italiaanse macho's de nek om.

Maar de Uncharted-reeks staat ook bekend om spectaculaire actie. Als afsluiter van dit hoofdstuk val je per ongeluk door een raam en beland je in de grote hal van de villa. Een dozijn bewakers schiet op Sam, dus besluit ik me te mengen in het strijdgewoel. Met de volautomatische Fossa R-81 schiet ik enkele vijanden neer, terwijl de rest van de kogels kristallen standbeelden verbrijzelen en marmeren pilaren beschadigen. Het is een prachtige chaos die pas eindigt wanneer we in Sully's auto stappen en veilig wegscheuren. Mét het artefact in ons bezit.

Hier lees je de Uncharted 4 review.

Raadpleeg ook onze gids met alle Uncharted 4 collectibles zoals de 109 Uncharted 4 Treasures.

Over de auteur

Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties