Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

UFC Undisputed 3

Catering to the community.

UFC is in een vrij korte tijd uitgegroeid tot een succesvolle franchise. The Ultimate Fighting Championship was voornamelijk bekend in de VS en toont matches doorspekt vol martial arts disciplines. Geen fake gedoe maar beenharde gevechten vol slagen, schoppen, worpen en Aziatische en Latijns-Amerikaanse vechtstijlen. Wij kregen een exclusieve presentatie over UFC Undisputed 3, en vertellen jullie wat wij ervan vonden.

Kern van de presentatie was dat UFC nu inderdaad een franchise is waarvan de basis echt goed zit. Quasi alle nieuwe verbeteringen en features komen vanuit de community aldus de makers. Eén van de eerste zaken waarover men zwaar te spreken was is het uitbreiden van het roster. Meer dan 150 atleten maken nu hun opwachting in deze game, allemaal met bewegingen en animaties die werden nagebootst met behulp van de vechters zelf. Hoewel het roster nog lang niet volledig bekend is, zullen er denkelijk nog heel wat Aziatische kampioenen bijkomen wanneer er meer details vrijkomen over de reeds aangekondigde Pride Mode. Op deze manier kan UFC ook meedingen naar een diverser mondiaal publiek en uiteraard nieuwe vechtstijlen introduceren.

Een tweede aangename verbetering is het toevoegen van zowel amateur als pro control mode. De pro mode is diegene die we reeds mochten spelen in vorige edities met grapples die je analog-stick gewijs duidelijk zelf moest sturen. Aangezien dit niet toegankelijk genoeg was voor de modale nieuwe gamers werd er een extra mode gecreëerd waarin je sneller de basics van de game kon leren. Een snelle opwaartse of neerwaartse beweging zal je personage beter klaarzetten in zijn grapple.

Nog een leuke toevoeging is de feedback die je krijgt tussen de rondes door. Als je slecht presteert op specifieke gebieden zal je er alert op worden gemaakt zodat je ermee rekening kan houden voor de volgende ronde. Er werden ook nieuwe verbeteringen doorgevoerd om de game beter gebalanceerd te maken en beter geschikt voor e-sports. Zo kan je de statistieken van alle fighters volledig gelijk zetten en kan je random events zoals staggers, door je knieën gaan enzovoorts in- en uitschakelen.

De game speelt echter nog volledig zoals de oude edities, mits toevoeging van enkele extra tactische opties. Je kan snelle slagen uitdelen, harde slagen, uppercuts en voorwaartse hoeken afhankelijk van hoe je beweegt. Uiteraard kan je ook hoog en laag blokken en je kan nu ook de stampen tegenhouden. Niet veel bijzonders denk je, maar uiteraard helpt het blokken je ook omdat je tegenstander zo schade oploopt en na een tijdje zijn benen niet meer vlot kan gebruiken. Een feature waarmee je dus best tactisch kan omspringen. De snelle slagen zijn nu ook een ideale counter voor de meer krachtige hits. Dankzij de verbeterde physics engine kan je een aanval tegenhouden als jouw snelle hit eerder connecteert dan die van je tegenstander, maar uiteraard is je bereik hiervan kleiner dan de andere slagen.

Footage bestaande uit enkele rake klappen en schoppen.

De derde UFC-game is geen Tekken of Virtua Fighter, het is Smackdown zonder de fancy bewegingen en met andere tactische overwegingen. De gevechten zijn hardcore en je kan vrij snel je eerder behaalde voorsprong verliezen als je even niet goed oplet. Sommige slagen zijn meedogenloos, maar UFC kan ook heel snel uit de hoek komen met charges die uitmonden in worpen of andere posities. Gevechten spelen zich af in een octagonale kooi die je ook kan gebruiken om de tegenstander uit balans te brengen.

De presentatie was zeker de moeite en we kijken uit naar meer uurtjes met deze titel. De developers zetten alvast de beuk erin door zoveel mogelijk features die uit de community opborrelen te integreren in deze nieuwe telg. Fans van de game zullen dus hopelijk verwend worden in deze nieuwe editie.

UFC Undisputed 3 ligt vanaf eind januari 2012 in de winkelrekken, en dat voor de PS3 en X360.

Reacties