Skip to main content

Two Point Campus review - Cum laude geslaagd

Een beste tijd op de universiteit.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Boordevol humor, creativiteit en vrijheid is studeren dankzij Two Point Campus nog nooit zo leuk geweest.

In de Two Point Campus review keert Yvo terug naar Two Point County om dit keer geen succesvolle ziekenhuizen maar geslaagde universiteiten op te zetten.

Patiënten gediagnosticeerd met Verbal Diarrhoea, behandelingen in de Escape Room en conciërges getraind in het vangen van ronddolende geesten... Het zijn enkele voorbeelden van Two Point Hospital waarin humor het beste medicijn is. Ontwikkelaar Two Point Studios laat de medische wereld dit keer achter zich, maar hevelt de welbekende humor over naar het campusleven. Ondanks grote overeenkomsten biedt de spin-off enkele welkome aanpassingen die de serie (daarvan mogen we nu wel spreken) naar een hoger niveau tillen.

Two Point Campus is net als zijn voorganger een zeer toegankelijke ‘business sim’. Je weg naar een succesvolle universiteit begint standaard met een leeg gebouw. Je campus in wording krijgt geleidelijk meer ziel door noodzakelijke ruimtes in te richten en het juiste personeel aan te nemen; de studenten volgen vanzelf bij het aftrappen van het academisch jaar. Als manager houd je voortdurend het algemeen welzijn en commercieel succes in balans, maar micromanagement blijft binnen de perken. Zodra je aan de vereiste doelstellingen hebt voldaan, begin je in het volgende level weer van voren af aan. In de grote lijnen is het runnen van een universiteit identiek aan die van een ziekenhuis - en dat is helemaal prima. De vertrouwde ongekunstelde formule van de game voelt namelijk als een warm bad.

Bekijk op YouTube

Waar de patiënten in de vorige Two Point-game vooral passanten waren, vertoeven de studenten hun gehele studententijd op de campus. Ze volgen colleges, hangen in de studentensociëteit rond of liggen de hele dag in hun bed te ruften. Bij het tevreden houden van de campusgangers spelen echter meer zaken dan enkel voldoende verwarmingen en koffieautomaten plaatsen. Door bijvoorbeeld een boekenclub op te richten of een filmevenement te organiseren, bevorder je de leerprestaties en vreugde. Daarnaast bouwen de leerlingen vriendschappen of liefdesrelaties met elkaar op, maar dienen ze ook persoonlijke verzoeken bij je in om het studentenleven een stuk aangenamer te maken. Het zorgt voor een iets groter verantwoordelijkheidsgevoel dan voorheen, maar dan zonder overdreven bemoeizucht van jou als zogenaamde ‘people manager’. De speelse band tussen jou en de studenten valt wat dat betreft volledig in lijn met de luchtige toon van de rest van de game.

Datzelfde geldt voor het studieaanbod dat de game rijk is. In elk level van de campaign staat meestal een specifieke Course centraal, die je bij de start van een nieuw academisch jaar met andere opleidingen uitbreidt. In Two Point County volgen de studenten geen studie geneeskunde of psychologie, maar melden ze zich bijvoorbeeld aan voor Wizardry of Spy School. Met onder meer rondlopende vampieren, clowns en spionnen is je campus een kleurrijke rariteitenkabinet. Tussen het bouwen en managen door is het zeer amusant om in te zoomen op wat de aspiranten allemaal uitspoken. Waar de chefkoks in wording aan het begin van hun opleiding vooral verkoolde pizza’s uit een enorme oven laten komen, maken ze tijdens een kookwedstrijd nu het perfecte Italiaanse baksel. Met zoveel hilariteit is het uitkijken geblazen naar wat voor thema de volgende campus voor je in petto heeft.

Bekijk op YouTube

Een ander belangrijk aspect van de gameplay is het inrichten van je campus. Net als in Hospital moet elke ruimte aan een aantal minimale vereisten voldoen, maar kun je qua interieur helemaal losgaan. Er is namelijk een breed scala aan meubilair, apparatuur, posters, planten en andere decoratie beschikbaar die je dankzij verdiende Kudosh vrijspeelt. Het inrichten van gebouwen werkt als vanouds intuïtief, al is een zoveelste collegezaal of toilet customizen bij momenten repetitief. De Room Template is daarom een verademing waarbij je snel en eenvoudig eerder ingerichte kamers recycleert. Ook de aankoop van een extra stuk grond kan met of zonder gebouwen. In Two Point Campus kun je je prima verliezen in het nastreven van een Feng Shui-inrichting, maar ook binnen enkele seconden een geschikte ruimte uit de grond stampen.

De ontwikkelaar gaat met het vormgeven van je ideale universiteit echter een stap verder. Zo kun je je nu ook ontfermen over het exterieur. De aspirant-ridders en -archeologen hebben immers een Battle Ground en Dig Site in de buitenlucht nodig. Daarnaast is zelfs het plaatsen van een simpel bankje zinvol aangezien de jeugd gedijt bij frisse lucht en zo bovendien met medestudenten in contact komt. Van betegelde velden met eettentjes tot groenrijke labyrinths met een rozentuin: je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Pak je dit goed aan, dan is er dus ook buiten de muren van je gebouwen de nodige reuring en wordt je campus een stuk levendiger.

De kracht van Two Point Campus is dat de ongedwongen sfeer tot elk detail van de game doorsijpelt. Om essentiële data zoals je uitgaven of geluk van de studenten in te zien, hoef je je dankzij de ontzettend gebruiksvriendelijke interface niet als een boekhouder door eindeloze overzichten te worstelen. Je bent daarnaast vrij om bij het bereiken van 1 ster de volgende universiteit te starten, maar kunt op elk moment teruggaan om er toch een 3 sterrencampus van te maken. En ook het upgraden van ruimtes, trainen van personeel en opleiden van studenten gaat met veel autonomie gepaard. Jij bent immers de baas. Het overheersende gevoel van ‘niets moet, alles mag’ maakt dit een bijzonder toegankelijke ‘business sim’.

Two Point Studios ruilt patiënten en operatiekamers in voor studenten en collegezalen. Het neemt de humor en laagdrempeligheid van Two Point Hospital met zich mee. Hoewel Two Point Campus daardoor heel vertrouwd aanvoelt, zorgen de veeleisende studenten en uitgebreidere aanpassingsmogelijkheden toch voor het nodige elan. Met nog meer vrijheid en creativiteit als gevolg is het wederom een genot om alle personages als bezige bijtjes over je campus te zien struinen. Geld verdienen is noodzakelijk, maar de echte winst zit in gelukkige studenten klaarstomen voor de volgende fase in hun leven. Wat dat betreft, slaagt de ontwikkelaar er met verve in om je te doen realiseren dat de studententijd misschien wel de mooiste tijd van je leven is.

Voor deze Two Point Campus review speelde Yvo op pc.

Read this next