Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Verdwijnt de tweedehandsmarkt in de VS?

Hof van Beroep spreekt arrest uit.

Het Hof van Beroep in de VS heeft een arrest uitgesproken dat een grote impact kan hebben op het het verkopen van digitale media. In een langlopende rechtszaak heeft de rechter een uitspraak gedaan dat digitale media die gelicenseerd is niet doorverkocht mag worden.

De rechtszaak begon toen iemand een schrijfje van het computerprogramma AutoCAD te koop aanbood op Ebay en dit zeer tegen de zin van Autodesk, de fabrikant van het programma. Hoewel het te koop aangeboden schijfje compleet was met serienummer (en op geen enkele andere PC was geïnstalleerd), trok Autodesk naar de rechtbank omdat dit volgens hen niet strookte met de gebruiksvoorwaarden.

Nu heeft de rechter Autodesk in het gelijk gesteld en dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor alle andere digitale media. Op juridisch vlak vallen videogames immers in dezelfde categorie als computerprogramma's en vermelden speluitgevers zoals EA duidelijk in hun disclaimer dat hun producten zijn gelicenseerd en dus niet verkocht. Wanneer de lijn wordt doorgetrokken, betekent dit dus dat dergelijke games niet meer te koop mogen worden aangeboden als tweedehands.

Dat het zo ver komt, is nog afwachten, want het Amerikaanse Congres heeft de mogelijkheid om de gangbare aanpak van het verkopen van digitale media aan te passen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reacties