Skip to main content

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 review - Een nieuwe geluidsnorm?

Verwelkomt de nieuwe consolegeneratie in stijl.

De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 biedt oerdegelijke geluidskwaliteit, maar doet iets te veel toegevingen qua comfort en features.

Sinds Michiel zich aan de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 review heeft gewaagd, kan de rest van de redactie eindelijk opgelucht ademhalen nu zijn fanfaremuziek niet meer luidkeels door het kantoor galmt.

Een nieuwe consolegeneratie betekent steevast ook de release van een resem nieuwe randapparatuur. Turtle Beach heet de PlayStation 5 en Xbox Series X alvast welkom met een nieuwe versie van zijn geprezen Stealth 600- en Stealth 700-headsets. Met de Stealth 600 Gen 2 kiest Turtle Beach in tegenstelling tot Sony en Microsoft duidelijk voor evolutie in plaats van revolutie. Het resultaat is een oerdegelijke draadloze headset die ondanks enkele tekortkomingen zijn geld meer dan waard is.

De Stealth 600 Gen 2 is de budgetvariant van de nieuwe headsets, maar staat desondanks garant voor degelijke, zij het geen perfecte bouwkwaliteit. Hoewel hij volledig uit plastic bestaat, geeft de headset toch een premiumindruk. De hoofdband kun je volledig naar wens aanpassen en de vernieuwde Aerofit-oorkussens sluiten zich initieel perfect rond je oren. Daarbij heeft Turtle Beach zelfs aan zijn bebrilde medemens gedacht door speciale inkepingen te voorzien om druk op je bril te vermijden. De druk op je oren zelf is helaas een ander verhaal. Tijdens langdurige speelsessies blijken de schelpen immers net iets te klein om urenlang comfortabel aan te voelen. De headset iets losser op je hoofd zetten lost dat probleem grotendeels op, maar het blijft een kleine smet op een verder uitstekend ontwerp.

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 review - Hoewel de headset uit plastic bestaat, geeft hij toch een premiumindruk.

De grootste verbetering in vergelijking met zijn voorganger is zonder enige twijfel de batterij van deze Stealth 600 Gen 2. Turtle Beach adverteert zelf een batterijduur van 15 uur, maar in de praktijk doet de headset vlotjes beter dan dat. Zelfs aan het einde van een hele dag gamen hoef je je dus geen zorgen te maken dat je headset plots uitvalt. Via de bijgeleverde UBC-C-kabel laad je de batterij bovendien in slechts een tweetal uur terug op.

Ook qua geluidskwaliteit maakt de Stealth 600 Gen 2 indruk. Zowel hoge als lage tonen komen perfect door. Dat is overigens niet alleen zo in games, want ook om muziek te beluisteren is de headset ideaal. Indien de standaardgeluidsinstellingen niet volledig aan je wensen voldoen, wissel je bovendien dankzij een van de fysieke knoppen op de headset eenvoudig tussen vier voorgeprogrammeerde EQ-instellingen om bijvoorbeeld de vocalen of bas beter te accentueren. De kwaliteit van de microfoon is zo mogelijk nog lovenswaardiger. Die maakt de headset niet alleen ideaal voor games, maar ook voor de vele Zoom- en Teams-vergaderingen die voor velen onder ons intussen dagelijkse kost zijn.

Bekijk op YouTube

Door het elegante design van de headset val je tijdens die vergaderingen bovendien amper uit de toon. In tegenstelling tot veel schreeuwerige gameheadsets is de Stealth 600 immers vrij sober afgewerkt. Afhankelijk van de console waarvoor je de headset koopt, is hij voorzien van enkele blauwe of groene accenten. Afgezien daarvan doet niets vermoeden dat de Stealth 600 vooral dienst doet als trouwe metgezel voor je gameconsole. Dankzij de ingenieuze inklapbare microfoon - jezelf muten doe je eenvoudigweg door de microfoon omhoog te zetten - zou je de headset zelfs zonder gezichtsverlies op de trein of bus kunnen dragen.

Tenminste, dat zou het geval zijn indien de Stealth 600 Gen 2 bluetooth zou ondersteunen. In vergelijking met de duurdere Stealth 700 boet deze headset immers in op het vlak van enkele features, waarbij het gebrek aan bluetooth ongetwijfeld de meest bedenkelijke besparing is. De headset verbinden met je smartphone zit er dus niet in, en voor de connectie met je console of pc ben je afhankelijk van de meegeleverde 2.4GHz-USB-zender. Die levert het grootste deel van de tijd puik werk, al moest ik toch af en toe meermaals opnieuw proberen om te verbinden met een nieuwe pc of console.

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 review - De vernieuwde inklapbare microfoon doet tevens dienst als mute-knop.

Ook op andere vlakken snoeit de Stealth 600 Gen 2 in de features van zijn grote broer, al zijn die besparingen minder storend. De met koelende gel geïnfuseerde oorkussens van de Gen 700 mis je op geen enkel moment, aangezien de schelpen door hun stoffen afwerking sowieso nooit echt warm worden. Ook de afwezigheid van een afzonderlijke geluidsapp stoort zelden aangezien de voorgeprogrammeerde EQ-instellingen meer hun werk doen. Die extra features worden dus niet echt gemist.

Al bij al biedt de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 meer dan voldoende waar voor zijn geld. Uitstekende geluidskwaliteit en een indrukwekkende microfoon en batterijduur maken van deze headset de perfecte metgezel voor je nieuwe console. Enkel de iets te kleine oorkussens en het gebrek aan bluetooth verpesten het feestje en maken de duurdere Stealth 700 mogelijk alsnog het overwegen waard. Afgezien daarvan is de headset zonder twijfel een van de allerbeste in zijn prijssegment, die bovenal als muziek in de oren klinkt.

De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 review gebeurde op de pc en PlayStation 4.

Zelf op zoek naar een nieuwe headset? Hier kun je de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 kopen op Bol.com

Read this next