Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Turtle Beach Recon Cloud review - Raak je van in de wolken?

Ruim inzetbaar.

De Recon Cloud heeft enkele kanttekeningen, maar scoort dankzij ruime compatibiliteit en slim design.

In de Turtle Beach Recon Cloud review kijkt Carl of deze hybride controller zijn beloftes kan waarmaken.

Mobiele controllers worden steeds populairder. Dankzij diensten als Xbox Cloud Gaming is het immers mogelijk om veeleisende games op je smartphone te spelen. Hardwareproducent Turtle Beach doet graag een duit in het zakje en lanceert met de Recon Cloud een hybride controller die een stapje verder gaat dan de concurrentie. Deze controller kun je naast Android namelijk ook voor pc, Xbox One en Xbox Series X/S gebruiken. Deze ruime compatibiliteit blijkt het grootste ‘selling point’ van de opvallende hybride, al staan er ook enkele markante problemen tegenover.

De Turtle Beach Recon Cloud ligt prettig in de hand. Zowel qua grootte als vorm is het erg vergelijkbaar met de Xbox Series X/S-controller. De ‘feel’ van de onderdelen is daarentegen anders - al is dat zeker niet bedoeld als minpunt. De sticks reageren erg responsief en accuraat, met een ideale radius voor je duimen. De face buttons en bumpers voelen degelijk aan, al zijn ze voorts weinig opmerkelijk. De triggers vormen echter het hoogtepunt. Ze geven een ideale mate van weerstand en bovendien maken ze een heerlijk klikgeluid bij het indrukken. Enkel de d-pad - traditioneel een heikel punt bij third-party controllers - blijft een zorgenkindje. Vooral de diagonale richtingen voelen stroef aan, alsof de knoppen even haperen. Een smet op een verder prima controller.

De Turtle Beach Recon Cloud is in de eerste plaats een draadloze mobile controller. Je krijgt in de doos een kleine constructie meegeleverd die je bovenop de controller schroeft. Die schroef draai je op eenvoudige wijze vast of los, zonder het gebruik van gereedschap. Vervolgens schuif je je Android smartphone in de lade. De strakke greep houdt je smartphone op z’n plaats, alsook een rubberen anti-slip textuur. Door twee andere wieltjes los te draaien, kun je eenvoudig de hellingsgraad aanpassen zodat je vanuit de ideale hoek naar je smartphone kunt kijken. Het design is zo gebruiksvriendelijk dat het zichzelf uitwijst.

De Turtle Beach Recon Cloud gooit echter vooral hoge ogen door zijn ruime compatibiliteit. In tegenstelling tot de meeste mobile controllers, kun je de Recon Cloud namelijk ook gebruiken op Xbox-consoles en pc dankzij een meegeleverde USB-C kabel. Op pc is het daarnaast mogelijk om draadloos te spelen als je apparaat bluetooth 4.2 of hoger ondersteunt. Bovendien krijg je hier een soort ‘light’-versie van een pro controller, want achteraan zijn er twee extra knoppen. Daardoor is het ook een waar plezier om deze controller op je gameplatform thuis te gebruiken.

Turtle Beach Recon Cloud review - Gebruiksgemak voorop

De Turtle Beach Recon Cloud zal echter geen schoonheidsprijzen winnen. De monteerbare smartphonehouder steekt een flink eind boven de controller uit, waardoor je plots een bijzonder omvangrijke constructie in je handen houdt. De d-pad, bumpers, triggers en strook voor extra grip aan weerskanten hebben bovendien allemaal een zilveren kleur die het sobere zwarte design onderbreekt. Ook heeft de controller bovenaan een heel resem aan tekst, icoontjes en extra knoppen die de Recon Cloud een nogal drukke ‘look’ geeft. Gebruiksgemak krijgt duidelijk prioriteit tegenover mooi visueel design.

Als laatste belangrijke feature schuift de Turtle Beach Recon Cloud ook extra functies naar voren. Enerzijds zijn er extra audio features. Gebruik je een 3.5mm headset, dan krijg je namelijk toegang tot de ‘Superhuman Hearing’-setting van Turtle Beach, EQ presets en ‘mic monitoring’. De aandacht voor audio is een mooie extra toets die de specialisatie van Turtle Beach in de verf zet. Anderzijds beschik je ook over de Turtle Beach Pro Aim-functie. Zodra je die activeert, wordt de rechterstick direct minder responsief - bijzonder handig voor de sluipschutters onder ons. Er zit wel een belangrijke keerzijde aan de glinsterende medaille, want deze functies zijn enkel beschikbaar op Xbox en pc. Een fikse gemiste kans om mobiel gamen naar een hoger niveau te tillen.

Turtle Beach Recon Cloud review - Schoonheidsprijzen wint de controller echter niet

De Turtle Beach Recon Cloud ligt goed in de hand en functioneert bovendien uitstekend als mobile controller voor Android-apparaten. Het allergrootste voordeel is bovendien de ruime inzetbaarheid, aangezien je deze controller in een handomdraai ook op Xbox en pc kunt gebruiken. Op die platforms kun je bovendien genieten van extra features, al is het tegelijk een enorme gemiste kans dat die niet beschikbaar zijn op mobiele apparaten. Bovenal mist de Recon Cloud een aantrekkelijk visueel design. Gebruiksgemak staat voorop, maar het oog wil immers ook wat. Toch schijnt achter de wolken de zon en is deze veelzijdige controller de moeite waard.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties