Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Trust GXT 980 Redex review - Piepkleine prijs voor hoge kwaliteit

Een sterke prestatie.

Eurogamer.nl - Aanrader badge

De Trust GXT 980 Redex is een aantrekkelijke, comfortabele en oerdegelijke muis voor een bijzonder lage prijs.

In de Trust GXT 980 Redex review van Carl lees je of deze draadloze muis het kopen waard is.

De Trust GXT 980 Redex gaat in heel wat trends mee: het is een low-latency draadloze muis die erg weinig weegt en bovendien RGB-belichting heeft. Op papier klinkt dat bijna te goed om waar te zijn, zeker voor de lage adviesprijs van 39.99 euro. In de praktijk maakt Trust de beloftes echter waar. Dit is een geweldige muis die zo goed als al zijn features met veel verve brengt.

Bij het uitpakken merk je meteen op dat de Trust GXT 980 Redex een erg aantrekkelijke muis is. Mijn reviewexemplaar was zwart, met enkel het grijs van het muiswieltje en het logo onderaan als accenten. De muis heeft een zachte, ergonomische ronding, met twee extra knoppen die links meebuigen. Activeer je de RGB-belichting, dan lichten het logo, het muiswieltje en een dunne strook onderaan de muis op. Het is een mooi en relatief subtiel effect. Alle elementen samen dragen bij tot een sobere en stijlvolle muis. Daardoor is de Redex een van de aantrekkelijkste producten uit de grote line-up van Trust.

Bekijk op YouTube

De Trust GXT 980 Redex ligt ook prima in de hand. Hoewel de muis met 84 gram net te zwaar is om als ‘ultra-light’ te classificeren, is hij heerlijk licht en responsief. Die responsiviteit kun je bovendien zelf in grote mate afstellen door het enorme DPI-bereik (dots per linear inch) dat van 200 tot 10.000 DPI reikt, en de ‘polling rate’ die je tussen 125, 500 of 1.000Hz schakelt. De grote aandachtstrekkers zijn echter de knoppen, die mechanische switches van producent Kailh bevatten. Dat voel je ook: elke klik geeft een aangenaam maar niet overdreven gevoel van feedback, met een subtiel klankverschil tussen de rechter- en linkermuisknop. Let wel op: de Redex is ietsje kleiner dan de doorsnee muis; als je grote handen hebt, is dit is misschien niet het model voor jou. Is dat wel het geval, dan heb je een responsieve en simpelweg aangename muis.

Er zijn ook enkele intelligent designkeuzes die de Trust GXT 980 Redex naar een hoger niveau tillen. Zo is de oplaadkabel van gevlochten touw bijzonder flexibel maar tegelijk robuust. Daardoor is het geen straf om de muis ook bedraad te moeten gebruiken tijdens oplaadbeurten. En bevind je je in een situatie zonder muismat, dan kun je de Redex perfect blijven gebruiken. De onderkant van de muis is namelijk extreem zacht, waardoor je geen weerstand hoort noch voelt bij het gebrek aan muismat. Werkelijk indrukwekkend. Het enige nadeel is de verwijderbare bovenkant van het chassis. Hoewel je de ‘low latency dongle’ hierin handig kunt verbergen, is het magnetisch mechanisme wat stroef. Ook zie je de interne elektronica van de muis, wat slordig oogt. Het is echter een kleine smet op het blazoen van de Redex.

Trust GXT 980 Redex review - Visueel is de Redex een sobere, elegante muis.

Draadloze muizen staan of vallen met hun batterijduur en ook hier doet de Trust GXT 980 Redex het prima. Schakel je de RGB-belichting uit, dan bereikt de batterij een levensduur van 50 uur. Hoewel een hoge ‘polling rate’ en het activeren van de RGB de batterij sneller opslorpen, bleef de Redex volgens mijn schatting ongeveer 20 uur functioneren. Zoals eerder gezegd is de oplaadkabel bovendien zeer aangenaam om te gebruiken, waardoor de Rexex ook als bedrade muis een valabele optie blijft.

Tot slot heeft Trust net als andere hardwareproducenten zijn eigen software om apparaten aan te passen. Dat is echter een gebied waar het bedrijf achterop hinkt. Hoewel de interface duidelijk en aantrekkelijk is, reageren vele functies relatief traag. Bij elk aspect dat je aanpast, vindt er bovendien een korte laadtijd plaats. Het is zeker niet onwerkbaar, maar de programma’s van concurrerende bedrijven steken er met kop en schouders bovenuit.

De Trust GXT 980 Redex maakt indruk dankzij knap visueel design, een zeer comfortabel gevoel, en sterke designkeuzes zoals de goede oplaadkabel en de zachte onderkant van de muis. De lage adviesprijs van 39.99 euro is daarbij de kers op de taart. Een goede muis ontwerpen is een ware kunst, maar Trust heeft het hier gepiept.

Read this next