Skip to main content

Trust GXT 542 Muta Wireless review - Je nieuwe favoriete controller voor de Switch

Mutatis mutandis.

De Trust GXT 542 Muta Wireless heeft een bedenkelijke D-Pad, maar ligt goed in de hand en heeft een onvoorstelbaar scherpe prijs.

In de Trust GXT 542 Muta Wireless review van Carl lees je of deze draadloze pc- en Switch-controller de moeite is of niet.

Aan third-party controllers voor de huidige generatie controllers ondertussen geen gebrek. Trust doet ook graag een duit in het zakje met de Trust GXT 542 Muta Wireless. Deze controller promoot zich als een no-nonsense, ‘multiplatform’, draadloze controller voor een lage prijs. Er is ook een bedrade versie die de prijs nog verder drukt. Het is een degelijke controller, al moet je ook de kleine lettertjes lezen.

Om te beginnen met goed nieuws: de Trust GXT 542 Muta heeft een simpel maar degelijk uiterlijk. Het uiterlijk is volledig mat zwart, behalve de grip aan weerszijden die uit grijze ribbels bestaat. Het past echter goed bij het totaalplaatje - wat niet gezegd kan worden van de joysticks. De basis hiervan is namelijk een goedkoop ogend plastic wit. Ook de LED-strip en diens felle rode licht onderaan oogt wat knullig. Toch is het een flinke verbetering tegenover de vorige iteratie (de GTX 1230), gezien het meer subtiele design en ook het stijlvolle GXTrust logo bovenaan. Mutatis mutandis. Het is zeker geen straf om deze controller op je televisiekastje te hebben liggen.

Trust GXT 542 Muta Wireless review - Een relatief mooi design

De Trust GXT 542 Muta Wireless ligt goed in de hand. De joysticks hebben een aangename hoeveelheid weerstand en keren lekker snel terug naar hun neutrale positie. De triggers zijn bijzonder goed voor een third-party controller, met de exacte juiste hoeveelheid ‘travel’. Ook de face buttons voelen erg aangenaam onder je duim.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn want de D-Pad van de Trust GXT 542 Muta Wireless is ondermaats. Het doet erg denken aan de D-Pad van de PlayStation 1 en 2 DualShocks, maar dan hoger en stijver. Opvallend genoeg krijg je bij aankoop in de doos nog twee extra, verschillende types D-Pads meegeleverd. Eentje leunt dicht aan bij de D-Pad van de Xbox controllers, terwijl de andere acht richtingen aanwijst. Beide zijn an sich superieure opties, maar bizar genoeg kreeg ik ze niet volledig in de controller gedrukt. In plaats daarvan zweven ze bijna een centimeter boven het chassis van de controller. Bewust of niet, het is een bijzonder rare situatie.

Trust GXT 542 Muta Wireless review - De D-Pad is echter een belangrijk euvel

Dat is niet de enige vraag die rijst over de bouwkwaliteit van de Trust GXT 542 Muta Wireless. Het chassis voelt namelijk als eenvoudig, ietwat goedkoop plastic aan. De rechterjoystick van mijn reviewexemplaar was bovendien al een beetje beschadigd bij ontvangst. Het is een gekend fenomeen bij joysticks dat het materiaal kapot gaat door gebruik en dit lijkt haast onvermijdelijk bij de Trust GXT 542 Muta Wireless het geval te worden.

De connectiviteit van de Trust GXT 542 Muta Wireless verdient eveneens een woordje uitleg. Trust maakt namelijk niet meteen duidelijk dat de aansluitingsmogelijkheden eerder beperkt zijn. Je kunt de controller via Bluetooth verbinden met mobile apparaten. Via de meegeleverde dongel kun je ook draadloos spelen op pc en op de Nintendo Switch. Tot slot kun je op diezelfde platformen terecht met de meegeleverde draad. De PlayStation 5 en Xbox Series X en S blijven echter onontgonnen terrein. Een belangrijke kanttekening dus.

Bekijk op YouTube

Maar tegelijk vormt de prijs van de Trust GXT 542 Muta Wireless een enorm pluspunt. De draadloze versie kost 39,99 euro, terwijl de bedrade versie 29,99 euro kost. Vooral als je van plan bent om de controller te gebruiken op de Nintendo Switch is het bijna de helft goedkoper dan de officiële optie. Bovendien zijn er weinig concurrenten die eveneens een draadloze controller voor de Switch aanbieden. Goed gezien van Trust.

De Trust GXT 542 Muta Wireless kampt met problemen met de D-Pad, en ook de compatibiliteit is beperkt. Toch ligt deze controller aangenaam in de hand en ziet ‘ie er goed uit. Bovenal heeft het een bijzonder scherpe prijs, waarmee het sterke concurrentie vormt voor de officiële controller van Nintendo. Misschien wel je favoriete nieuwe controller op de Switch.

Ben je overtuigd? Je kunt hier de Trust GXT 542 Muta Wireless controller kopen op Bol.com

Read this next