Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Trust GXT 498 Forta review – Oerdegelijke budgetkoptelefoon

Voor de gamer met hun hand op de (eco) knip.

De Trust GXT 498 Forta is in elk opzicht een oerdegelijke budgetoptie voor wie zoekt naar een koptelefoon.

Voor de Trust GXT 498 Forta review loopt Joël weer met draden te knoeien.

Trust heeft met zijn nieuwe GXT 498 Forta Headset een officiële PS5-licentie binnengesleept, en het wordt al snel duidelijk waarom. Na een aantal weken gebruik blijkt deze koptelefoon een zeer degelijke én ecovriendelijke budgetoptie. Op de afwerking valt wat aan te merken, maar de bombastische lage tonen en uitstekend te plaatsen audio maken een hoop goed.

De officiële licentie zie je duidelijk terug in het ontwerp van de Trust GXT 498 Forta. Het heeft namelijk een vrij minimalistische look die toch PlayStation is. De headset is verkrijgbaar in wit en zwart. In het geval van mijn witte reviewversie is de gehele buitenrand wit, met alleen op de hoofdband een ingesneden GXTrust-logo en op de oorschelpen een zilverkleurig PlayStation-logo. Een pietje-precies merkt daarbij wellicht op dat het wit van de headset net iets lichter is dan het wit van de PlayStation. De binnenkant is dan weer volledig in het zwart. De hoofdband is gemaakt van een zwarte meshstof, terwijl de buitenzijdes van de oorschelpen van leer zijn, met daarin een soortgelijke zwarte meshstof. Lookgewijs dus weinig op aan te merken, maar tegelijkertijd ook weinig om over naar huis te schrijven.

Bekijk op YouTube

Ook qua features is er weinig aan de Trust GXT 498 Forta dat er echt boven uitspringt. Dat neemt niet weg dat alles oerdegelijk is. De buigbare microfoon kun je via de onderzijde verwijderen. Verder vind je een scrollwiel voor volumeregeling, een 3,5mm-audiojackpoort en een makkelijk te bereiken muteknop voor de microfoon. Weinig toeters en bellen dus, maar wat er wel is, is goed geplaatst en handig in gebruik.

Er valt echter nog wel het een en ander aan te kaarten qua muggenzifterij. Zo laat de headset na een paar weken gebruik al wat kleine deuken in de top van hoofdband naast de aanhechting van het hoofdbandkussen zien. De stiksels eronder zijn ook niet volledig evenredig geplaatst, waardoor je de houdbaarheid bij lang gebruik in twijfel mag trekken. Daarnaast is de kabel zeer stug en werkt deze wel eens tegen. Bij het plaatsen in de DualSense-controller komt het namelijk dikwijls voor dat je maar in één oor audio hoort. Hoewel zo’n issue met een reconnect op te lossen valt, veroorzaakt de kabel op de pc veel meer last. De 1,2m-audiokabel is namelijk veel te kort en te stug, waardoor pc-gebruik net zo goed niet in het lijstje met compatibiliteitsopties had kunnen staan. Een klein puntje aan te merken betreffende de afwerking dus, terwijl de kabel echt een stuk beter kan.

Het oerdegelijke ontwerp laat subtiel 'GXTrust'aan de bovenzijde zien.

Op het gebied van comfort maakt de Trust GXT 498 Forta geen blunders. Dat is grotendeels te danken aan het lichte gewicht van 244 gram. Daardoor kan de headset in handen wel iets minder stevig aanvoelen. Daar staat voor de ecobewuste gamer tegenover dat de zwarte versie van de headset voor 85 procent uit gerecycleerd materiaal is gemaakt. Verder zijn de oorschelpen goed te kantelen en heb je ongeveer 4cm verstelbaarheid in de lengte. Ook zijn de oorschelpen zeer zacht en comfortabel. Het enige verbeterpunt is de hoofdband, die voornamelijk aan de zijkanten weinig kussen biedt om het plastic verstelbare mechanisme op te vangen. De Trust GXT 498 Forta Headset is dan ook comfortabel, hoewel je wel wat verbeterpunten kan aanwijzen.

Het geluid klinkt echter zeer degelijk; meteen ook de voornaamste reden waarom de Trust GXT 498 Forta een goede optie is. Zo zijn de 50mm-drivers met een bereik van 20-20.000Hz zeer solide. Lage tonen zijn ronduit bombastisch, terwijl de directionele audio – zeker in combinatie met de PS5’s ‘3D audio mix’ – zich met menig premiumheadset mag meten. Enige kanttekening daarbij is dat de midden- en hoge tonen iets meer ronding hadden kunnen gebruiken en minder goed uit de verf komen. Ook de microfoon is oerdegelijk. Je kunt er dan wel geen professionele podcasts mee opnemen, maar je hoeft je geen zorgen te maken of je boodschap wel overkomt. De geluidskwaliteit van de GXT 498 Forta is kortom goed, terwijl de directionele audio ronduit uitstekend is.

Aan de zijkant van de Trust GXT 498 zie je in het grijs het PlayStation logo.

De Trust GXT 498 Forta kan zeker meedingen voor de prijs van beste PlayStation 5-budgetoptie. De headset is licht en vrij comfortabel en heeft - op wat kleine aanmerkingen na - uitstekend geluid, voornamelijk op het gebied van directionele audio. De GXT 498 Forta is het toonbeeld van ‘oerdegelijk’.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Joël Nicola avatar

Joël Nicola

Online Zweter

Reacties