Skip to main content

Trust GXT 255+ Onyx review - (O)niks op aan te merken

Vertrouw erop.

De Trust GXT 255+ Onyx is een degelijke microfoon, zonder grote plus- of minpunten.

De Trust GXT 255+ Onyx review van Sander neemt je mee naar de wondere wereld van gaming microfoons.

Voor wie er nog aan twijfelt: contentcreation voor videogames is een gigantische industrie geworden. Of het nu gaat om streams, let's plays, podcasts of diepgaande videoanalyses: er wordt heel veel content rond games gemaakt. Logischerwijze hebben contentcreators ook nood aan degelijk materiaal om hun stem op te nemen. Hardwareproducent Trust gaat die uitdaging maar al te graag aan en debuteert nu de Trust GXT 255+ Onyx.

De producten van Trust hebben doorgaans strak design en dat geldt ook voor de Trust GXT 255+ Onyx. De microfoon en microfoonarm zijn volledig zwart en ogen gestroomlijnd en elegant. Er zijn ook smaakvolle kleuraccenten, want hoewel de microfoon volledig zwart is bevindt er zich een lichtgevende ring rond die je naar wens van kleur doet veranderen. Plaats je de microfoon op mute, dan wordt die dieprood. Het is een mooie en stijlvolle touch. Ook bijzonder is dat de kabel van de micro in de standaard wordt weggewerkt en dat er een extra USB-poort in die standaard zit. Het geheel oogt heel clean maar is toch erg praktisch. De Trust GXT 255+ Onyx is simpelweg een mooi totaalpakket.

Bekijk op YouTube

Ook de extra onderdelen springen er op een positieve manier uit. De microfoonarm is stevig en de schroeven op de scharnieren hoeven niet te strak vastgedraaid om het in de juiste positie te zetten. De arm is van lekker licht aluminium, waardoor je de scharnieren ook niet te strak hoeft aan te draaien. De tafelklem is bovendien voorzien van kussentjes die de druk van de klem op de tafel opvangen. Daardoor kun je alles strak aandraaien zonder dat je je zorgen moet maken over schade aan je bureau. Tot slot is er ook een 'shock mount'. Die zorgt ervoor dat contactgeluiden zoals typen of tegen je bureau stoten drastisch worden verminderd. De onderdelen van de Trust GXT 255+ Onyx zijn dus van zeer hoge kwaliteit.

De tafelklem zelf kan echter voor logistieke problemen zorgen. Door de dikte van de klem is die bijzonder stevig. Het nadeel is echter dat je je bureau zo'n 4,5 centimeter van de muur moet verwijderen om de klem erop te installeren. Dat kan er dan weer voor zorgen dat andere elementen van je bureau (zoals de stand van je monitor) zich plots vervaarlijk dicht tegen een rand bevinden. Een goede plek voor de micro vinden kan dus een moeilijke klus zijn.

Trust GXT 255+ Onyx review - Het volledige pakket.

De Trust GXT 255+ Onyx heeft een zeer gedetailleerde 'gain' die je volledig naar wens kunt afstellen. De 'gain' uitdraaien betekent ook echt helemaal uit, wat opvallend is aangezien veel andere microfoons dan toch nog geluid oppikken. De Trust GXT 255+ Onyx is trouwens een cardioïde microfoon, bedoeld om enkel de stem van de spreker op te pikken en andere geluiden weg te filteren. Daarin slaagt de microfoon volledig, want achtergrondgeluid was nooit een probleem bij mijn opnames. Dit heldere resultaat heeft als nadeel weliswaar dat je stemgeluid veel minder vol klinkt. Als je zoekt naar een microfoon die de bas in je stem kan benadrukken, dan is dit dus niet de juiste keuze. Voorts is dit echter een prima cardioïde microfoon.

Het prijspunt van de Trust GXT 255+ Onyx valt echter moeilijker te rijmen met zijn features. Hoewel je een zeer degelijk pakket krijgt, bieden concurrenten zoals Blue Yeti of zelfs de eigen Trust GXT 258W Fyru USB 4-in-1 streaming microfoon meer features voor minder geld, waaronder verschillende patrooninstellingen voor opnamerichtingen. Hoewel het cardioïde opnamepatroon bij die modellen weliswaar van mindere kwaliteit is, moet je dus vooral zelf bepalen waaraan je het meeste belang hecht.

De Trust GXT 255+ Onyx is een degelijke microfoon. Achtergrondgeluid wordt uitstekend gefilterd, met een zeer clean resultaat als gevolg. De grootste pluspunten zijn het mooie design van de microfoon en microfoonarm, en de hoge kwaliteit van de extra onderdelen zoals de tafelklem en 'shock mount'. Minpunten zijn dan weer dat de tafelklem logistiek soms wat moeilijk te plaatsen is en dat dit geen ideale microfoon is voor wie de bas in de stem wil benadrukken. Bovendien bieden concurrenten voor dezelfde of een lagere prijs meer features aan. Toch is de Trust GXT 255+ Onyx een goede keuze voor wie carrière als contentcreator wil maken. Op Trust kun je vertrouwen.

De Trust GTX 255+ Onyx is nu verkrijgbaar.

Read this next