Skip to main content

Trials Fusion review

Een tour de force langs verslaving en frustratie.

Ouch. Mijn motor en bestuurder vliegen wéér de afgrond in. De tweewieler in stukken, en de rijder landt head-first op een rotsblok. Toegegeven: zijn herstelvermogen is indrukwekkend. De tel ben ik inmiddels kwijtgeraakt, maar misschien is dit al wel poging nummer veertig.

Een sprongetje van een zwevende balustrade naar een stapel kratten; zo moeilijk is dat toch niet? Maar goed, ik probeer het nog eens. Concentratie! Dit keer gaat het echt lukken. Bijna, bijna, bijna; nee, toch niet. Met de motor dondert ook mijn geduld het ravijn in. Is Trials Fusion na enkele uurtjes spelen al té hoog gegrepen voor mij?

Het easy-to-learn, hard-to-master principe is weer ouderwets aanwezig in het nieuwe deel binnen de Trials-reeks. Dit keer vergezeld door een futuristische setting vol hightech omgevingen en andere visuele afleidingen. Kunstmatige intelligentie die met je kletst tijdens je rit, enorme ruimteschepen die boven het parcours hangen, en een motorrijder waarvan het lichaam half mechanisch is; de toekomstvisie die ontwikkelaar Redlynx creëert is slechts een achtergrond voor de platformracer. Het doel is en blijft simpel: zorg dat je met je motor zo snel- en heelhuids mogelijk de obstakels overwint en de finishlijn bereikt.

Bekijk op YouTube

Hoe meer de moeilijkheidsgraad van de levels toeneemt, des te minder genade de game kent. Het aantal gouden medailles dat je verdient bij een nagenoeg perfecte sessie begint te slinken. De kleine foutjes die je maakt worden keihard gestraft en je motorrijder krijgt het dan ook stevig te verduren. Waar je in een eerder parcours nog vol gas over de daken vliegt en de kans krijgt om jezelf te corrigeren, is het nu al voorbij als je met een achterband landt in plaats van je voorband. Deze meedogenloosheid biedt voor sommigen een verdieping van gameplay, maar voor anderen een obstakel dat ze er van kan weerhouden meer tijd in de game te steken.

Net als in de echte wereld, moet je je rijbewijs halen voordat je in Trials Fusion langs de steriele gebouwen en ruige wildernissen mag crossen. Na een enkele rijles waan je jezelf de koning van het parcours en na een paar sprongen te landen, begin je de reacties van de motor te herkennen. Een gouden medaille hier, een tweede poging daar, en af en toe een salto omdat het kan. De flow raakt er in. Niks nieuws onder de zon van het Trials universum en dat geeft helemaal niets. Op naar het volgende level.

Hoewel deze beginnersvriendelijke gameplay ervoor zorgt dat Trials een reeks is die je gemakkelijk oppakt, brengt Redlynx ook dit keer een aantal verandering aan in de vertrouwde formule. Zo voer je naast je gebruikelijke front- en backflips nu ook wat extremere tricks uit tijdens je rit. De Superman, Going To Hell of Dead Body laten je roekeloos aan je motor hangen nadat je een schans oprijdt. Wederom makkelijk om te doen, maar moeilijk om te meesteren. Probeer zo'n trick maar eens op tijd te landen nadat je met twee handen aan het achterwiel hangt.

Naast wat schoonheidsfoutjes zit er in de levelopbouw veel diversiteit en zelfs wat humor. De poging tot een verhaal koppelen aan een Trials game is echter onnodig; de matig geschreven dialogen zijn meer een afleiding dan een memorabele aanvulling. De Challenges die aan de levels zijn gekoppeld, zijn daarentegen wel een verademing. Door zoveel mogelijk flips te maken of gedurende het parcours je remblokken met rust te laten, scoor je extra ervaringspunten. Een uitdagende toevoeging voor de fanatieke spelers, want in een later stadium ben je al blij als je de levels überhaupt kan uitspelen. De leercurve van Trials Fusion is na een aantal uren namelijk niet meer zo vergeeflijk als bij aanvang.

Om af en toe wat stoom af te blazen en even te vergeten dat je nog veel meer moet trainen, zijn er de Skill Games. Zo wordt er gevraagd om zover mogelijk te pletter te vallen nadat je je motor vrijwillig midden in de lucht hebt gedumpt. Maar er is ook een wat minder noodlottige uitdaging, namelijk zoveel mogelijk tricks uitvoeren voordat je het einde van het parcours bereikt. Deze variaties zijn letterlijk en figuurlijk wat luchtiger dan de rest van de game, omdat het niet uitmaakt of je het doel bereikt, of gewoon hard crasht. Hierdoor zijn deze Skill Games dit keer een welkome toevoeging, in tegenstelling tot in de vorige Trials-game.

Naast de kant en klare levels die Trials Fusion rijk is, sleutel je zelf ook aan tracks in de uitgebreide Track Central. Een door gebruikers gegenereerd parcours brengt een vleugje balans in de onverbiddelijke moeilijkheidsgraad, aangezien je het jezelf en je medespelers naar eigen invulling pijnlijk of juist vergefelijk maakt.

De ontwikkelaars hebben er de standaard tracks van de game ook mee gebouwd, maar dit betekent niet dat de gebruiksvriendelijkheid ver te vinden is. Met gemak bouw je een interactieve omgeving zoals jij die graag ziet. Als genoeg spelers dit doen, zorgt dit voor een oneindige stroom aan uitdagingen en dus speeluren. Of er daadwerkelijk veel gebruik van wordt gemaakt is in dit vroege stadium nog even afwachten.

Trials Fusion verwelkomt elke gamer met open armen en toont een humoristische sciencefictionwereld waarin je vrij racet en stunt. Maar zodra je even niet oplet en jezelf Zen voelt op het parcours, wordt er plots meer van je verwacht. De verslavende tour de force langs gouden medailles en perfecte scores verandert dan in een frustrerende opgave vol revanches. De vrijblijvendheid maakt plaats voor herhaling, en een flinke dosis oefening wordt verplichte kost. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar geeft nu juist de fanatieke coureurs veel voldoening.

Trials Fusion is nu verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

7 / 10

Read this next