Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Trials Fusion DLC review

Update: Nu ook met Welcome to the Abyss besproken!

Trials Fusion van ontwikkelaar Redlynx is een schoolvoorbeeld van een titel die gemakkelijk is om in te stappen, maar erg moeilijk is om meester te worden. Wanneer je met je motor toch alle parcours heelhuids doorstaat, kun je altijd zelf nog levels bouwen.

Krijg je liever een kant-en-klaar pakket geleverd, dan introduceert Ubisoft zes verschillende uitbreidingen in de vorm van een seizoenspas. Deze downloadbare content (DLC) komt in delen uit en moet voor mei 2015 volledig verkrijgbaar zijn.

Riders of the Rustlands is de eerste beschikbare trip naar een nieuwe bestemming.Deze uitbreiding brengt vooral een nieuwe setting om je vaardigheden in te bewijzen. In de Rustlands is het niet de steriele, futuristische architectuur van een metropool waar je doorheen scheurt, maar baan je je een weg langs de industriële zandvlaktes, sneeuwheuvels en de nucleaire holocaust die een vervallen toekomst mogelijk ontsluiert. De verandering van omgeving geeft een frisse draai aan het ploeteren met je tweewieler, hoewel Trials Fusion als volledige game ook al een hoop variatie heeft.

De in totaal tien levels zijn overigens voor lang niet iedereen uit te spelen. De grens tussen beginner en gevorderde is gezien de wat kortere duur dan ook sterker aanwezig. In de eerste drie parcours weet je de weg nog aardig te vinden, maar hierna neemt de moeilijkheidsgraad enorm toe en daarmee ook de pogingen tot slagen. Zodoende breekt je het zweet al uit na een stuk of drie levels en merk je dat je Trials Fusion een een titel is waar je veel tijd in moet steken om er plezier mee te hebben.

Met nieuwe parcours komen nieuwe uitdagingen. De track challenges die je in de DLC aantreft, zijn even lastig als de levels zelf. In het vierde level wacht een naar Star Wars-refererend monster dat je alleen kan vinden wanneer je een ravijn invalt, en tal van andere cryptische opdrachten. De gemiddelde speler vindt hier dan ook niet zoveel aan, wat het volledige pakket eigenlijk vooral voor gevorderden interessant maakt.

Voor de doe-het-zelf klussers zijn er tevens weer objecten toegevoegd om zelf levels te bouwen. Het ontwerp van de objecten is gebonden aan het thema van de Rustlands en zo zijn de stalen pijpen en technologische computereenheden een welkome variatie voor de creatieve bouwers.

In de Empire of the Sky DLC ruil je het zand tussen je spaken in voor een wat luchtigere omgeving. Letterlijk. In de toekomst verhuist de mensheid naar de hemel van de aarde om in grote, zwevende steden te leven. Met je motor cross je door luxe clubs verlicht met neon en kunstmatige ecosystemen vol tropische planten.

Negen nieuwe parcours zijn tweedimensionaal te verkennen in dit oord van de rijken, met daarbij ook weer additionele uitdaging. Deze variëren van het vinden en crashen van een dinerfeestje tot het licht uitzetten om het level in duisternis te zetten. Waar de eerste werelden van Trials Fusion zich perfect lenen voor een toegankelijk partijtje rijden met je vrienden op de bank, is de moeilijkheidsgraad in Empire of the Sky genadeloos toegenomen. De wegen zitten bijvoorbeeld vol met bommen, waar je in de eerste meters al behoorlijk behendig overheen moet huppelen.

Na weer wat uurtjes in de game gestopt te hebben, kreeg ik het alsnog voor elkaar om in track nummer vier meer dan honderd pogingen te ondernemen om een simpele balustrade op te komen. Deze downloadbare content is net als Riders of the Rustlands niet voor tere zieltjes weggelegd. Maak je het anderen graag moeilijk met eigen gecreëerde parcours, dan krijg je een arsenaal aan objecten om de levels tot een ware filmset om te bouwen.

Voor de Welcome to the Abyss DLC trekt Redlynx de Ancient Aliens-theorieën uit de kast om je zo in een vertolking van Atlantis onder te dompelen. Dit keer trotseer je met je motor de ruïnes van een verzonken beschaving met hypermoderne technologie, verstopt diep onder water.

De uitbreiding biedt tien nieuwe tracks, waarin je niet alleen over de wildernissen van de bodem rijdt maar ook tropische paradijsjes boven de zeespiegel ontdekt. Het futuristische thema keert net als in de voorgaande DLC-pakketten weer terug en uit zich in lichtgevende tombes en mysterieuze standbeelden. Hoewel deze esthetiek een rijke toevoeging aan de steeds groter wordende levelkeuze is, komt dit niet zonder gebreken. De zonnige buitenlocaties en steriele binnenlocaties zijn een constrastvolle afwisseling, maar de bezoekjes aan de bodem zijn vaak te donker en geven je te weinig zichtbaarheid om je sprongen en evenwicht te plannen.

De nieuwe challenges laten je dan ook balans houden in het water met een schaarse hoeveelheid zuurstof, terwijl je op het droge in de fik vliegt. Dit is een hele uitdaging, maar niet lastiger te behalen dan het laatste Hard-level. De crashes vliegen je hier om de oren en het honderden keren op je plaat gaan is niet onrealistisch. De balans is daarbij wel meer in orde dan in de voorgaande toevoegingen. De moeilijkheidsgraad gaat stapsgewijs omhoog en het laatste level is dan ook terecht enkel weggelegd voor de meest fanatieke Trials Fusion-spelers.

Mocht je de levels en alle uitdagingen toch volledig uitspelen, dan kan je weer aan de slag met de Track Editor. Dit keer zijn er tientallen nieuwe objecten toegevoegd, zodat je de bovenstaande scenario's naar eigen inzicht kan nabouwen. Denk aan toekomstige, Maya-achtige nederzettingen, of kwaadaardige standbeelden met neon-elementen. Op clichés is dus niets bespaard; een origineler thema in de volgende DLC is erg welkom.

Trials Fusion en diens seizoenspas zijn nu verkrijgbaar op de pc, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Deze review wordt regelmatig geüpdatet met de nieuwe downloadbare content die in de loop van tijd uitkomt.

In de Trials Fusion review van Sander volg je zijn tour de force langs verslaving en frustratie. De eerstvolgende DLC die uitkomt is de Fire in the Deep. Een releasedatum hiervoor is nog onbekend, maar we houden je op de hoogte.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Trials Fusion

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
Over de auteur
Sander van Dalsum avatar

Sander van Dalsum

Redacteur

Freelance journalist. Speelt graag stealth-games, RPG's en tactische shooters. Houdt net als iedereen van muziek.

Reacties