Skip to main content

Trackmania Turbo geeft ook op consoles plankgas

Bruce gaat hands-on met de arcade racer.

De Trackmania-serie heeft al meer dan tien jaar een loyale fanbase op de pc. Met Trackmania Turbo brengen Nadeo en Ubisoft de verschroeiende snelheid en knotsgekke multiplayer voor het eerst sinds de Wii-versie (2009) naar de consoles. Een hands-on speelsessie verraadt dat de kern van de arcade racer in ieder geval intact blijft.

Met de snelheid zit het alvast goed. Trackmania Turbo is grafisch niet de meest indrukwekkende racer op de markt, maar hij loopt wel als een trein. De vlotte framerate vertraagt geen moment. De soundtrack die zich aan de snelheid van je wagen aanpast, draagt aan het snelheidsgevoel bij.

Bekijk op YouTube

Die vlotte strijd tegen de klok wordt over 200 verschillende tracks en 4 locaties verspreid. Niet alleen de omgeving is anders, maar ook het soort racebaan en de auto die je bestuurt. In de Canyon Grand Drift League kruip je in een racewagen waarmee je makkelijk door bochten glijdt. International Stadium focust de perfecte lijn met een Formule 1-wagen die aan het wegdek kleeft. Rollercoaster Lagoon trakteert je uiteraard op loopings en verre jumps, terwijl Valley Down & Dirty de chaos en de modder van rally omarmt. Genoeg diversiteit in omgevingen en rijstijlen dus.

Aan het begin van een race kies je een ghost waartegen je het wilt opnemen. Als je veel zelfvertrouwen hebt, kies je meteen de Gold tegenstander. Als je de track nog moet leren kennen, ben je beter af met een Bronze ghost. Versla hun tijd en je krijgt de overeenkomstige medaille. Die gebruik je om meer tracks vrij te spelen. Nieuw is dat je drie medailles van een lagere klasse kunt inruilen voor één hogere. Dat maakt het wat makkelijker om alle tracks vrij te spelen en bespaart je mogelijke frustraties.

Om de beste tijden te kloppen, moet je niet alleen de tracks vanbuiten kennen, maar ook optimaal met de vele hindernissen kunnen omgaan. Naast de klassieke turbopads zijn er bijvoorbeeld ook stroken die je motor tijdelijk uitschakelen of die je camera in first-person perspectief dwingen net wanneer je een looping invliegt. Tracks waarbij je plots een muur moet oprijden, zorgen gegarandeerd voor kopzorgen. Trackmania Turbo heeft een heel arsenaal aan trucjes om je weg naar de top van de leaderboards zo uitdagend mogelijk te maken.

Of je gaat met de track editor gewoon zelf aan de slag en laat je fantasie de vrije loop. Om je niet te overdonderen, zijn er drie verschillende niveau's die je stap voor stap in de editor tools wegwijs maken. Stukken asfalt plak je met je controller aan elkaar. Als je track klaar is, genereert de game zelf de omgeving. Om precies te weten hoe creatief je kunt zijn, moet de track editor uitvoerig getest worden. De eerste indrukken wijzen alvast op voldoende flexibiliteit en gebruiksgemak.

In Trackmania Turbo bewerk je niet alleen de tracks, maar ook het uitzicht van je wagens. Door verschillende paintjobs te combineren, maak je een eigen ontwerp. Sommige vlaggen of stickers zijn zeldzamer dan andere en je spendeert de medailles uit de singleplayer-campagne om ze vrij te spelen. Tegenstanders die het tegen je ghost opnemen, bewonderen dus niet alleen de achterkant van je auto, maar ook je gevoel voor stijl.

Maar de echte competitie van Trackmania Turbo speelt zich in je sofa af. In de Hot Seat modus probeer je om de beurt de tijd van de andere te verbeteren tot je brandstofmeter op is. Er gaat weinig boven iemands tijd met enkele honderdsten van een seconde te verbreken en daarna netjes de controller door te geven. Daarnaast is er Split Screen modus voor vier spelers waarbij je als eerste de eindmeet moet bereiken.

Verwacht veel nek-aan-nekbeslissingen en grootspraak van de bovenste plank. Je vrienden moeten namelijk geen racefanaten zijn om mee te spelen. De eenvoudige controls en knotsgekke parcoursen zorgen ervoor dat iedereen zonder veel moeite meteen om de overwinning strijdt. Wat niet wegneemt dat er geen ruimte is om obsessief miliseconden van je tijd te schrapen.

Trackmania Turbo is een arcade racer die tegelijk een partygame en een volwaardige racer voor leaderboardklimmers wil zijn. De eerste indrukken zijn positief: de game heeft genoeg te bieden voor zowel spelers die gewoon wat plezier zoeken als voor competitiebeesten die altijd de beste tijd willen. Of Nadeo deze combinatie ook naar de huidige consolegeneratie kan vertalen, moet in de definitieve game blijken.

Trackmania Turbo is vanaf 24 maart voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar.

Read this next