Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Top of flop: Eurogamer Benelux kiest de beste games van E3 2015

En ook de grootste teleurstellingen.

Nu de E3 er bijna op zit, blikt de redactie van Eurogamer Benelux terug op de games die er voorbij zijn gekomen. Wat zijn hun favoriete games van de show, en wat waren de grootste teleurstellingen?

Randolfs favoriet - Nier New Project

Square Enix is niet zo wereldvreemd meer, zo wordt duidelijk tijdens deze E3. Het bedrijf luistert duidelijk naar wat fans willen, in plaats de eigen agenda koste wat kost op te dringen. Temidden van de Final Fantasy 7 HD Remake en de onwerkelijke in-game graphics van Kingdom Hearts 3 geeft de aankondiging van een nieuwe Nier die daar nog het meeste blijk van. Het is ook de onthulling die me persoonlijk het meest raakte. Nier 2 hoort niet te bestaan. Het origineel is een niche-titel die lauwe reviews kreeg en het team is inmiddels opgedoekt. Ieder weldenkend mens snapt dat een uitgever zich niet aan een vervolg zou branden. Maar toch komt-ie er, omdat Square Enix weet hoe geliefd Nier eigenlijk is. Niet door critici en zeker niet door winkeliers, maar gewoon door gamers. Dat Keiichi Okabe de soundtrack verzorgd, is enkel de kers op de taart. Kippenvel!

Randolfs teleurstelling - Final Fantasy 7 uitgesteld naar winter

Hoe moeilijk kan het zijn om Final Fantasy 7 op de PlayStation 4 uit te brengen? Deze versie had al uit moeten zijn en de stille hoop werd dan ook gekoesterd dat-ie tijdens de E3 ineens in de PlayStation Store zou staan. Maar nee, nog een paar maanden wachten tot de winter. Sterker nog, een eerder onaangekondigde iOS-versie komt zelfs eerder uit. Toch jammer.

Berts favoriet - Fallout 4

Eerst Doom, daarna Dishonored 2 en als kers op de taart Fallout 4: Bethesda's allereerste E3-conferentie heeft zowat het hele internet van zijn sokken geblazen. Het moment waarop Todd Howard het podium betreedt en met een zelfverzekerde glimlach in-game beelden van Fallout 4 toont, staat in mijn geheugen gegrift. Volwaardige voice acting, een modern dialoogsysteem, een gigantische wereld, absurd diepgaande crafting... Alle tekenen wijzen erop dat Fallout 4 gaat inslaan als een bom. Wanneer Howard dan nog eens terloops vermeldt dat de game op tien november lanceert, kan mijn geluk niet meer op. Na al die jaren wordt het wachten eindelijk beloond. Bestond er maar een of andere ondergrondse kluis waar ik me vijf maanden in kon opsluiten...

Berts teleurstelling - Metroid Prime: Federation Force

Het contrast tussen Bethesda's conferentie en Nintendo's E3-stream kan niet groter zijn. Het ziet er met de Muppet-poppen aanvankelijk veelbelovend uit, maar inhoudelijk zakt de presentatie met de minuut dieper en dieper. Wanneer op een gegeven moment de woorden 'Metroid Prime' vallen, slaat mijn hart een slag over. De teleurstelling kan echter niet groter zijn: Metroid Prime: Federation Force ziet er als een slappe vierspelershooter uit waar Nintendo haastig de naam 'Metroid Prime' op heeft gekleefd. Dat enkele Metroid-fans zelfs een petitie op poten hebben gezet om de ontwikkeling van de game te stoppen, wijst op grote ontevredenheid. Nintendo kan volgend jaar maar beter kwalitatief hoogstaand materiaal klaar hebben, want ik weet niet of mijn Nintendo-lievend hart nog zo'n dolksteek aankan.

Mathijs' favoriet - Star Wars Battlefront

Als ongegeneerde Star Wars-fanboy kan ik alleen maar concluderen dat ik in DICE een zielsverwant heb gevonden. De ontwikkelaar heeft duidelijk oog voor detail en dit is ook goed te zien en te horen in de eerste gameplaytrailer van Battlefront. Blasters hebben een typisch versleten Star Wars-geluid, alsof ze al jaren in gebruik zijn. En er gaat nou eenmaal weinig boven het sinistere gehuil van een TIE-Fighter, zeker niet als er zelf eentje bestuurt. Het werk dat DICE voor Star Wars Battlefront heeft geleverd, straalt een zekere secuurheid uit die ik enorm waardeer. En het is zo lang geleden dat er ook een daadwerkelijk goede Star Wars-game is uitgebracht. Ik hoop dan ook van harte dat Star Wars Battlefront zijn beloftes waarmaakt.

Mathijs' teleurstelling - Mass Effect Andromeda

BioWare kondigde vorig jaar aan dat de studio aan een nieuwe Mass Effect werkt. En wat is er sinds die tijd precies gedaan? Vrij weinig, als we van de E3-trailer uitgaan voor wat nu Mass Effect Andromeda heet. Afgezien van een liedje van Johnny Cash en een paar buitenaardse werelden is er niet veel te zien. Ik had op z'n minst een kort stukje gameplay of een in-game trailer verwacht. Maar dat was blijkbaar teveel gevraagd. Volgend jaar beter?

Marcels favoriet - Horizon: Zero Dawn

Een nieuwe game van Neêrlands trots! Het is zeker tijd dat Guerrilla Games de Killzone-games in de ijskast zet en andere genres verkent. Dat het nu juist een third-person actie game is, verbaast mij. Guerrilla Games benadrukt op een slimme manier dat het om in-game beelden gaat. De geliktheid van de animaties en de rossige haarkleur van de protagonist geven mij een tevreden gevoel. Ik vertrouw jullie. Toch zijn het vooral de gameplayelementen die de juiste snaar raken. Ik bespeur een vleugje Assassin's Creed, Tomb Raider en zelfs Shadow of the Colossus. Drie games die ik een warm hart toedraag. Er komt een PlayStation 4 in huize de Jong en Horizon: Zero Dawn heeft daarvoor gezorgd. Dat... en de remake van Final Fantasy 7.

Marcels teleurstelling - Animal Crossing Amiibo Festival

Nintendo, wat is er toch aan de hand? Een fantastische najaarslineup is ineengestort met het uitstellen van The Legend of Zelda. Des te meer reden om ons op nieuwe aankondigingen voor de Wii U te trakteren. Dat heb je zeker gedaan, maar zeer karig. Animal Crossing Amiibo Festival ziet er geinig uit, maar ik ga er niet vier amiibo voor kopen. Had op zijn minst een volwaardige Animal Crossing voor de Wii U aangekondigd. Dan had ik me sowieso bij Tom Nook in de schulden gestoken.

Dereks favoriet - The Last Guardian

Ik was 17 jaar toen ik mij liet onderdompelen in de wereld van The Shadow of the Colossus. Het was een keerpunt in mijn leven. Een prachtige open wereld die een dwang naar avontuur in mij teweegbracht die ik niet meer had gevoeld sinds Final Fantasy IX. Een indrukwekkend avontuur dat mij met maar weinig woorden een emotionele band gaf met Wander en zijn trouwe metgezel Agro. Ik voelde mee met hun pijn en pinkte een traan weg tijdens Agro's onbaatzuchtige zelfopoffering. Sinds The Last Guardian een stille dood stierf, is elke E3 een pijnlijke herinnering dat ik dat gevoel nooit meer terug krijg. Tot dit jaar. The Last Guardian leeft en ik kan niet gelukkiger zijn.

Dereks teleurstelling - Animal Crossing Amiibo Festival

Toen de eerste beelden van Animal Crossing amiibo op het internet opdoken, was ik al vrij gereserveerd. Animal Crossing komt wat mij betreft het beste tot zijn recht op een handheld. Toch ging er iets aan mij knagen. De nieuwe Mario Kart tracks lieten namelijk al zien wat een grafische update met deze serie kan doen. Uiteindelijk krijgen we een Fortune Street-game gestoken in een Animal Crossing-jasje. Het feit dat dat de game sterk afhankelijk is van vrijwel onmogelijk te verkrijgen amiibo was de doodsteek. Nintendo, ik dacht dat we vrienden waren.

Patricks favoriet - Horizon: Zero Dawn

Wist ik al iets van deze game voorafgaand aan de E3? Nee. Is het een role-playing game in een open wereld? Ja. Zitten er robo-dino's in de game? JA! Horizon: Zero Dawn is dus de game die mij het meest enthousiast maakte deze E3. De prachtige groene, vervallen wereld is er eentje waar ik maar wat graag echt naartoe wil reizen. Dat zal niet gebeuren, dus deze game zal als een waardige vervanger moeten dienen. Zolang de muziek in Horizon: Zero Dawn van hetzelfde niveau blijft als in de trailer, zie ik dat helemaal goedkomen. Ik kijk er in elk geval heel erg naar uit 'in 2016'... Zucht.

Patricks teleurstelling - Nintendo

Eigenlijk moet ik nu wat schrijven over de game die me het meest teleurstelde deze E3. Helaas is Nintendo het eerste dat me te binnen schiet... Want wat ga ik het komende jaar spelen op mijn Nintendo-consoles? Xenoblade Chronicles X natuurlijk. Ja, Super Mario Maker vast ook wel. Yoshi's Woolly World is ook al besteld. En op de schermen van mijn Nintendo 3DS is later dit jaar wel Zelda Tri Force Heroes te zien. Maar waar waren die nieuw aangekondigde topgames? Waarom kwam Metroid voor de Wii U niet ter sprake? Waar bleef een nieuwe Mario Galaxy voor de Wii U? Helaas, ik zag ze niet... Daarom kies ik voor Nintendo als 'de game' die mij het meest teleurstelde deze E3. Wel heb ik goede hoop dat alles anders wordt in 2016. Want in 2016 zien we Zelda. In 2016 zien we de NX. In 2016 zien we mobiele Nintendo-games. Was het maar 2016... Zucht.

Bruce' favoriet - Just Cause 3

Ik ben een gamer die doorgaans van complexe games geniet. RPG's met diepgaande systemen, historisch correcte strategiegames of indie games die je doen nadenken over de dingen des levens. Maar met het ouder worden, wordt mijn smaak ook simpeler. Een game hoeft voor mij niet langer een ingewikkeld vraagstuk te zijn. Geef mij maar het knotsgekke virtuele pretpark van Just Cause 3. De trailer van slechts 5 minuten vertelt me genoeg om te weten dat deze game precies is waar m'n apenbrein naar verlangt. Rondvliegen met je wingsuit terwijl je de grond terroriseert met een explosief arsenaal. Een grapplehook die verder bouwt op die van Just Cause 2. Compleet vernietigbare open wereld. Ja beste mederedacteurs, veel plezier met jullie complexe post-apocalyps of het geduldig wachten op obscure Japanse RPG's. Vanaf vind 1 december vind je mij in een mediterraans paradijs. Ergens dichtbij die plek waar allemaal helikopters aan de grond zijn genageld.

Bruce' teleurstelling - Fake multiplayer presentaties

Niet echt een teleurstelling, maar wel datgene wat me het meest op de zenuwen werkt. Beste uitgevers (en ik kijk vooral naar jou, Ubisoft), zoek alsjeblieft een betere manier om multiplayergames te tonen. Vijf acteurs op een podium die op een erg geforceerde wijze zogezegd natuurlijke communicatie aframmelen. Het is niet geloofwaardig en het geeft een vertekend beeld van hoe de game in de praktijk speelt. Enkel in een fictieve multiplayersetting gedraagt iedereen zich als een paramilitair. In de werkelijkheid ben ik al blij dat ik geen krijsende baby op de achtergrond hoor.

Carls favoriet - Doom

id Software genoot vroeger van een haast onaantastbare status. De studio perste er in de jaren '90 de ene na de andere legendarische game uit: Wolfenstein 3D, Doom, Quake en het rijtje gaat zo nog even voort. Maar de studio is al enkele jaren op de sukkel, met het geschrapte Doom 4 als dieptepunt. Genoeg daarmee. Back to the roots! De nieuwe Doom lijkt dan ook een terugkeer naar de gloriedagen te worden voor de studio, terwijl het tegelijk ook old-school first-person shooters opnieuw aantrekkelijk maakt. Snelheid en actie primeren, terwijl de fantastische, industriële sfeer van Doom 3 opnieuw zijn opwachting maakt. Het beste van beide werelden. Voeg daar nog eens prachtige graphics, een heel strakke interface en tonnen gore aan toe. Ik kan amper wachten om aan de slag te gaan met dit shooterfestijn.

Carls teleurstelling - Tony Hawk's Pro Skater 5

Skatefans zitten al enkele jaren op hun honger. De Skate-reeks van Electronic Arts staat voorlopig op non-actief en de laatste paar Tony Hawk-games waren niet veel soeps. Een nieuwe game in de alom gevierde Pro Skater-reeks moet toch wel ambitieuze, briljante game opleveren? Niet dus. De gameplaydemo van Tony Hawk's Pro Skater 5 toont vooral graphics die thuishoren op de PlayStation 2 en animaties die zo beschamend slecht zijn dat het pijnlijk wordt om naar te kijken. Tijd voor deze veteraan om op pensioen te gaan.

Over de auteur

Redactie avatar

Redactie

Redactielid

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties