Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Tony Hawk's Pro Skater HD Review

Niet echt Super, Man.

Wat doe je met een franchise zodra die niet meer verkoopt? Dat is de pijnlijke vraag die Activision de afgelopen tijd meer dan eens heeft moeten stellen. In het geval van Guitar Hero was het antwoord simpel: weg ermee. Gewoon dood en begraven. Een droevig lot waar de Tony Hawk's Pro Skater franchise ook gevaarlijk dichtbij kwam na het geflopte Ride en Shred. Dat zou toch zonde zijn en daarom ging ontwikkelaar Romobodo aan de slag met Tony Hawk's Pro Skater HD.

Tony Hawk's Pro Skater HD (THPS HD) is in de basis een collectie levels, gegrepen uit de eerste twee Tony Hawk delen, met een nieuw likje verf eroverheen. Het grafische verschil is behoorlijk en de game ziet er prima uit, zeker voor een downloadbare titel. Gamers die eind jaren 90 en begin 2000 de originele games hebben gespeeld merken direct dat vrijwel alles nog op dezelfde plaats is. Denk aan de letters S-K-A-T-E, de verborgen videoband (hoewel het nu een DVD is) en de geheime locaties voor de laatste collectibles en de hoogste scores. Vrijwel alles is nog zoals het toen was.

Nog altijd is het de bedoeling binnen twee minuten de goals te halen om nieuwe levels vrij te spelen en je skater van upgrades te voorzien. De simpele opzet staat na al die jaren nog als een huis en maakt het voor zowel beginners als die-hard skatefans gemakkelijk om zich een echte pro-skateboarder te voelen. Een nieuw kaartsysteem is een simpele maar doeltreffende toevoeging om je doelen beter te vinden en alle gaps te halen. Combineer dat met de krachtige nostalgische factor en het perfecte recept lijkt gevonden voor - eindelijk weer eens - een must-have Tony Hawk titel. Maar helaas schort er in de afwerking zoveel dat er weinig aan te raden overblijft.

De grootste boosdoener is de nieuwe engine waarop de game gebouwd is. De hoogste highsores halen wordt behoorlijk lastig gemaakt wanneer je skater blijft haken achter onzichtbare muren en obstakels. Of als je op een grindrail probeert te springen maar je input gewoon niet wordt geregistreerd, waardoor je er keihard tegenaan kwakt en je combo wordt verbroken. THPS HD is een game die een hele precieze input vereist, zeker voor de extra goals die je later in de game vrijspeelt. Er is niets vervelender dan een run falen door buggy collision detection en gebrekkige controls, en toch komt het veel te vaak voor. De Xbox 360 versie lijdt daar nog het meeste onder: de analoge stick is niet precies genoeg en de d-pad… nou ja, dat verhaal kennen we wel.

Zeven levels is aan de karige kant, zeker wanneer sommige behoorlijk discutabel zijn (want wie is er nu fan van Downhill Jam?). Hangar, School II en Warehouse zijn dan wel weer klassiekers maar voelen vandaag de dag behoorlijk klein en beperkt. Het gebrek aan interessante levels is niet het enige wat mist. Zo heb je niet de optie om je eigen skater te maken, zijn de multiplayer modi niet offline te spelen en is er geen optie meer om je eigen levels te bouwen. Stuk voor stuk onderdelen die typisch Tony Hawk zijn en in een HD remake eigenlijk niet mochten ontbreken. Of wat te denken van de soundtrack die na een half uurtje spelen al in herhaling valt? Klassieke nummers als Superman en When Worlds Collide zijn aanwezig maar weerhouden je er niet van om na een uur of twee de muziek snel uit te zetten.

Okay, Tony Hawk's Pro Skater HD is een downloadbare arcadegame. Hoeveel content mag je verwachten? Maar vergelijk de game eens met Trials Evolution en je ziet dat het tegenwoordig ook anders en beter kan. In Trials zit immers wel een leveleditor waarmee je gratis de levels van andere mensen kan downloaden of je eigen kan delen met vrienden. In essentie is die game dus oneindig speelbaar, iets wat zeker niet opgaat voor THPS HD, waar je na een paar middagen wel klaar mee bent.

De speelduur wordt wat opgerekt met de nieuwe Hawkman en Big Head Survival modus. In Hawkman verzamel je gekleurde munten door speciale tricks uit te voeren en in Big Head Survival moet je je score hooghouden omdat anders je kop ontploft. Die laatste modus weet de oude Tony Hawk humor goed te vatten. Door de gebrekkige engineproblemen, die het behalen van hoge scores moeilijker maken dan het daadwerkelijk is, zal het lachen je echter net zo snel weer vergaan. Naast de singleplayer kun je online aan de slag met Graffiti, Trick Attack en Big Head Elimination. Het werkt, maar waarom zijn deze modi niet in splitscreen te spelen? Dat zou pas echt het oude Tony Hawk gevoel vatten.

Hoe langer je spendeert met Tony Hawk's Pro Skater HD, hoe meer de vraag opkomt voor wie de game nu eigenlijk gemaakt is. Veteranen en fans van de franchise zijn ondertussen vloeiendere gameplay en meer content gewend, terwijl nieuwkomers zich net zo goed zullen storen aan de vele schoonheidsfoutjes. THPS HD is helaas weinig meer dan een goed idee met een halfbakken uitvoering, waar simpelweg meer in had gezeten.

De review van Tony Hawk's Pro Skater HD doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan want de game is nu verkrijgbaar op Xbox Live Arcade, en binnenkort op PC en PlayStation 3.

4 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties