Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Tomb Raider Trilogy

Één Lara maakt de lente niet.

We weten niet of het een nieuwe traditie, een slechte gewoonte, een ideale collectors edition of winstgevende fan treatment wordt, maar na onder andere The Sly Collection en de God of War Collection brengt nu ook Square Enix de gebundelde succesverhalen rond Lara Croft in een digitaal hermeesterde versie opnieuw uit. En dan gaat het hier meer bepaald over Tomb Raider Legend, Tomb Raider Anniversary en Tomb Raider Underworld. Volgens fans de beste drie games uit de volledige reeks. Maar waar gaan deze games nu weer over? We frissen graag even op!

Tomb Raider Legend is eigenlijk het zevende spel uit de volledige Tomb Raider reeks en geldt als eerste uit de "Second Era". Het werd origineel uitgebracht in 2006 en was het eerste Tomb Raider game die niet door Core Design, maar door Crystal Dynamics werd ontwikkeld. In het verhaal zien we ter introductie hoe het vliegtuig van de jonge Lara Croft in de Himalaya crasht en ze samen met haar moeder in een oude tempel gaat schuilen. In die tempel ontdekken ze een vreemd en oud artefact dat Lara's moeder doet verdwijnen. Later - en daar begint de game - worstelt Lara nog steeds met de vraag wat er met haar moeder gebeurde. Tijdens één van haar reizen stoot Lara in Bolivië op enkele huurlingen die op zoek zijn naar een vreemd voorwerp. Ze weet hen te verschalken en ziet dat het voorwerp waar de huurlingen op uit waren, gelijkaardig is aan het voorwerp dat haar moeder deed verdwijnen.

Tomb Raider Anniversary kwam in 2008 uit en was het achtste game uit de volledige reeks. Het betreft hier de originele Tomb Raider dat door Core Design ontwikkeld werd, maar door Crystal Dynamics met behulp van de Legend-engine volledig nagemaakt werd onder de naam Tomb Raider Anniversary. Het spel opent met de nucleaire ontploffing in New Mexico. Uit een vreemd kristal dat door de ontploffing zichtbaar wordt, vliegt een onbekend wezen weg. Lara krijgt 51 jaar later de opdracht om op zoek te gaan naar een voorwerp waar ze destijds met haar vader onsuccesvol naar op zoek was.

Tomb Raider Underworld is het achtste originele spel en het negende in de volledige reeks. Het is ook het recentst verschenen Tomb Raider-spel en was eerder al uitgebracht voor de PS3. Het is een direct vervolg op Tomb Raider Legend. Het plot in Underworld hangt volledig samen met dat van Legend en Anniversary. Een onverwachtse ontploffing zet de Croft Mansion in volledige lichterlaaie. Wanneer Lara bijna bij de voordeur komt en zich uit het brandende gebouw kan redden, wordt er door een goeie vriend op haar geschoten. Daarna keren we een week terug in de tijd en bevinden we ons kort na de gebeurtenissen uit Tomb Raider Legend. De zoektocht naar een verklaring voor haar verdwenen moeder gaat nog steeds verder.

"Je krijgt er de drie beste games uit de reeks voor, elk met hun individuele sterktes en gebreken, de volle speelduur van drie games én een goed uitziende HD-upgrade...."

Voor gamers en fans van de reeks die denken, "Ja, maar dat weet ik toch al allemaal? Waarom vertel je dit?" Wel, het is heel moeilijk om over al die Classic HD gamebundels veel nieuwe dingen te vertellen. "Is er dan echt niets veranderd?", hoor ik jullie al denken? Wel, natuurlijk! Het bundelen van games op zich is al een voordeel. De meeste games zijn al minimum drie jaar oud en als je de remake van Anniversary even niet meetelt, dan is de originele Tomb Raider al een goeie vijftien jaar oud. Er is altijd wel een gamer die het spel nog niet gespeeld heeft. En voor het bedrag dat deze trilogie kost, hoef je het echt niet te laten. Je krijgt er de drie beste games uit de reeks voor, elk met hun individuele sterktes en gebreken, de volle speelduur van drie games én een goed uitziende HD-upgrade. Dat het trio aan games in deze compilatie samen één afgewerkt verhaal brengen, is nog een leuke, extra bonus.

Maar er is natuurlijk ook een minpuntje. Het is een "gewone" upgrade naar HD. In die zin dat de upgrades van Legend en Anniversary eigenlijk al beschikbaar waren in sub-HD voor de Xbox 360. En dat er aan Underworld die in 2008 al uitkwam voor de (toen nog) next-gen consoles, maar weinig diende up te graden. Ook aan de gameplay en andere mindere kantjes van de originelen werd niet geraakt. Wat fout ging in het origineel, gaat ook in deze upgrade nog steeds fout. Dan denk ik voornamelijk aan de soms frustrerende camerabesturing en de wel erg belangrijke timing van Lara's acties en bewegingen. Dit geldt helaas voor alle drie de games.

Ook spijtig was het ontbreken van de DLC's voor Underworld. Voor PC en Xbox 360 kwamen destijds ook de extra downloadable packs "Beneath the Ashes" en "Lara's Shadow" uit. Als er dan toch drie games gebundeld werden in een PS3-exclusieve titel, dan hadden ze evengoed die twee nog nooit eerder voor de PS3 verschenen DLC's ook op het schijfje kunnen plaatsen. Of komt er nog een Trilogie Special Edition Pack? Het enige wat wij ons hierbij dan nog afvragen als het zo verder gaat, is of er dan binnenkort ook een remake uitkomt in 3D? Maar deze bedenking geldt natuurlijk niet alleen voor de Tomb Raider reeks.

De lanceringstrailer van Underworld, één van de drie Tomb Raider games in deze HD-compilatie.

Maar we moeten ook eerlijk zijn. Het waren ondanks deze kleine frustraties vroeger sterke games en dat is voor deze re-release anno 2011 geen haar veranderd. Om de herspeelbaarheid de hoogte in te jagen, werden de nodige trofeeën in de games verwerkt. Daarnaast vulde de uitgever de lege plaatsen op het schijfje in met extra Avatars voor PlayStation Home, een PlayStation Thema Pack en nog een goeie dertig minuten aan bonusfilmpjes.

We mogen besluiten dat dit voor zowel de fans, als de complete Tomb Raider leken een unieke kans is om drie toppers voor een wel erg scherpe prijs binnen te halen. Eén overkoepeld verhaal, één rondborstige heldin, hopen actie- en puzzelwerk, een hoop extra's en werkelijk vele uren speelplezier. De kleine kantjes en frustrerende camerabesturing zul je er met plezier bijnemen. Aangezien het nog steeds de originele games betreft die destijds hoge punten scoorden, geven wij eenzelfde puntentotaal en een klein extraatje voor de opgewaardeerde graphics. En dan rest ons alleen nog uit te kijken naar wat de tiende en vernieuwde Tomb Raider-game uit de reeks ons zal brengen.

Heeft de review van Tomb Raider Trilogy je terug kunnen opwarmen om op avontuur te gaan met Lara Croft? Misschien is The Guardian of Light, een downloadable game, dan wel wat voor je! Lees de review van dit spel hier.

8 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Jan-Bart De Muelenaere avatar

Jan-Bart De Muelenaere

Editor Eurogamer Benelux

Reacties