Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Tim Schafer aan het woord *UPDATE*

Oa. informatie over z'n nieuwe games.

Gisteren heeft Tim Schafer, het creatieve brein achter oa. Grim Fandango, Brütal Legend en Psychonauts, een uitgebreid interview gegeven aan Eurogamer.net. Hij had het onder meer over zijn belevenissen tijdens de ontwikkeling van Brütal Legend, inspiratie, motivatie, favoriete film (Casablanca) en meest geliefde game (Super Mario 64), maar een aantal zaken waren toch wel opmerkelijk te noemen.

Vooraleerst gaf hij al een beetje informatie vrij over de nieuwe games (je leest het goed, meerdere) waar zijn studio, Double Fine Productions, aan bezig is. Het zullen geen grootschalige titels worden zoals Brütal Legend. Er is dus een kans dat het over Xbox Live en PlayStation Network games gaat, zeker omdat Schafer kenbaar maakte heel geïnteresseerd te zijn in dat formaat. Bovendien liet hij weten dat hij reeds een uitgever gevonden heeft voor de nieuwe titels, en dat die ze binnenkort al zal onthullen. We zijn benieuwd!

Toen onze collega hem vroeg waarom hij Psychonauts 2 niet wilt maken, antwoordde hij mysterieus: "Ik heb niet gezegd dat ik het niet zal doen." "Mensen vragen me voortdurend of ik een sequel wil maken. ... Iedereen die je ontmoet, elk interessant personage dat je tegenkomt, bij wie je je afvraagt hoe het zou zijn om in zijn gedachten rond te lopen, dat is een ander level van het spel. De game heeft eindeloos veel mogelijkheden", vervolgde hij enthousiast.

Tot slot sprak hij zich nogmaals uit over Bobby Kotick, de baas van Activision, bekend voor z'n uitspraak om "alle fun uit het maken van videogames te halen". Schafer uitte zijn misnoegen door te zeggen dat hij een "lul is die games niet leuk vindt". Verder hoopte hij dat Kotick snel naar een andere industrie zou vertrekken zodat hij zich zou kunnen concentreren op het verdienen van meer geld. Hij grapte: "Iets dat meer bij zijn passies past. Wapenfabricatie?"

Ondertussen heeft een woordvoerster van Activision Blizzard al gereageerd op wat Schafer te zeggen had. "Zijn opmerking is gewoon niet waar. Bobby heeft altijd al een passie voor games gehad en houdt van de videogame industrie. Maar als CEO van een bedrijf dat games maakt voor miljoenen mensen wereldwijd, maken de vereisten die aan hem gesteld worden het moeilijk om zoveel games te spelen als hij zou willen of zoals hij vroeger deed. Zoals Schafer zelf zei heeft hij Kotick nog nooit ontmoet."

Vandaag heeft Schafer al spijt van wat hij heeft gezegd daaromtrent. Hij beschrijft het als een ongelukje. "Ik moet leren mijn mond te houden. Het is schokkend hoe gemakkelijk je relaties kunt verbreken binnen de industrie. Je start je eigen bedrijf en je hoeft niet meer voor die arrogante baas te werken. Ik noem geen namen. Dan is het zoals The Empire Strikes Back - je stapt in een kamer en 'holy shit Darth Vader staat aan de tafel'. Het is een kleine industrie en je ziet steeds dezelfde personen opnieuw." Hij zei ook nog dat hij na het interview gerealiseerd heeft een beetje nerveus te zijn over wat hij wil zeggen. "Ik zeg ongetwijfeld niets meer over Bobby."

UPDATE: Op Develop 2010, waar Schafer één van de sprekers was, heeft hij ondertussen bevestigd dat er maar liefst vier games in de maak zijn bij Double Fine, omdat EA geen groen licht wou geven voor Brütal Legend 2. Zoals we reeds vermoedden zullen één of meer games downloadbare titels worden. Vier ontwikkelaars binnen het bedrijf staan elk in voor één van de projecten, en Tim Schafer zelf zal naar goede gewoonte al het schrijfwerk verzorgen.

Over de auteur

Odin van Schoote avatar

Odin van Schoote

Benelux Editor

Odin is redacteur sinds januari 2010 en kan het best worden omschreven als een blonde God. Ook heeft hij iets met parallelle universa naar het schijnt.

Reacties