Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Tijdelijk geen nieuwe PS3’s meer

LG won kortgeding tegen Sony

Europa kijkt aan tegen een heus tekort aan nieuwe PlayStation's, want door een uitspraak door de rechtbank van Den Haag mogen voorlopig geen PS3's meer uit de verdeelcentra vertrekken. De uitspraak kwam er door een klacht van LG. Dit electronicabedrijf meent namelijk dat Sony bij het maken van de PS3 een reeks patenten van LG rond de blu-ray speler heeft geschonden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

In kortgeding slaagde LG er nu dus in de verdeling van nieuw geïmporteerde consoles tien dagen lang te verhinderen. De systemen die reeds in de winkels liggen mogen overigens wel nog verkocht worden. Op zich is de tijdelijke stop niet zo'n groot probleem voor de bevoorrading, want er zou in de winkels zelf nog voldoende voorraad zijn. Het is echter mogelijk dat LG een verlenging aanvraagt van de uitspraak bij de Europese Patentenorganisatie waardoor Sony alsnog in de problemen komt.

Sony van zijn kant zit uiteraard niet stil. De Japanners willen zo snel mogelijk de uitspraak ongedaan zien en kunnen daarvoor, ironisch genoeg, ook aankloppen bij de Europese Patentenorganisatie.

Als in de rechtzaak die nog volgt blijkt dat Sony inderdaad patenten van LG heeft geschonden voor de PS3, dan komt Sony in een lastig parket. Zo kan LG vragen alle nieuwe PS3's te vernietigen. Wat uiteraard veel waarschijnlijker is, is dat LG een deel van Sony's winst uit de PS3 mag opstrijken, een bedrag dat al snel tot in de honderden miljoenen euro loopt.

Wekelijks importeert Sony 100000 PlayStations naar de Europese Unie. Het grootste deel daarvan komt toe in Rotterdam en Schiphol, waar ze nu dus ook moeten blijven.

Het is geen geheim dat er al jaren een vuile concurrentiestrijd woedt tussen de grote elektronicareuzen. Patenten worden inderdaad geschonden, maar tot nog toe werd de situatie in evenwicht gehouden doordat elk bedrijf wel boter op het hoofd had. De openlijke aanval van LG zal zeker gepareerd worden door een reeks patentenclaims van Sony, bijvoorbeeld rond mobiele telefoons. Sony en LG zijn op dit moment overigens ook aan het procederen rond zes andere patentenclaims.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Cedric Vanhoorebeeck avatar

Cedric Vanhoorebeeck

Editor & Community Manager EG Benelux

Cedric verzorgt je dagelijkse portie vers nieuws en onderwerpt af en toe ook eens een game aan zijn kritische blik. Je houdt hem beter te vriend, want hij is ook de moderator van dienst op deze site. Bovendien is hij ook jouw aanspreekpunt voor de Eurogamer crew. Het Eurogamer forum is dan ook zijn natuurlijke habitat.

Reacties