Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

The Witcher 3 is de Game of Thrones onder de RPG's

Bloederig en brutaal.

Draken, elven en magie. Het zijn typische fantasyclichés die op een specifieke niche zijn gericht. Maar Game of Thrones bewijst nu al vijf seizoenen lang dat je met die elementen ook een breed publiek kunt aanspreken, op voorwaarde dat je er volwassen en creatief mee omspringt. Terwijl de interesse in de televisiereeks en de boeken piekt, is het tijd om te beseffen dat ook de gamewereld al enkele jaren een unieke fantasyreeks heeft: The Witcher. Met moeilijke thema's zoals racisme, seks, geweld en politiek toont ook de Poolse ontwikkelaar CD Projekt Red aan dat fantasy rauw en duister kan zijn. The Witcher 3 komt dan ook precies op tijd.

In de Northern Kingdoms heeft het menselijke ras het voor het zeggen. Elven, dwergen en mensen die samen tegen het kwaad strijden? Vergeet het. Men spuwt op elven en dwergen beschouwt men als gierige koopmannen. Ze moeten in de sloppenwijken van de steden leven. In het dorp Flotsam heet hun wijk officieel het Non-Human District. Sociale ongelijkheid is dan ook één van de belangrijkste thema's van The Witcher. Niet alleen op raciaal vlak, maar ook wat betreft sociale status. Soldaten marcheren nors door de modderige velden, terwijl hun koning in zijn legertent politieke spelletjes speelt en zoveel mogelijk gebied wil veroveren. Burgers zijn daarbij speelballen van de koningen en keizers en worden bij de bezetting van een stad vermoord of verkracht.

Bekijk op YouTube

Toch wijst The Witcher nooit met een belerend vingertje. Het is niet jouw taak om de wereld een betere plek te maken, maar wel om je doelstellingen koste wat het kost te bereiken in een wereld waar iedereen alleen aan zichzelf denkt. Net zoals in Game of Thrones, dus. Daarbij geeft The Witcher je een gigantische keuzevrijheid. Je keuzes zijn namelijk enorme scharniermomenten. Werk je samen met rebellen of reik je de entourage van de vroegere koning de hand? In The Witcher 2 vormt dat het moment waarop de hele game zich in twee delen splitst en elk deel compleet verschillende locaties, personages en quests biedt. Geen enkele keuze is juist of fout. Jij kiest steeds waar je je het best bij voelt.

Geweld en seks vormen nog twee sleutelaspecten van zowel Game of Thrones als The Witcher. En beide gaan volwassen met deze thema's om doordat ze de meest macabere en duistere kanten van de mens blootleggen. Een koning verkracht één van je kompanen om te tonen dat hij onschendbaar is. En al in het openingsfilmpje van The Witcher 2 zie je hoe een mysterieuze huurling het hoofd van een koning afhakt en vervolgens aan zijn riem hangt. Geen trofee voor zichzelf, maar wel een manier om een campagne van angst onder de bevolking te beginnen.

Deze realistische en brutale aanpak zet zich door naar de gevechten. Geralt haalt hard naar zijn tegenstanders uit en vecht met sierlijke bewegingen, maar hij moet het bijna altijd tegen grote groepen opnemen die hem in luttele seconden kunnen doden. Het is dan ook essentieel om alle opties die je hebt te benutten. Voordat een gevecht begint drink je best enkele brouwsels die je weerstand verhogen of smeer je je zwaarden in met oliën waardoor je meer schade doet.

Ook magie vormt een essentieel onderdeel van je mogelijkheden. Geralt heeft namelijk enkele Signs - toverspreuken - waardoor hij nog efficiënter kan vechten. Met Quen vangt een magisch schild tijdelijk enkele klappen voor je op, terwijl Axii tegenstanders tegen hun kameraden keert. Het efficiënt gebruiken van Signs betekent in de pittige gevechten van The Witcher vaak het verschil tussen leven en dood.

Net als Westeros kent ook de wereld van The Witcher een complex web van politiek en oorlogen, met allerlei koningshuizen die elkaar naar het leven staan en regio's met eigen culturen. Ook mythologie vormt een belangrijk onderdeel van The Witcher. In The Witcher 3 staat namelijk de Wild Hunt centraal, een mysterieus fenomeen waarbij een groep fantomen te paard door de lucht raast en personen met zich meeneemt. Ook Geralt is al met de Wild Hunt in aanraking gekomen. Maar het is nog onduidelijk waar de jachtgroep precies naar op zoek is en waarom het zo veel mensen meerooft.

Donkere fantasy is populairder dan ooit. The Witcher 3: Wild Hunt komt volgende maand uit en hoopt een graantje van de rage mee te pikken. Niet onverdiend, gezien de Witcher-reeks al jarenlang garant staat voor volwassen en intelligente games.

The Witcher 3: Wild Hunt is vanaf 19 mei verkrijgbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

The Witcher 3: Wild Hunt

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.
Reacties