Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

The Walking Dead: Season 3 - Episode One review - Uit de dood opgestaan

Uit de dood opgestaan.

Season 3 wijkt niet af van andere Telltale-games, maar een nieuwe protagonist en een oudere Clementine doen de reeks herleven.

De tijd heeft na het indrukwekkende einde van seizoen twee niet stilgestaan, en de horde zombies evenmin. Daarom brengt Telltale Games het onvermijdelijke derde seizoen van The Walking Dead uit. De ontwikkelaar probeert daarbij nieuwe spelers bij de reeks te betrekken en veteranen een vloeiend vervolg op het voorgaande seizoen te geven. De basis is onveranderd en vintage Telltale, maar het resultaat oogt toch fris en weet daardoor het déjà-vugevoel te vermijden.

Met een nieuw hoofdpersonage slaagt Telltale grotendeels in zijn uitgangspunt om nieuwelingen welkom te heten. Je speelt nu enkel als Javier, een dertigjarige latino. In een flashback die de game opent, leer je hem en zijn familie kennen. Door een familieruzie die blijkbaar al even aanhoudt, leef je van bij het begin met de nieuwe personages mee. Ze krijgen namelijk meteen een duidelijk karakter dat je door immer uitstekende voice acting overtuigt. Bovendien geeft de gekende cel shading-tekenstijl realistische emoties weer. Ook al breekt de zombiehel snel los, de toon is goed gezet.

De chaos van zombie-uitbraken scheidt mensen al dan niet tijdelijk van elkaar, en op die manier ontmoet Javier sleutelfiguur Clementine. De sympathieke krullenbol is in vergelijking met Season Two een paar jaar ouder en hanteert als stoere tienermeid nu onbevreesd een pistool of shotgun. Een flashback die toont wat er zich na seizoen twee afspeelde en haar eerste acties in seizoen drie doen je beseffen dat Clementine geen kind meer is. De flashbacks voor de beide hoofdpersonages zorgen voor afwisseling, laten je met hun verleden kennismaken en verklaren hun huidige persoonlijkheid. Nieuwe spelers krijgen zo voldoende informatie om zich in het huidige seizoen in te leven, terwijl kenners van de reeks ontdekken wat er tussen seizoen één en twee gebeurde.

"Terwijl personages een probleem oplossen, gooien plots opduikende zombies roet in het eten. Daarnaast zijn de stereotiepe slechteriken vaak erger dan de ondoden."

Als Javier maak je nu vooral keuzes pro of contra Clementine. Het meegaande meisje van seizoen één wordt stilaan een autonome jonge vrouw die haar eigen beslissingen neemt - soms ook drastische. Ze is niet bang om de confrontatie met anderen die haar niet volgen aan te gaan of geweld te gebruiken. Zo wordt ook zij een moreel ambigu personage. Dat vergroot de afstand tussen jou en haar, maar je kunt nu wel beter en misschien zelfs voor het eerst een oordeel over haar vellen. Die verandering zorgt voor een verfrissende kijk op de reeks, die vooral ook noodzakelijk is.

Sommige dingen veranderen namelijk niet. Telltale behoudt de kenmerkende grafische stijl, de vaak bloederige taferelen en de subtiele muziek. Je krijgt nog altijd dialoogopties van groot of klein belang voorgeschoteld, en je breekt je het hoofd over pijnlijke dilemma's. De ene keer kies je tussen een meelevende of opbeurende reactie, de andere keer kies je tussen vrede of geweld.

De game houdt voor het plot ook aan een gekende formule vast. Terwijl personages een probleem oplossen, gooien plots opduikende zombies roet in het eten. Daarnaast zijn de stereotiepe slechteriken vaak erger dan de ondoden. The New Frontier verwijst naar een gemeenschap die tot een meedogenloze bende is uitgegroeid. Ondanks de constante dreiging van zombiehordes doen ze er alles aan om anderen het leven zuur te maken. De combinatie van beide zorgt wel voor een intens en schokkend einde van de eerste episode, met de gekende cliffhanger.

De belangrijkste elementen van een Telltale-game zijn in Season 3 nog aanwezig. Hoewel die basis altijd al stevig was, begon er toch sleet op de formule te komen. Het nieuwe hoofdpersonage en een volgroeide Clementine brengen daarom de nodige innovatie. Voorts stappen nieuwe spelers met gemak het Walking Dead-universum in, terwijl oude bekenden gewoon de draad weer kunnen oppakken. Flashbacks en enkele intense situaties zorgen er dan ook voor dat er voorlopig nog geen sleet komt op Telltales interpretatie van The Walking Dead.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Nathan Van Coillie avatar

Nathan Van Coillie

Biersommelier

Van achter zijn toetsenbord beoordeelt Nathan games, literatuur, films en muziek, plant hij afrekeningen tegen taalbarbaren en geeft hij commentaar op snookerwedstrijden... aan zichzelf.

Reacties