Skip to main content

The Legend of Zelda: Breath of the Wild - Alles wat je moet weten

Update: The Master Trials DLC.

Open-wereld Zelda-game. Weinig woorden doen de verbeelding van een gamer zó op hol slaan. In 2017 ervaar je het hoe het is om als Link vrij door een open landschap te reizen. Sinds de onthulling van The Legend of Zelda: Breath of the Wild staat de game bovenaan verlanglijstjes van Wii U-bezitters en gamers die uitkijken naar Nintendo's aankomende console, de Nintendo Switch.

Liever snelle informatie? Lees dan hier The Legend of Zelda: Breath of the Wild - 5 dingen die je moet weten.

Zelda: Breath of the Wild releasedatum

Hoewel Nintendo de game eerder gepland had, is The Legend of Zelda: Breath of the Wild release op 3 maart 2017. De game lanceert dan op de Switch en Wii U. De Japanse fabrikant neemt daarmee op gepaste 'afscheid' van de laatstgenoemde console. Het is namelijk zeker dat The Legend of Zelda: Breath of the Wild de laatste Nintendo game op de Wii U is.

Bekijk op YouTube

Zelda: Breath of the Wild tips en walkthrough

Wil je weten welke ingrediënten je het beste kunt combineren voordat je ze kookt? Hoe kun je het beste een paard moet temmen? Of heb je simpelweg geen flauw idee waar je naartoe moet? Daar hebben we gelukkig een oplossing voor. Lees hier onze The Legend of Zelda: Breath of the Wild tips en walkthrough.

Zelda: Breath of the Wild review

De Switch trapt met onder meer een nieuwe Zelda-game af en heeft daarmee direct goud in handen. Zodra je de eerste stap in de betoverende open wereld van Hyrule hebt gezet, wil je simpelweg niet meer weg. Er zijn talloze vijanden te verslaan, bergtoppen te beklimmen, mini-dungeons te betreden en gerechten te koken. Je belandt al snel in een verslavende cyclus van ontdekken, upgraden en nog meer ontdekken. En natuurlijk mag het authentieke verhaal waarin de eeuwige strijd tussen goed en kwaad centraal staat niet ontbreken. Kortom, Breath of the Wild is een klassieker en verplichte kost voor iedere Switch- en Wii U-bezitter.

Leer hier Bert zijn volledige The Legend of Zelda: Breath of the Wild review.

Zelda: Breath of the Wild setting en verhaal

Van het plot heeft Nintendo voorlopig enkel tipjes van de sluier opgelicht. De game begint wanneer de held Link uit een lange, diepe slaap ontwaakt. Hij lijkt ouder dan gebruikelijk. Alsof hij tijdens zijn slaap tot tiener is opgegroeid. Je hoort een vrouwelijke stem. "Open je ogen. Word wakker, Link." Zodra onze held opgestaan is, volg je de stem.

Al gauw merk je dat het koninkrijk Hyrule tijdens Links slaap verwoest is. De kwaadaardige Ganon is daarvoor verantwoordelijk. Hoewel de inwoners van Hyrule Ganon niet konden verslaan, sloten ze het kwaad in een kasteel op. Het is aan Link om Ganon te verslaan, voordat het kwaad zijn krachten terug heeft en ontsnapt.

Het lijkt alsof Ganons ravage een tijd geleden heeft plaatsgevonden. Toch tref je geen kale spelwereld aan. Integendeel, je reist door rijke natuurgebieden met groene weides, besneeuwde bergtoppen en kabbelende rivieren. Weg zijn de splitsingen tussen het lava-level en de woestijnwereld. In de open spelwereld van Breath of the Wild lopen gebieden geleidelijk in elkaar over.Nintendo stelt dat de open wereld tien keer groter dan is de overworld van Twilight Princess. Bovendien kun je meteen overal naartoe gaan. Op sommige routes stuit je echter op meer obstakels.

De game legt namelijk de focus op de aanwezige dynamische weersomstandigheden. Zware regenbuien zorgen ervoor dat je kampvuren en vuurpijlen niet kunt gebruiken, en ook klimmen wordt in die gladde toestand niet makkelijker. Onweer maakt het gevaarlijk om metaal te dragen. Koude omgevingen zorgen er dan weer voor dat je gezondheidsbalk steeds verder afneemt als je niet de juiste warme kleding draagt. Op die manier moet je je aan de gamewereld blijven aanpassen.

Bekijk op YouTube

Zelda: Breath of the Wild gameplay

Shigeru Miyamoto sprak in 2014 al over de ambitie om de traditionele Zelda-formule te heroverwegen. Naast de open spelwereld introduceert Nintendo ook nieuwe impulsen aan de gameplay. Dat uit zich in het verkennen van de wereld en in gevechten met vijanden. Vanaf de eerste stap wil de game dat je zelf kiest welke kant je op gaat. Dankzij zijn spring- en klimvaardigheden heeft Link grote bewegingsvrijheid. Dat is handig, want tijdens je tochten kom je veel natuurlijke obstakels tegen zoals ravijnen of rotsen. Door bomen om te hakken, leg je een brug over een ravijn. En een rots beklimt Link zonder problemen. De game biedt ook verschillende eindes naar aanleiding van de keuzes die je in de game maakt.

Naast Links gebruikelijke trucjes kun je ook verschillende vervoersmiddelen gebruiken. Zo tem je meerdere dieren, gebruik je Links schild als een snowboard en vlieg je met zijn Paraglider door de lucht. Ook is er een fast travel-optie en bouw je vlotten om het water te trotseren.

Dankzij je omgeving houd je Links leven op peil. Schiet met je pijl en boog fruit uit bomen, pluk planten en paddestoelen, en jaag op dieren voor vlees. Je verzamelde ingrediënten breng je naar een van de kookpotten die over de spelwereld verspreid zijn. Zo bereid je eten dat Links gezondheidsbalk aanvult en ook positieve effecten zoals een verhoogde weerstand tegen de kou heeft.

Er lijkt voldoende in de game te doen. Naast het craftingsysteem en het hoofdverhaal bevat Breath of the Wild minstens zeventig sidequests en honderd Shrines. In die mini-dungeons is het jouw taak om verschillende puzzels op te lossen om zo de beloningen te bemachtigen. Ook zijn er nog verschillende mini-bosses te vinden en kun je met diverse minigames aan de slag. Tot op heden is alleen een golf-minigame aangekondigd.

De game beschikt over een 24-urige dag- en nachtcyclus. Daarbij staat een minuut gelijk aan een uur in-game. Dat maakt de game dynamisch. Zo kom je overdag andere vijanden tegen als 's nachts en genieten de personages in de gamewereld van hun welverdiende nachtrust.

Met zo'n interactieve omgeving nodigt Nintendo uit tot een experimentele aanpak in zowel verkenning als gevechten. Laat je creativiteit de vrije loop. De E3 2016 demo van Breath of the Wild toonde bijvoorbeeld een rotsblok op een richel waaronder twee vijanden stonden. Dat uitnodigende tafereel laat je niet aan je voorbij gaan en dus duw je het rotsblok van de rand bovenop je vijanden. In zulke situaties heb je geen grote ingeving nodig om afwisseling in combat te brengen. Zo kan de game monotone gevechten omzeilen.

In Breath of the Wild kun je ook Zelda-amiibo gebruiken. Alle beschikbare Breath of the Wild-amiibo geven een ander effect. De 8-bit Link-amiibo geeft je verschillende kratten met inhoud en de Ocarina of Time Link-, Wind Waker Link- en Wind Waker Zelda-amiibo geven je respectievelijk vlees, vis en planten. Door de Wolf Link-amiibo te gebruiken vecht Wolf Link met je mee.

Bekijk op YouTube

Zelda: Breath of the Wild graphics

De Wii U is Nintendo's eerste console die high-definition video output heeft. Het is dus niet verwonderlijk dat Breath of the Wild de eerste originele Zelda-game met high-definition graphics is. Eerder kwamen op de Wii U twee HD-remasters uit: Wind Waker HD en Twilight Princess HD. Dankzij het visuele cel shading-effect heeft Breath of the Wild een cartoonesk uiterlijk, zoals Wind Waker dat eerder ook had. Verder zijn lichaamsproporties en visuele effecten in Links nieuwe avontuur vergelijkbaar met die uit Twilight Princess.

Er zitten wel wat verschillen tussen de Nintendo Switch- en Wii U-versie van de game. De Switch-versie van Breath of the Wild beschikken over betere textures en geluidseffecten, alsook een groter gezichtsveld. Ook wordt de game op de Switch in 900p weergegeven op je televisie terwijl de Wii U de game in 720p weergeeft. Zowel de Switch- als de Wii U-versie van Breath of the Wild draaien aan dertig frames per seconde. Daarnaast worden de Master Edition en Special Edition alleen op de Nintendo Switch uitgebracht.

Voor Breath of the Wild heeft ontwikkelaar Nintendo EPD een nieuwe engine ontwikkeld. Die engine zorgt voor meer realisme. Zo wordt Link beïnvloed door wind, sneeuw en het gewicht van zijn uitrusting.

Het design van Link in Breath of the Wild is overigens opzettelijk genderneutraal. Producent Eiji Aonuma zegt dat hij Link voor Ocarina of Time ook zo ontwierp. Hij wilde dat spelers zich afvroegen of Link een man of vrouw was. Voor Breath of the Wild pakt Aonuma het op dezelfde wijze aan door wederom een genderneutrale Link te ontwerpen. Hoewel de held zonder twijfel het mannelijke geslacht heeft, zegt de producent dat hij Link zo neerzet dat iedereen zich met het personage kan identificeren.

Bekijk op YouTube

Zelda: Breath of the Wild season pass en DLC

The Legend of Zelda: Breath of the Wild krijgt twee uitbreidingen. The Master Trails DLC Pack 1 komt op 30 juni uit. Deze uitbreiding bestaat om te beginnen uit een uitdaging waarin je zonder uitrusting en items 45 kamers vol met monsters moet zien te overleven. Als beloning krijg je een upgrade voor je Master Sword. Daarnaast voegt de eerste DLC een Hard Mode toe waarin vijanden sterker en alerter zijn. Hero's Path Mode is een nieuwe feature die op de wereldmap laat zien waar je allemaal geweest bent. Voor de rest is er ergens in Hyrule een Travel Medallion verstopt waarbij je je huidige locatie als fast travel-punt kunt gebruiken. Tot slot zijn er vijf nieuwe outfits, waaronder Majora's Mask.

Het tweede DLC-pakket staat voor de winter van 2017 op de planning en komt met een nieuwe verhaallijn, een nieuwe dungeon en extra uitdagingen. Beide DLC zijn overigens enkel via een The Legend of Zelda: Breath Expansion Pass verkrijgbaar die 20 euro kost.

Zelda: Breath of the Wild speciale edities

Er twee speciale edities van de game:

Zelda: Breath of the Wild Special Edition

Special Edition

  • Game
  • Figurine van de Master Sword
  • Soundtrack van de game

Zelda: Breath of the Wild Master Edition

  • Game
  • Figurine van de Master Sword
  • Draagbare case voor je Switch met Sheikah Slate opdruk
  • Soundtrack van de game
  • Sheikah Eye Collectible Coin
  • Relic of Hyrule: Calamity Ganon wandtapijt met kaart van de gamewereld

Read this next