Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

The Last Guardian - 5 dingen die je moet weten

Slotstuk.

Afgelopen week kwam The Last Guardian uit. Daarom zetten we de game en de belangrijkste feiten die je moet weten nog eens op een rij.

The Last Guardian ademt op elk vlak mysterie uit. Negen jaar naar de oorspronkelijke aankondiging in 2007 komt de game uit op de PlayStation 4. Het feit dat de game überhaupt nog uitkomt, is dan ook een klein mirakel. Maar wat is The Last Guardian nu precies? Wij zetten de vijf belangrijkste weetjes op een rij.

Puzzelen en klauteren

The Last Guardian is een action adventure game in de puurste soort. Je verkent tijdens je tocht een immens kasteel. Daarbij klauter je langs vervallen muren, los je pittige puzzels op en beleef je een intens verhaal.

Klinkt dat als een vertrouwde formule? Dat is geen toeval. De game is namelijk de spirituele opvolger van de iconische games Ico en Shadow of the Colossus, die eveneens die gameplay volgden.

Trico

Centraal in The Last Guardian staat Trico. Dat immense beest is je kompaan terwijl je het kasteel verkent. Hij is een mengeling van een vogel, een kat en... Tja. Over zijn oorsprong is er nog niks bekend, en het is ook nog niet duidelijk hoe het hoofdpersonage en Trico elkaar leren kennen.

Wel staat vast dat de game draait om de emotionele band tussen Trico en jezelf. Trico kan niet praten, maar doorheen de game bouw je een band op waardoor het mysterieuze wezen van afstandelijk en koud naar zorgzaam en moedig verandert. Hij speelt ook een belangrijke rol in de gameplay. Trico redt je van afgronden en laat je op zijn rug kruipen om hogere plekken te bereiken.

Trilogie van Fumito Ueda

Zoals gezegd is The Last Guardian de spirituele opvolger van Ico en Shadow of the Colossus. De drie games zijn van de hand van Fumito Ueda. Omdat hij aan het roer van het drieluik staat, hebben de games een consistente stijl met gelijkaardige gameplay en thema's.

Het is dan ook geen toeval dat je kompaan Trico heet: The Last Guardian is het derde deel in een reeks die gestart werd door Ico. Trico was lange tijd de codenaam voor The Last Guardian. Reken er dus maar op dat het einde van de game emotioneel wordt.

Muziek

Om de emotie bij te staan, is er uitvoerig aandacht besteed aan de muziek. Componist Takeshi Furukawa heeft met het London Symphony Orchestra en het Trinity Boys Choir een imposante suite muziek neergezet. Om optimaal van de muziek te kunnen genieten, heeft Sony een speciale equalizer ontwikkeld in zijn Headset Companion App. Die werkt samen met Sony's headsets om de speler volledig in de wereld onder te dompelen. De soundtrack is ook beschikbaar op MP3 en in gelimiteerde oplage op LP.

Negen jaar in ontwikkeling

Het gesprekspunt van The Last Guardian is natuurlijk de lange ontwikkelingsduur. De game was maar liefst negen jaar in ontwikkeling en is diverse malen uitgesteld. Ontwikkelingsteams veranderden, de PlayStation 3 ruimde baan voor de PlayStation 4, de game werd geplaagd door uitstel... Kortom: development hell.

Sommige bronnen beweren dat de PlayStation 3 niet krachtig genoeg was om Ueda's visie volledig te verwezenlijken. Zelf geeft de Japanner er liever geen commentaar op. Volgens hem werd het project in elk geval nooit volledig geannuleerd, maar het verdween wel enkele keren naar de achtergrond.

Als je meer over de game wilt weten, lees je ons overzicht met alle belangrijke The Last Guardian informatie.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

The Last Guardian

PS4

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties