Skip to main content

The Elder Scrolls Online: Summerset review - weinig nieuws onder de zon

Eén zwaluw maakt de zomer niet.

Summerset biedt een wondermooie nieuwe wereld om te verkennen, maar de nieuwe content is te weinig gevarieerd om lang te boeien.

In deze The Elder Scrolls Online: Summerset review trekt Michiel naar het thuisland van de Altmer. Weet de uitbreiding te overtuigen met zijn kleurrijke omgevingen, of kom je van een kale reis thuis?

Vorig jaar teerde The Elder Scrolls Online met zijn Morrowind-uitbreiding sterk op de nostalgie die vele fans koesteren voor de gelijknamige game uit 2002. Met Summerset keert ontwikkelaar Zenimax nog verder terug in de tijd naar de setting van de originele The Elder Scrolls: Arena. Deze keer krijg je echter geen een-op-eenkopie van de oude map, maar een volledig nieuw geconstrueerd eiland dat uitnodigt om elke uithoek te verkennen. Ondanks de prachtige nieuwe setting en intrigerende hoofdplot slaagt de uitbreiding er niet in om voldoende interessante elementen toe te voegen aan The Elder Scrolls Online.

Op bevel van koningin Ayrenn stellen de High Elves van Summerset hun thuisland voor het eerst open voor buitenlanders. Daar aangekomen merk je echter dat niet alle Altmer even opgetogen zijn met jouw komst. Veel eilandbewoners zien de plotse instroom van vreemdelingen immers als een bedreiging. Summerset biedt je dan ook een boeiend hoofdverhaal waarin racisme, intrige en verschillende Daedra centraal staan. Net zoals in de Morrowind-uitbreiding slaagt Zenimax er opnieuw in om een sterk singleplayerverhaal neer te zetten waar je urenlang zoet mee bent.

Bekijk op YouTube

Net zoals in Morrowind is het ontwerp van het nieuwe eiland bijzonder strak. Summerset is een streling voor het oog, en overal vind je interessante side quests, Delves en wereldbazen die om je aandacht smeken. Vooral die laatste twee zijn een stuk frequenter aanwezig dan in Morrowind en zorgen ervoor dat er overal op de map op natuurlijke wijze spelers samentroepen om deze dreigingen het hoofd te bieden. Daardoor heb je steeds de indruk dat je in een levende wereld ronddwaalt.

Toch is Summerset op het einde van de rit een stuk minder memorabel dan Morrowind. Het eiland ziet er dan wel indrukwekkend uit, maar kent weinig variatie. De uitgestrekte grasvlaktes gaan dan ook snel vervelen, en doen je terugverlangen naar de bevreemdende wouden en asvlaktes op Vvardenfell. En hoewel de eilanden van beide uitbreidingen ongeveer even groot zijn, voelt Summerset een stuk kleiner aan. Dat komt vooral door het ontbreken van een gigantisch natuurfenomeen in het midden van de map zoals de Red Mountain in Morrowind, waardoor je steeds verplicht was om een omweg te nemen. In Summerset trek je daarentegen probleemloos van de ene kant van de map naar de andere, waardoor je snel alles gezien hebt.

Summerset is een bloedmooie nieuwe locatie (The Elder Scrolls Online: Summerset DLC review)

Naast het eiland zelf introduceert Summerset de Psijic Order als grote nieuwigheid. Die Guild geeft je toegang tot een nieuwe reeks skills waarmee je de tijd manipuleert. Zo laat de vaardigheid Undo je toe om de tijd vier seconden terug te draaien. De vaardigheden van de Psijic Order behoren tot de creatiefste in de game en vormen zowel in PvP als PvE een sterke aanvulling op je bestaande skills. Het verwerven van die vaardigheden heeft echter een prijs. De quests van de Psijic Order zijn veelal de meest langdradige en afstompende van de hele game. Om de krachtigste skills vrij te spelen, dwaal je dan ook ettelijke uren hersenloos door heel Tamriel heen. Bij het voltooien van die quests slaak je dan ook in de eerste plaats een zucht van opluchting.

Afgezien van Summerset en de Psijic Order schotelt de uitbreiding je weinig nieuws voor. Met jewel crafting krijg je toegang tot een nieuw beroep, maar dat verschilt weinig van de bestaande professions. Op vlak van PvP heeft Summerset al helemaal niets nieuws te bieden. Voor PvE-spelers is er dan wel weer een nieuwe Trial, maar dat alleen is te weinig om Summerset als een cruciale toevoeging aan The Elder Scrolls Online te bestempelen.

Summerset geeft je toegang tot een wondermooie wereld waarin je uren kunt verdwalen. Vooral de nieuwe hoofdplot behoort tot de beste quests in heel Tamriel. Afgezien daarvan introduceert de uitbreiding echter te weinig nieuwigheden om echt lang bij te blijven. De nieuwe vaardigheden van de Psijic Order zijn dan wel innovatief, maar worden gegijzeld door een afstompende quest line. Summerset is daardoor een frisse en kleurrijke vakantiebestemming voor een kort uitstapje, maar biedt te weinig vernieuwingen om op lange termijn interessant te blijven.

Voor deze The Elder Scrolls Online: Summerset-review speelde Michiel op een pc.

Read this next