Skip to main content

The Elder Scrolls Online: Stonethorn DLC - Gotische pracht

Kerkers ende kastelen.

ZeniMax Online Studios wist eerder dit jaar bij veel fans een nostalgische snaar te raken door het westelijke deel van Skyrim aan The Elder Scrolls Online toe te voegen. Zoals je in onze The Elder Scrolls Online: Greymoor review kon lezen, teert die uitbreiding niet alleen op nostalgie. Vooral de nieuwe vijanden - heksen, vampieren en weerwolven - geven Greymoor een veel grimmigere ondertoon dan je gewend bent van Skyrim. Het is vooral dat laatste element waarop ZeniMax nu verder inzet in de Stonethorn DLC. Wij konden alvast samen met de ontwikkelaar de nieuwe content uitproberen aan de hand van een 'developer walkthrough'.

Stonethorn geeft je toegang tot twee nieuwe dungeons. Wij verkenden samen met de ontwikkelaars Castle Thorn, een indrukwekkend gotisch kasteel waar Lady Thorn een vapierenenleger op de been brengt om Skyrim onder de voet te lopen. Hoewel het verhaal aansluit bij de gebeurtenissen in Greymoor, staat het geheel ook perfect op zichzelf waardoor er weinig of geen voorkennis vereist is.

ZeniMax heeft ondertussen een patent op indrukwekkende omgevingen, en dat bewijst de ontwikkelaar opnieuw met Castle Thorn. Indrukwekkende buitenlocaties zoals een begraafplaats en de vesten van het kasteel worden afgewisseld met lugubere gotische binnenlocaties. Tijdens je tocht erdoorheen introduceert de game bovendien op slimme wijze mechanics die je later ook tijdens boss fights nodig hebt. Zo probeer je best die zeisen eens uit die je op weg naar een van de bosses tegenkomt.

Bekijk op YouTube

Ook wat die bosses betreft, legt de DLC de nodige creativiteit aan de dag. In essentie zijn het vooral variaties op standaard MMORPG-mechanics - ga niet in het vuur of gif op de grond staan - maar er zijn ook voldoende unieke mechanics om je bij de les te houden. De uitblinker op dat vlak is ongetwijfeld Lady Thorn zelf. Op de Normal-difficulty van het gevecht worstel je je al door een drietal fasen, waarin je constant in beweging bent om tal van aanvallen te ontwijken. Op 'Veteran' komen daar vermoedelijk de nodige extra mechanics bij.

Zoals meestal het geval is bij dungeons in MMORPG's, is het maar de vraag hoelang dit alles interessant blijft zonder repetitief te worden. Op 'Normal' ben je immers na een dik half uur wel klaar met Castle Thorn. Daar probeert vooral Stone Garden, de tweede dungeon van de DLC, een oplossing voor te bieden. In dat geheim laboratorium in Blackreach experimenteert ZeniMax immers voor het eerst met een extra moeilijkheidsniveau, en heeft elke boss naast de klassieke Normal- en Veteran-difficulty ook een optionele Hard Mode. Het valt nog af te wachten of die voldoende uitdaging biedt voor de gemiddelde speler om de aankoop van de DLC te verantwoorden.

The Elder Scrolls Online: Stonethorn DLC - Castle Thorn staat opnieuw garant voor indrukwekkende uitzichten en architectuur.

Ook voor wie geen geld wil spenderen aan de nieuwe dungeon, is er echter goed nieuws. Samen met Stonethorn brengt ZeniMax immers ook een gratis nieuwe update voor de game uit. Die implementeert niet alleen de nodige technische verbeteringen, maar introduceert ook Character Pathing voor de huisdieren en het personeel in je huis. Zo kun je nu voor elk personage in je huis bepalen welke route ze volgen, hoe snel ze wandelen en waar ze eventueel halt houden.

De Stonethorn DLC is vanaf vandaag te koop voor de pc, en vanaf 1 september voor de PlayStation 4 en Xbox One. De DLC is beschikbaar voor wie een ESO Plus-abonnement heeft, en is ook afzonderlijk te koop voor 15 euro.

Read this next