Skip to main content

The Elder Scrolls Online: Morrowind verwelkomt je met nostalgie

Vvardenfell herontdekt.

The Elder Scrolls Online draait inmiddels alweer drie jaar mee en in die tijd is er een hoop toegevoegd aan de MMORPG. Het enige wat al die tijd uitbleef, was het iconische continent Morrowind. De gelijknamige uitbreiding voegt het eiland Vvardenfell toe aan de game, alsook een nieuwe klasse. De gesloten bèta spreekt vooral je nostalgie aan, maar het is moeilijk om te bepalen of Morrowind opnieuw een grote schare fans naar The Elder Scrolls weet te trekken.

De uitbreiding doet zijn uiterste best om meteen nostalgie in je aan te wakkeren. Je start op een boot die aanmeert bij Seyda Neen, net als vijftien jaar geleden. Alles ziet eruit zoals je je het herinnert, en het is een genot om Vvardenfell opnieuw te ontdekken in de grafische stijl van The Elder Scrolls Online. Haast blindelings vind je je weg naar bekende steden zoals Balmora, Gnisis en Vivec. De unieke flora en fauna bekleden de omgeving en maken de nostalgietrip compleet. Welkom terug in Morrowind.

Bekijk op YouTube

Niet alles is echter exact zoals je je het herinnert. De game speelt zich namelijk zevenhonderd jaar voor The Elder Scrolls 3 af, en die sprong in de tijd is duidelijk zichtbaar. Allereerst is Vvardenfell lang niet zo grauw en dof, aangezien de vulkaan in de Ashlands nog niet de tijd heeft gehad om het hele land met as te bedekken. De omgevingen zijn daarom over het algemeen zonniger en groener. Het meest opvallende verschil is de stad Vivec, die op dat moment nog in aanbouw is. Sommige aanpassingen zijn noodzakelijk om de grote hoeveelheid spelers te accommoderen, zoals bredere wegen in de steden.

Nieuwe spelers in The Elder Scrolls Online kunnen ervoor kiezen om direct in Morrowind te beginnen. Om dat te faciliteren is er een nieuwe tutorial, die je de fijne kneepjes van de game laat zien. Bovendien bevat de uitbreiding een volledig nieuw verhaal, waarin je de god Vivec helpt met een mysterieuze ziekte. Uiteraard staat het je vrij om dat helemaal links te laten liggen en op onderzoek te gaan. De One Tamriel-update van afgelopen oktober schaalt de omgeving gebaseerd op jouw level, zodat je eerst alle hoekjes en gaatjes van de landmassa kunt uitpluizen zonder dat je genadeloos wordt afgeslacht.

De Morrowind-uitbreiding brengt ook voor het eerst een nieuwe speelbare klasse met zich mee: de Warden. Die druïde gebruikt natuurmagie om geneeskrachtige bloemen en paddenstoelen te laten groeien, beschermt zichzelf met ijs en commandeert dieren om voor hem te vechten. Pronkstuk van de Warden is een gigantische beer die aan je zijde vecht en de aandacht van de vijand weet te behouden terwijl jij er veilig op los mept. Dat maakt de Warden bijzonder veelzijdig, en ideaal voor solospelers. Bovendien weet een Warden door zijn flexibiliteit altijd een plekje in een groep te vinden. Daarnaast pas je je personage volgens je speelstijl aan, zoals het een Elder Scrolls-game betaamt.

Het overnemen van een iconisch eiland als Morrowind heeft ook zijn uitdagingen. Hoewel alles er weelderig uitziet en een hoop toekomstige ruïnes nu nog imposante tempels zijn, is de omgeving vooralsnog tamelijk leeg. Een groot gedeelte van de actie speelt zich af in tombes en grotten, waar onflatteuze bruintinten de scepter zwaaien. Bovengronds valt er in de vroege levels weinig te beleven, en de toerist uithangen houdt ook niet oneindig lang de aandacht vast. De quests zijn in de beginuren ook vrij standaard en hoewel het eiland Sheogorad van een afstandje volledig gerealiseerd lijkt, kun je er niet heen.

The Elder Scrolls Online: Morrowind keert terug naar het Vvardenfell dat je je herinnert. De artstijl brengt het unieke uiterlijk van Morrowind perfect naar voren en de subtiele verschillen in het landschap zorgen ervoor dat er genoeg nieuws te zien is. De Warden lijkt te ontpoppen als een kneedbare klasse die voor elke soort speler wat kan bieden. Het is nu wachten om te zien of The Elder Scrolls Online: Morrowind meer te bieden heeft dan nostalgie en of we hier opnieuw honderden uren aan gaan verliezen.

The Elder Scrolls Online: Morrowind komt op 6 juni uit op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Read this next