Skip to main content

The Elder Scrolls Online: Greymoor review - Coole calvarietocht

Moor van hetzelfde.

Greymoor vergeet te innoveren, maar voert je met adembenemende uitzichten en interessante quests wel probleemloos terug naar Skyrim.

Voor deze The Elder Scrolls Online: Greymoor review trekt Michiel na negen jaar terug naar Skyrim. Ondanks de vriestemperaturen is het een warm weerzien met de noordelijkste provincie van Tamriel.

Sinds ZeniMax Online Studios in 2017 Morrowind toevoegde aan de wereld van The Elder Scrolls Online, heeft de ontwikkelaar de smaak duidelijk te pakken. Sindsdien kun je elk jaar een nieuwe provincie in de game verkennen. Dit jaar neemt ZeniMax echter een groot risico. The Elder Scrolls Online: Greymoor voegt immers het westelijke deel van de geliefde provincie Skyrim toe, de plek waar het voor veel fans allemaal begon. Slaagt ZeniMax erin om de magie van weleer opnieuw op te wekken, of kom je van een koude kermis thuis?

Wat de omgevingen betreft, kunnen we je alvast geruststellen. Skyrim is nog even adembenemend als negen jaar terug. Hoewel The Elder Scrolls Online zich 900 jaar voor de gebeurtenissen in The Elder Scrolls 5: Skyrim afspeelt, zijn er voldoende herkenningspunten die herinneringen oproepen. Wachters dragen de typische vikingoutfits, de iconische Dragon Bridge is nog even indrukwekkend als vanouds en de stad Solitude is bijna steen voor steen heropgebouwd zoals je hem herinnert. ZeniMax teert echter niet alleen op nostalgie. Het ondergrondse Blackreach-grottenstelsel is nu een stuk uitgebreider, waardoor je ook daar urenlang zowel letterlijk als figuurlijk verdwaalt. Die mix van nostalgie en nieuwe elementen zorgt er dan ook voor dat je met veel plezier elke vierkante centimeter van het nieuwe gebied verkent.

Bekijk op YouTube

Dat gebied zit bovendien boordevol nieuwe quests en andere content. Het hoofdplot heeft naar Elder-Scrollse traditie weinig om het lijf. Het is vooral een excuus om je naar elke uithoek van de provincie te sturen en ondertussen enkele indrukwekkende nieuwe vijanden zoals weerwolven, heksen en vampieren te introduceren. De sidequests blinken daarentegen uit in creativiteit en verrassen je keer op keer. Voor je het weet, spendeer je dan ook enkele uren aan het opheffen van een vloek op de dochter van de lokale Jarl, of trek je samen met terugkerend personage Narsis Dren op avontuur in de hoop een fabelachtige schat te vinden. Reken daar nog de nodige delves, world bosses en verzamelobjecten bij, en je bent opnieuw voor tientallen uren zoet.

De grootste blikvangers zijn echter de nieuwe Harrowstorms: grote, bloedrode tornado's die Skyrim doorkruisen en waar je het samen met andere spelers tegen opneemt. ZeniMax heeft daarbij duidelijk lessen getrokken uit de teleurstellende draken die vorig jaar Elsweyr teisterden. De gevechten met de Harrowstorms zijn nu een stuk dynamischer, want je neemt het tegen een hele reeks vijanden op, gaande van zwakkere monsters tot Abominations, Gargoyles en Vampire Lords. Die gebalanceerde mix geeft de gevechten niet alleen meer variatie, maar laat nieuwe of minder ervaren spelers ook gemakkelijker hun steentje bijdragen als ze op de zwakkere vijanden focussen.

Het nieuwe Antiquities-systeem is dan weer een slimme manier om je ook oudere gebieden te laten herontdekken. Via dat systeem zoek je naar artefacten zoals zeldzame wapens, meubilair en mounts. Aan de hand van een match 3-minigame ontdek je eerst waar een artefact zich ongeveer bevindt, om nadien in een tweede minigame als volleerd archeoloog de bodem te onderzoeken en uiteindelijk de schat op te graven. Beide minigames hebben an sich weinig om het lijf, maar met het vooruitzicht op fenomenale beloningen motiveren ze je om heel Tamriel te doorkruisen.

The Elder Scrolls Online: Greymoor review - Zonnige groetjes uit Skyrim.

Greymoor voegt dus opnieuw heel wat content toe aan de game, al valt het op dat geen enkele nieuwigheid je personage verder uitdiept. Terwijl de vorige grote uitbreidingen steeds een nieuwe class of skilltree introduceerden, blijf je deze keer op je honger zitten. Greymoor bevat enkel een grondige herziening van de vampire-skilltree. Die hervorming smaakt echter extra zuur aangezien er geen enkele eenvoudige manier is om zelf een vampier te worden. Daarvoor moet je nog steeds hopen op de hulp van een andere speler, tenzij je bereid bent om extra geld te spenderen in de Crown Store om vampirisme op te lopen.

Afgezien van die ene jammere schandvlek is Greymoor een oerdegelijke uitbreiding. De terugkeer naar Skyrim vormt een hartelijk weerzien met een van de meest geliefde RPG-settings aller tijden. ZeniMax teert niet alleen op nostalgie, maar introduceert ook voldoende nieuwe content om je tientallen uren te boeien. De manier waarop je naadloos van de ene quest in de andere delve terechtkomt, om nadien toch nog maar snel een Harrowstorm of world boss mee te pikken, is zelfs beter dan ooit. Voor je het goed en wel beseft, is het dan ook drie uur 's nachts en ben je nog steeds half versuft enkele vampieren aan het opjagen.

Voor deze The Elder Scrolls Online: Greymoor review speelde Michiel op de pc.

Sta je zelf te popelen om Skyrim opnieuw te verkennen? Onder meer hier kun je Elder Scrolls Online: Greymoor kopen op Bol.com.

Read this next