Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

The Elder Scrolls Online: Greymoor - 5 dingen die je moet weten

Fus Ro Daar gaan we weer.

Je kunt er ondertussen je klok op gelijkzetten. Wanneer de zomer nadert, breidt ZeniMax Online Studios de wereld van The Elder Scrolls Online met een nieuwe expansion uit. Die uitbreiding is dit jaar extra bijzonder, want The Elder Scrolls Online: Greymoor brengt ons terug naar Skyrim, de plek waar veel fans voor het eerst kennismaakten met Bethesda's fantasysetting. Zoek dus maar alvast je sneeuwlaarzen, dan vertellen wij je intussen de vijf dingen die je moet weten over Greymoor.

The Elder Scrolls Online: Greymoor is het ideale instapmoment voor nieuwe spelers

The Elder Scrolls Online is al lang een vreemde eend in het MMORPG-genre. Terwijl concurrenten als World of Warcraft vooral inzetten op content voor meer ervaren spelers, bevatten de uitbreidingen voor The Elder Scrolls Online voor elk wat wils. Ook deze keer kunnen nieuwkomers meteen de nieuwe content van Greymoor ontdekken. Na een introductiequest die je de basisprincipes van de game bijbrengt, kun je meteen Skyrim verkennen.

Het is bovendien mogelijk om alle nieuwe content samen met je vrienden te ervaren, zelfs als die de game al veel langer spelen. Dankzij de One Tamriel-update van enkele jaren geleden kunnen spelers van alle levels immers op elk moment samen spelen. Vorig jaar hadden we overigens nog een interessant gesprek met hoofdontwikkelaar Matt Firor over de ontwikkeling en de toekomst van The Elder Scrolls Online. Het lijkt er alvast op dat ook Greymoor probeert om "de beste elementen uit de singleplayer-games te bundelen en je die samen met je vrienden te laten beleven".

The Elder Scrolls Online: Greymoor is het ideale instapmoment voor nieuwe spelers en laat je samen spelen met je meer ervaren vrienden.

In The Elder Scrolls Online: Greymoor ontdek je de geschiedenis van Skyrim

Greymoor voegt voor het eerst het westelijke deel van de provincie Skyrim toe aan de wereld van The Elder Scrolls Online. Verwacht echter geen hartelijk weerzien met al je vrienden van weleer. Greymoor speelt zich immers meer dan 900 jaar voor de gebeurtenissen in The Elder Scrolls 5: Skyrim af.

Dat betekent niet dat ZeniMax de fans van die game in de kou laat staan. Heel wat bekende locaties keren immers wel terug. Zo ziet de indrukwekkende stad Solitude er precies uit zoals je je hem herinnert. Ook de iconische Dragon Bridge kun je opnieuw bezoeken, al is het nabijgelegen dorpje uit The Elder Scrolls 5: Skyrim hier nog een tentenkamp dat in volle opbouw is.

In The Elder Scrolls Online: Greymoor ontdek je de geschiedenis van Skyrim en keer je terug naar waar het voor veel fans allemaal begon.

In The Elder Scrolls Online: Greymoor neem je het op tegen een eeuwenoude Vampire Lord

Ook het verhaal en de monsters in Greymoor verschillen sterk van The Elder Scrolls 5: Skyrim. Vergeet die Stormcloaks en drakenkreten maar. Deze keer neem je het op tegen een eeuwenoude Vampire Lord die Skyrim tot een kille en sinistere plek heeft omgetoverd. Tijdens je avontuur raak je dan ook regelmatig slaags met weerwolven, heksen en vampieren.

Daarnaast terroriseert de Vampire Lord Skyrim met harrowstorms, grootschalige stormen die tal van monsters op de omgeving loslaten. Net zoals de draken in Elsweyr vorig jaar ga je die stormen best samen met zoveel mogelijk andere spelers te lijf. Ook oude bekenden zoals Lyris Titanborn maken opnieuw hun opwachting in Greymoor om de strijd tegen de Vampire Lord aan te gaan.

Ook als speler profiteer je bovendien van ZeniMax' focus op vampieren. Hoewel het voordien al mogelijk was om zelf een vampier te worden, is die skill tree in Greymoor flink uitgebreid. Je hebt nu namelijk veel meer interessante actieve vaardigheden. Zo geneest Blood Mist je door vijanden schade toe te brengen, terwijl je met je Ultimate Skill zelfs in een afgrijselijke heer van de nacht transformeert.

In The Elder Scrolls Online: Greymoor neem je het op tegen een eeuwenoude Vampire Lord.

The Elder Scrolls Online: Greymoor introduceert een gloednieuw Antiquities-systeem

De nieuwe content van Greymoor is niet enkel in het nieuwe gebied te vinden. Het nieuwe Antiquities-systeem laat je toe om als volleerde Indiana Jones heel Tamriel rond te trekken op zoek naar kostbare artefacten. Allereerst ga je op zoek naar aanwijzingen die je in de richting van zo'n artefact sturen. Via een match 3-minigame probeer je vervolgens de precieze locatie van het artefact te achterhalen. Hoe beter je bent in die minigame, hoe minder potentiële locaties er overblijven.

Vind je uiteindelijk de juiste locatie, dan volgt een tweede minigame waarin je je beloning opgraaft. Die beloning kan een zeldzaam wapen zijn, maar evengoed een mount, outfit of een stuk meubilair om je huis mee op te smukken.

The Elder Scrolls Online: Greymoor introduceert een gloednieuw Antiquities-systeem waar je Indiana Jones-gewijs heel Tamriel verkent.

Het verhaal van The Elder Scrolls Online: Greymoor loopt nog het hele jaar door

Sinds 2019 kadert ZeniMax alle nieuwe content voor The Elder Scrolls Online jaarlijks binnen een overkoepelend verhaal. Het vorig jaar uitgebrachte 'Season of the Dragon' ging over de terugkeer van de draken naar Tamriel, met als hoogtepunt de The Elder Scrolls Online: Elsweyr-uitbreiding.

Dit jaar bundelt ZeniMax alle nieuwe content onder de titel 'The Dark Heart of Skyrim'. Nog het hele jaar door ga je dus op zoek naar de oorzaak van het onheil dat Skyrim kwelt. Die zoektocht begon in februari met de Harrowstorm dungeon DLC, waar we voor het eerst met de gelijknamige stormen kennismaakten.

Het gros van de nieuwe content ontdek je vanaf nu in de Greymoor-uitbreiding. In augustus krijg je opnieuw enkele nieuwe dungeons voorgeschoteld, waarna het avontuur in november met een nieuwe questline ten einde komt. Hou er wel rekening mee dat je al die content afzonderlijk moet aankopen om het volledige verhaal te ervaren.

Het verhaal van The Elder Scrolls Online: Greymoor loopt nog het hele jaar door.

Kun je niet wachten om zelf met de game aan de slag te gaan? Onder meer hier kun je Elder Scrolls Online Greymoor kopen op Bol.com.

Read this next