Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr review - Zand erover

Op automatische piloot.

Elsweyr voegt wederom een oogverblindende nieuwe regio aan The Elder Scrolls Online toe, maar de andere nieuwigheden bijten in het stof.

Voor onze The Elder Scrolls Online: Elsweyr review vervoegt Michiel de karavaan van honger en dorst doorheen het land van de Khajiit op zoek naar lekkere nieuwe content. Die vult de maag, maar is zeker geen koningsmaaltijd.

Na Morrowind en Summerset lijkt ontwikkelaar ZeniMax Online Studios vastbesloten om het volledige universum van The Elder Scrolls aan hun intussen gigantische MMORPG toe te voegen. In de nieuwste uitbreiding Elsweyr is het gelijknamige thuisland van de Khajiit aan de beurt. ZeniMax toont zich opnieuw meester in het construeren van aantrekkelijke omgevingen die uitnodigen om elke uithoek te verkennen. De nieuwe content die je in die uithoeken aantreft, haalt echter niet hetzelfde niveau van afwerking en aantrekkingskracht.

Net zoals in de vorige twee uitbreidingen is het opnieuw de toevoeging van een nieuwe regio die de show steelt in Elsweyr. Hoewel het land van de Khajiit beperkt is qua omvang, biedt deze toch meer dan voldoende variatie om je van begin tot eind te intrigeren. De game gidst je deze keer doorheen dorre steppevlaktes, uitgestrekte ravijnen en indrukwekkende steden zoals Rimmen. Opnieuw krijg je een vermakelijke speeltuin boordevol entertainende delves, world bosses en side quests voorgeschoteld. Zo spendeer je met plezier uren aan bijvoorbeeld het rekruteren van enkele totaal onbetrouwbare en incompetente dieven om samen met hen een overval te plannen.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr review - Elsweyr staat opnieuw garant voor adembenemende uitzichten.

Hoe entertainend die side quests ook zijn, zo teleurstellend is het hoofdplot. Dat draait deze keer rond een invasie van Imperials, de terugkeer van de draken en enkele obligatoire familieruzies. Ondanks enkele intrigerende nieuwe personages slaagt ZeniMax er nooit helemaal in om al die verschillende elementen op een elegante manier samen te brengen. Door de korte duur van de main quest krijgen de verschillende personages bovendien onvoldoende diepgang. Al snel wordt het hoofdplot dan ook eerder een last dan een lust om je in de richting van de volgende interessante side quest te sturen.

Ook de introductie van draken in de wereld van Tamriel weet niet te overtuigen. Aangezien ze een van de gemakkelijkste manieren zijn om aan loot en experience te komen, wordt elke draak al snel door tientallen spelers opgejaagd en overrompeld. De op papier heroïsche gevechten komen in de praktijk dan ook eerder neer op een halve minuut in leven blijven, om nadien zo snel mogelijk je loot op te pikken en je richting het volgende gevleugelde monster te begeven. Ze zijn daardoor geen afschrikwekkende uitdagingen, maar eerder goedkope piñata's.

Ten slotte laat ook de nieuwe necromancer-klasse je met gemengde gevoelens achter. De necromancer is zonder enige twijfel een van de meest veelzijdige klassen in de game, die zowel als tank, healer of DPS een waardevolle aanvulling voor elke groep vormt. Enkele van je interessantste spreuken laten je bovendien omliggende lijken oproepen of absorberen. Die iconische spreuken zijn echter eerder uitzondering dan regel. Veel andere vaardigheden zijn een pak minder origineel, en voelen eerder als reskins van klassieke magiërspreuken aan. Afgezien van de animatie verschilt het afsturen van een lijk op je vijand bijvoorbeeld weinig van een klassieke vuurbal. Zelfs het oproepen van een gigantische Frozen Colossus laat weinig indruk na wanneer die na enkele luttele seconden opnieuw verdwijnt.

Met Elsweyr voegt ZeniMax Online Studios opnieuw een indrukwekkende hoop content toe aan de sowieso al uitgebreide wereld van The Elder Scrolls Online. Toch weet de nieuwe uitbreiding nooit helemaal te overtuigen. Met tal van interessante side quests en delves is de kersverse regio een plezier om te verkennen terwijl de main quest bij momenten in zijn eigen complexiteit verdrinkt. Ook de draken en de nieuwe necromancer-klasse weten de ambities niet helemaal waar te maken. Voor nieuwe spelers is Elsweyr in afwachting van The Elder Scrolls 6 zonder twijfel een ideaal instappunt , maar doorgewinterde fans op zoek naar originele en gevarieerde nieuwe content blijven deze keer op hun honger zitten.

Voor onze The Elder Scrolls Online: Elsweyr review speelde Michiel op de pc.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.

Reacties