Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

The Crew: Wild Run Review

Modderfiguur.
The Crew: Wild Run is een naadloze toevoeging met gevarieerde challenges. Zwakke matchmaking gooit echter roet in het eten.

Welkom bij The Summit, waar de races net zo verschroeiend zijn als de woestijnzon. The Crew: Wild Run belooft een free-for-all spektakel aan festiviteiten en toevoegingen. Maar tenzij je met vrienden speelt, kun je maar beter met je pilsje in de hoek gaan staan en je eigen plan trekken. Tegen dat je een eensgezinde groep vreemden hebt gevonden, ben je namelijk al lang verbrand.

Wild Run maakt heel wat aanpassingen aan The Crew. Zo heeft ontwikkelaar Ivory Tower de grafische engine van de game aangepast, waardoor er nu niet langer een doffe waas over alles hangt. Kleuren komen beter tot hun recht, de lichteffecten van de zon zijn subtieler en de textures zijn scherper. De nieuwe weereffecten complementeren dat, zoals wanneer de maan tijdens een nachtelijke plensbui op het wegdek van San Francisco weerspiegelt. Ook voelen de voertuigen niet langer licht en onresponsief aan. Er is eindelijk een gevoel van gewicht, waardoor je nauwkeuriger kunt manoeuvreren. Tenminste, als de aquaplaning geen moersleutel in de spaken van je gloednieuwe motorfiets gooit. Weereffecten hebben namelijk ook impact op het rijgedrag.

Die gloednieuwe motorfietsen zijn direct aan het begin van de game beschikbaar. Ze hebben dezelfde specs als de originele auto's en zijn daardoor te gebruiken tijdens de story missions. Dit verandert verder niets aan de verhaallijn, afgezien van het feit dat je behendiger door de missies heen schiet. De motorbikes besturen vinnig, maar liggen goed op de weg, sturen scherp en geven een inherent gevoel van vrijheid. Daarmee vormen ze de perfecte partner voor één van de meest memorabele momenten van The Crew: het toeren door Amerika en het genieten van de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Dit toeren is naast de waardevolle toevoeging van de motorbikes nóg aangenamer geworden dankzij de FreeDrive events.

FreeDrive is er in twee smaken: Stunts en Challenges. Je activeert ze tijdens het rijden met de D-Pad. Met FreeDrive Stunts krijg je willekeurige opdrachten, zoals tegen het verkeer in rijden of niet crashen. Deze opdrachten zijn snel voorbij en komen over als niks meer dan tussendoortjes. Er zijn ook grotere problemen aan verbonden. Zo gebeurt het dat een stunt niet te voltooien is, wanneer de game je bijvoorbeeld vraagt om ver te springen terwijl je midden in de vlakke woestijn rijdt. Ze staan in scherp contrast met de Skills uit de originele game. Die waren tenminste steeds geplaatst op een punt waar je er wat mee kon.

FreeDrive Challenges hebben meer om het lijf. Hierin stippel je je eigen parcours uit en daag je mensen uit voor een race. Krijgt Kitten_Mittonzz_877 toch eindelijk de kans om je genadeloos in te maken en rivaliteit aan te wakkeren. Je kunt in totaal tien checkpoints plaatsen en hoe langer de race, des te meer Bucks je krijgt. Ook verhoogt het je rang in de klassementen van The Summit, een festival dat aan het eind van elke maand wordt gehouden op een willekeurige plek op de map. Hier worden de nieuwe Extreme voertuigen geïntroduceerd: Drift, Dragster en Monster Trucks.

Die voertuigen zijn op zich nieuwe specs voor de bestaande auto's. Ze komen echter alleen tot hun recht tijdens de events van The Summit en zijn van weinig nut op de openbare wegen. De uitzondering op die regel is de Monster Truck spec. De kans om met zo'n enorme wagen door de drukke straten van New York te rijden, is hilarisch en een grote plus voor het spelplezier. Wanneer je nog geen extreme bolide hebt, rij je tijdens The Summit in een leenauto. Hierdoor kun je je in ieder geval direct classificeren in de competitie. Je wint echter geen auto-onderdelen. Hoewel je niet ver komt in de leenauto's, is het wel lovenswaardig dat je direct kunt beginnen aan de nieuwe content.

Met de focus op The Summit en de mogelijkheid om alle events in een Crew te voltooien, is het opvallend dat er niets is gedaan om de matchmaking hiervan te verbeteren. Je kunt nog steeds eenvoudig een crew samenstellen, maar het is haast onmogelijk om drie andere spelers eensgezind in een event te krijgen. Zelfs als je vanuit het Monster Truck menu naar "Look For Crew" gaat, matcht de game je niet met mensen die ook Monster Truck Events willen doen. Dit leidt tot afgewezen voorstellen, tijdsverlies en frustratie. Co-Op events zijn hierom uiteindelijk alleen weggelegd voor een groep vrienden, die wel tot een akkoord kunnen komen. Ubisoft bestempelt deze game als MMORPG maar dat is fout. Daarvoor is de ervaring met vreemden simpelweg niet gestroomlijnd of belonend genoeg.

De nieuwe events binnenin The Summit variëren qua diepgang dan weer van veredelde minigame tot volwaardig event. Monster Truck-evenementen hebben het meeste om het lijf. Je voert stunts uit in een uit de kluiten gewassen arena. Punten verdienen is eenvoudig en spoort je aan om het nog een keer te proberen. Drift events vereisen dan weer extreme precisie, waarbij een klein beetje te veel gas of te ver draaien fataal is. Vooral dit event kan enorm frustreren vanwege de vereiste precisie. Dragster races komen neer op op tijd schakelen en het gaspedaal inhouden. Waarheidsgetrouw, als je kijkt naar het echte werk, maar dat maakt het event er niet leuker op. Wel kun je je focussen op de events die je het leukste vindt zonder je kans op grote prijzen te laten schieten. The Summit blijft hierdoor toegankelijk voor iedereen, en heeft als extra pluspunt dat je niet driftig moet worden om events die je niet liggen.

The Crew: Wild Run is een expansion die naadloos aansluit op de basisgame. Toeren op motorbikes benadrukt nog maar eens dat de vrijheid het beste element van The Crew is. Dankzij de FreeDrive events wordt het rondzwerven ook steeds beloond. The Summit is op papier dan weer een goed idee, maar in de praktijk moet er meer aan gebeuren om dit beter uit de verf te laten komen. The Crew: Wild Run voegt een hoop toe en de nieuwe evenementen doen je terugkomen. Maar het mist de aanpassingen aan de kern om de toevoegingen helemaal te ondersteunen.

The Crew: Wild Run is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Getagged als
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties