Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Tekken 7 review - Mishimaatwerk

Mishimaatwerk.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Ondanks de karige content is Tekken 7 een uitstekend gebalanceerde fighter die vooral online van wanten weet.

Twee jaar en drie maanden. Zo lang heeft de rest van de wereld moeten wachten sinds de Tekken 7-arcadekasten de eerste Yen-muntjes van Japanse vechtersbazen opslokten. Dat is overigens niet zonder reden. Het is voor een fighter namelijk gebruikelijk in de arcadehallen aan de tand gevoeld te worden voordat de game de overstap naar de huiskamer maakt. Is het uiteindelijk het lange wachten waard geweest? Op het gebied van content laat Tekken 7 weliswaar steken vallen, maar de uitstekend gebalanceerde gameplay maakt heel wat goed.

Mortal Kombat heeft gore en fatalities. Street Fighter heeft flashy supermoves en ultra combo's. Ook Tekken is al jaren uniek in zijn soort. Geen luchtgevechten of rondvliegende projectielen. Het draait in Bandai Namco's 3D-fighter om close combat waarbij elke face button intuïtief een ledemaat vertegenwoordigt. Je loert op een zwakke plek in de verdediging van je tegenstander, om vervolgens hem of haar alle hoeken van de arena te laten zien. Dat is de kern van de gameplay, die ook in Tekken 7 fier overeind staat.

Dat betekent overigens niet dat de ontwikkelaar al die tijd achterover heeft geleund. De meest in het oog springende tweak vind je terug in het gerenoveerde Rage-systeem uit Tekken 6 en Tekken Tag Tournament 2. Is je health bar aan het eind van zijn Latijn? Dan kun je er als laatste strohalm nog een superaanval eruit gooien. De Rage Art is een cinematische verwoestende aanval, terwijl de Rage Drive vooral ideaal is om combo's in te leiden. Voor de puristen die nu direct nee schudden: de keerzijde van de medaille is dat met een verkeerde timing of goede block je dekking volledig open ligt. De meedogenloze Rage-aanvallen zijn dus riskant, wat gevechten net voor de definitieve genadeklap extra spanning meegeeft.

Daarnaast kent Tekken 7 nog enkele subtiele veranderingen. Zo zijn er de logge maar krachtige Power Crushes. Met dit 'super armor' absorbeer je high en mid attacks van je tegenstander. Ideaal om rollen om te draaien wanneer je een irritante agressieve opponent hebt die je geen seconde rust gunt. Screw Attacks vervangen het Bound-systeem uit de vorige delen. Met een goede mep torpedeer je een vijand in de lucht en kan het juggling beginnen, maar die combo's kunnen nu niet meer met wall attacks gecombineerd worden. Alles bij elkaar geen baanbrekende ingrepen, maar Bandai Namco zet wel keurig de puntjes op de i.

De bovenstaande gameplayelementen maken het vooral voor beginners aantrekkelijk die geen trek hebben om als andermans stootkussen te dienen. Het complementeert zelfs de laagdrempeligheid die Tekken van oudsher charmeert. Zo hoef je geen duimbrekende knoppencombinaties uit te voeren om een paar fatsoenlijke hengsten uit kunnen te delen. Maar met al gauw honderd verschillende moves per vechter krijgen gevorderden daarentegen de diepgang die ze zoeken. 'Easy to learn, hard to master' is ook in Tekken 7 het credo.

Er is een ruime keuze aan personages om mee te experimenteren of te perfectioneren. En ja, met onder meer een octopusninja, pandabeer en robotmeisje met kettingzaagarmen mag je als vanouds van een rariteitenkabinet spreken. Er zijn maar liefst tien debutanten, waarvan Akuma het meest in het oog springt. De Tatsumaki, Fireball en Raging Demon zijn niet alleen een feest van herkenning, maar op zodanig subtiele wijze aangepast dat de Street Fighter-concullega uitstekend in het bonte Tekken-gezelschap past. Met een roster van 37 uiteenlopende vechters die direct beschikbaar zijn, kunnen zowel groentjes als veteranen uitstekend uit de voeten. Qua balans zit het dan ook goed in Tekken 7.

De game schiet echter tekort op vlak van de content. Kon je voorheen met de Story Mode nog behoorlijk uit de voeten, dan kom je in het meest recente deel bedrogen uit. Traditiegetrouw staat de vendetta van de disfunctionele Mishima-familie centraal. Het verhaal wordt echter door langdradige cutscenes aan elkaar geregen die onnodig het tempo uit de game halen. Om nog maar te zwijgen over de lachwekkende situaties waarin je soms terechtkomt, met als absolute dieptepunt een onbeholpen vuurgevecht. Schieten dus. In een fighter, welteverstaan. Nu heeft Tekken nooit bekend gestaan om zijn intelligente plotwendingen of diepgaande karakterontwikkelingen, maar hier zakt de game door de ondergrens.

Het ondermaatse verhaal valt met de warme mantel der liefde te bedekken, ware het niet dat de episodische opzet vooral roet in het eten gooit. Slechts een handvol personages komt aan bod, waarbij veel nieuwkomers niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Het legt tegelijkertijd een bijkomend probleem bloot: het gebrek aan fatsoenlijke tutorials in Tekken 7. Fight Lab uit TTT2 schittert door afwezigheid, waardoor je ervaring aan de hand van de gebruiksonvriendelijke movelist moet opdoen. Een smetje op Bandai Namco's handreiking naar beginners (en roestige gevorderden) om personages onder de knie te krijgen.

De online modus is uiteindelijk de dojo waar je de meeste uren spendeert. De Player, Ranked en Tournament Matches kenden met verbindingsproblemen rond de release een valse start, maar lijken nu stabiel te werken. De houdbaarheidsdatum van de multiplayer komt vooral tot uiting in de behoorlijk uitgebreide customization-opties van je personages. Wil je een andere look voor Nina, Paul of Heihachi? Geen probleem, die kun je met vergaarde Fight Money of items naar hartelust aanpassen. Dat gaat tot in het absurde door. Zo kun je zelfs een toren van Jenka-blokken als hoofddeksel dragen of een bosje bloemen in je handen vasthouden. De game neemt zichzelf op ludieke wijze op de hak, maar biedt online spelers tegelijkertijd genoeg middelen hun favoriete personages een uniek tintje te geven.

Tekken 7 is uiteindelijk geen baanbrekende game. Op het gebied van content is het meer van hetzelfde. En qua gameplay moet je de tweaks onder een loep leggen. Tekken 7 is dus vooral heel erg Tekken, maar dan net even verfijnder. Is dat erg? Nee, want voor zowel beginnende vechtjassen als ervaren rouwdouwers is de uiterst strakke gameplay de volgende stap in de evolutie van de serie. Een bescheiden stapje, dat dan weer wel. Maar voldoende om vooral in het competitieve gedeelte weer menig avond je vuisten te laten spreken.

Tekken 7 is vanaf nu verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties