Skip to main content

TCL wil de marktleider worden van 8K HDR tv's

Een blik op de nieuwe X925-modellen.

TCL is al langer een gevestigde waarde in Azië en heeft ook een reputatie vergaard in Noord-Amerika voor de prijs-kwaliteitverhouding van het merk. In Europa blijft het merk voorlopig nog wat onder de radar, maar daar komt in 2021 verandering in als het van TCL zelf afhangt afhangt. Op 8 september organiseerde TCL zijn 'Transcend Vision' virtueel event, waar het zijn nieuwe 'flagship' 8K HDR tv's voorstelde: de TCL X925 en TCL X925 Pro. Diezelfde dag sprak ik ook met Marek Maciejewski, de Product Development Director Europe bij TCL Europe, die meer toelichting gaf bij bepaalde elementen.

De presentatie van de TCL X925 en TCL X925 Pro tv's liet er geen gras over groeien: TCL zet volop in op Mini LED technologie. Beide X925-modellen combineren Mini LED met QLED om, naar eigen zeggen, een ongekend niveau van detail en kleurprecisie te bereiken. De tv's zouden daardoor een beter contrast en hogere brightness dan eender welk vorig model, alsook nog accuratere zwarttinten. Bovendien ondersteunen ze beide een resolutie van 8K.

Bekijk op YouTube

Wanneer ik Marek vraag of de consumentenmarkt wel klaar is voor 8K televisies, antwoordt hij resoluut ja. "De 8K markt is het snelst groeiende segment dit jaar, met een schatting van 250.000 8K tv's die dit jaar over de toonbanken gaan." Maar hoe zit het dan met entertainment zoals tv en gaming? "Microsoft Flight Simulator en Cyberpunk kun je al in 8K spelen," zo merkt hij terecht op. Hoewel er voor streaming nog geen pasklaar antwoord is, bestaat er een trend waarbij er nu veel 8K videocamera's worden verkocht. TCL positioneert zichzelf dus vooral om met een voorsprong te starten tegenover de concurrentie. Bovendien hebben de TCL X925-modellen beide technologie om aan 8K upscaling te doen, zodat content van een lagere resolutie aan een hogere kwaliteit weer wordt gegeven.

TCL zet dit jaar erg hard in op gaming. Het sponsorde eerder al eSports, maar nu kondigt het ook officieel een partnerschap aan met uitgever Activision-Blizzard. TCL wordt daardoor de officiële televisiepartner voor Call of Duty: Vanguard, de nieuwste game in de langlopende shooterreeks. Gezien het scherm een refresh rate van 120Hz heeft en HDMI 2.1 ondersteunt, kun je een PS5, Xbox Series X of pc aansluiten en aan een framerate van 120Hz gamen.

Er zijn nog features die specifiek gericht zijn op gaming. Zo wordt variable refresh rate (VRR) technologie wordt ondersteund om framerates die afwijken van het doel toch te compenseren en zo vloeiend mogelijk te maken. Ook is er een Auto Low Latency Mode (ALLM) om jouw reacties zo snel mogelijk naar het scherm te vertalen. Tot slot wordt de Audio Return Channel (eARC) technologie gebruikt om hoogwaardige audiokwaliteit over te dragen.

De TCL X925 modellen hebben nog enkele interessante praktische features. Volgens het bedrijf zorgt het gebruik van zijn eigen OD Zero Mini Led Technology ervoor dat de tv's dunner dan ooit zijn. TCL focust al langer op audio en presenteert voor deze nieuwe tv's een geluidssysteem met hardware van Onkyo en Dolby om een hogere 'audio fidelity' te bereiken. Als je genoeg plaats hebt in je woonkamer, dan kun je de TCL X925 Pro bovendien in een massieve 85 inch uitvoering kopen.

Bekijk op YouTube

Qua operating system gebruiken de X925 tv's Google TV, waardoor je meteen een gigantisch aanbod aan apps hebt. Google Assistant zit ook ingebouwd in de X925, waardoor je voice commands en zelfs gebaren kunt gebruiken om de tv te besturen. Het doel is volgens TCL om van je tv een hub te maken waarmee je zo goed als alle info kunt opzoeken die je wil, of andere apparaten in je huis kunt besturen. De camera op de tv wordt een 'Magic Camera' genoemd omdat het je in staat stelt tv-ervaringen en sociale interacties te versmelten.

TCL is dus duidelijk erg ambitieus met zijn nieuwe X925 line-up. Zowel de basisversie als de X925 Pro hebben indrukwekkende features, met bovenal een nieuwe focus op gaming. De combinatie van Mini LED met QLED klinkt bijzonder intrigerend om een nog betere beeldkwaliteit te bereiken, zeker in combinatie met een 8K resolutie. Wanneer ik Marek vraag waarom consumenten nu precies voor een Mini LED tv voor TCL moeten kiezen in plaats van een concurrent, is zijn antwoord veelbetekenend. "Consumenten zullen stemmen met hun portefeuilles; de reviewers zijn in elk geval bijzonder lovend." Later dit jaar wordt het duidelijk of TCL de hoge verwachtingen kan inlossen.

Read this next