Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

TCL C825 review - Een sublieme gaming tv

4K 120Hz.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Dankzij prachtige kleuren, zeer vloeiende bewegende beelden en een fenomenaal geluid is de TCL C825 een sublieme gaming tv.

In de TCL C825 review van Carl lees je hoe deze Mini LED 4K tv met HDMI 2.1 poorten het doet voor gaming

De laatste paar jaren zie je dat televisieproducenten meer en meer inzetten op gaming. Zeker nu de PlayStation 5 en Xbox Series X een jaar in de rekken liggen en 4K 120Hz gaming mogelijk maken, willen televisieproducenten het meest geavanceerde model met gaming-vriendelijke features uitbrengen. Ook TCL doet mee aan die wedloop met de TCL C825. Voor deze review ontving ik het 65 inch-model. Met zijn unieke technologie, twee HDMI 2.1 poorten, en ingebouwde soundbar weet deze tv in elk geval te verbluffen.

De TCL C825 volgt de nieuwe grote trend in het televisielandschap: Mini LED. Door duizenden kleine LEDs te groeperen in zones en een Quantum Dot kleurlaag toe te passen, claimt het de kleuraccuraatheid waar ook OLED voor bekend staat - maar dan zonder enig risico op burn-in. Het resultaat is onmiskenbaar indrukwekkend. De herfstbossen in het Engeland van Assassin's Creed Valhalla tonen een rijk spectrum aan kleuren. Schakel je over naar een donkere game als Back 4 Blood, dan word je getrakteerd op diepe zwarttinten. De kijkhoeken zijn relatief degelijk voor een VA display: hoewel je merkt dat de kleuren iets fletser worden als je niet recht voor het scherm zit, wordt het nooit ondraaglijk - zelfs niet in een hoek van meer dan 45 graden. Opmerkelijk is de lichtreflectie op het scherm: zelfs wanneer je naar volledige zwarte scènes kijkt, reflecteert het display een minimum aan licht in de kamer. Een bijzonder imposant scherm dat aantoont dat Mini LED meer dan gewoon een marketingterm is.

Bekijk op YouTube

De TCL C825 is ook uitgerust met twee normale HDMI poorten, en twee HDMI 2.1 poorten. Dat laatste is erg belangrijk. Niet enkel wordt HDMI 2.1 de nieuwe algemene standaard, maar het stelt je Xbox Series X en PlayStation 5 in staat om aan 4K en 120 frames per seconde te gamen - mits games dit ondersteunen, uiteraard. Voor deze review speelde ik de multiplayer van Halo Infinite en de singleplayer van Hellblade: Senua's Sacrifice. De C825 geeft bewegingen heerlijk vloeiend weer dankzij de Game Mode die automatisch activeert wanneer je een console gebruikt en garandeert dat responstijden voor input zo laag mogelijk zijn. Het is een heerlijke ervaring om games aan 120 frames per seconde op dit grote scherm te spelen. Heb je een next-gen console, dan is de TCL C825 de ideale partner.

Hoe mooi de TCL C825 games ook weergeeft, zelf is het qua looks geen kampioen. De dunne bezel rondom het scherm is elegant en trekt je aandacht volledig naar het display. De grijze strook van de soundbar (daarover straks meer) die aan de volledige onderkant loopt, doet echter wat denken aan hi-fi design uit de jaren '70. Hou er ook rekening mee dat de C825 een van de dikkere tv's is van de afgelopen jaren. Daardoor moet je je woonkamer of tv-meubel misschien wat herschikken om de tv te huisvesten. Ook het gewicht van bijna 30 kilogram van het 65 inch-model is niet min, dus overweeg om er een tweede persoon bij te halen voor de installatie.

De TCL C825 heeft een ingebouwde soundbar van Onkyo

Een van de meest markante features van de TCL C825 springt niet in het oog, maar in het oor. De C825 heeft namelijk een soundbar van audioproducent Onkyo in zijn frame ingebouwd. Het resultaat is een indrukwekkende klank die vooral bijzonder stevige bassen aflevert. Wel belangrijk is dat de tv standaard op 'Dynamic' ingesteld staat, wat de klank niet helemaal tot zijn recht doet komen. Pas nadat je in de audio settings voor de 'audio preset' 'Game' kiest, krijg je een heerlijk vol basgeluid dat surround sound simuleert. Een granaat in Call Of Duty klonk nog nooit zo vol en neerplenzende regen klinkt heerlijk gedetailleerd.

De TCL C825 werkt ook voor zijn operating system met externe partners samen. De tv draait namelijk op Android 11 van Google, waardoor je toegang krijgt tot de grote bibliotheek aan apps van de Google Play store. Die grote aanpasbaarheid via het ruime scala aan apps geeft concurrenten zoals Samsung en LG het nakijken. Ik kon op deze manier zelfs mijn VPN gebruiken op mijn tv. Toch is niet alles koek en ei, want in tegenstelling tot veel concurrenten is er geen ingebouwde browser en ook Chrome is niet beschikbaar. Het is echter een klein punt van kritiek dat eerder voor Google dan voor TCL bedoeld is. Voorts werkt het OS immers bijzonder goed.

Dankzij het OS van Google heb je een enorm scala aan apps

Een van de grootste minpunten aan de TCL C825 is hoe je de tv bedient. Beide afstandsbedieningen (een grote, traditionele afstandsbediening, of een kleinere die handig is als je geen kabel-tv hebt) lijden namelijk onder ernstige 'input lag'. Toetsdrukken worden soms niet geregistreerd, en herhaalde inputs overcompenseren vaak. Druk je bijvoorbeeld driemaal op de 'volume verhogen' toets, dan schiet het volume soms meer dan tien stappen de hoogte is. Je kunt de tv ook bedienen met handgebaren via de TCL smart camera die wordt meegeleverd. Niet alle handgebaren werden echter vlekkeloos herkend, wat tot frustratie kan leiden. Je kunt de tv ook grotendeels met je stem besturen, maar uit privacy-overwegingen koos ik ervoor om dit niet te testen.

Kortom: heb je een PlayStation 5 of Xbox Series X in huis, dan is de TCL C825 de ideale gaming tv. De Mini LED technologie levert prachtige zwarttinten en rijke kleuren, terwijl het scherm 4K 120 frames per seconde gaming mogelijk maakt. De grootte en het gewicht alsook de bediening van de tv zijn weliswaar zorgpunten, maar de flexibiliteit van Android als OS compenseert dat grotendeels. Tot slot is de de soundbar de echte ster van de show. Het geluid is piekfijn en daardoor onderscheidt het zich van zo goed als alle concurrenten. Met de TCL C825 doet het bedrijf een bijzonder indrukwekkende poging om de kroon op te eisen in de gaming tv markt, en het is een bijzonder positief signaal voor de 8K-modellen van het bedrijf die op komst zijn.

Read this next