Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Tales from the Borderlands - Atlas Mugged review

Het wachten waard.

Atlas Mugged voor Tales from the Borderlands is ondanks zijn technisch achterhaalde engine net zo grappig als de vorige aflevering.

Met alle dramatische verhalen die op het palmares van ontwikkelaar Telltale Games staan, zou je al snel vergeten dat de ontwikkelaar ook de kunst van de comedy onder de knie heeft. Dat bewees de studio eerder met de eerste aflevering van Tales from the Borderlands, genaamd Zer0 Sum. Het is echter al van december geleden dat je met het duo Rhys en Fiona kennismaakte. Na meer dan drie maanden wachten, is het dan eindelijk zover: de tweede aflevering is beschikbaar, met het literair verantwoorde 'Atlas Mugged' als naam.

"Ja, het is al een tijdje geleden," zijn de eerste woorden die je hoort wanneer de aflevering begint. Telltale weet dat fans van de hilarische eerste aflevering al een tijdje hongerig zijn naar meer. Na een korte samenvatting van de gebeurtenissen in de vorige episode kruip je opnieuw in de schoenen van de twee hoofdpersonages, Fiona en Rhys.

Het verhaal pikt op vanaf het cliffhanger-einde van de eerste aflevering, met Rhys die een onverwachte bezoeker ziet. Al vlug blijkt echter dat hij de enige is die deze persoon kan zien, met de komische gevolgen van dien. Telltale deinst er ook niet voor terug om je af en toe even ongemakkelijk te maken. Zonder teveel te willen verklappen: oogballen en lepels gaan niet samen.

Kort daarna komen de hoofdpersonages in een heuse ontsnappingsscène terecht en het is hier dat Telltale volledig losgaat. Die ontsnapping is grootser, chaotischer en vooral stijlvoller dan alles wat je tot nu toe in The Walking Dead, The Wolf Among Us of Game of Thrones kan vinden. Gooi een sterke soundtrack in de mix en je hebt direct de meest memorabele scène van de hele aflevering.

De rest van de aflevering verloopt veel langzamer. Telltale staat bewust op de rem en doet iets gedurfd: de studio neemt tijd om de personages te ontwikkelen. Op sommige plaatsen ontstaan er barsten in het fundament, op andere plaatsen worden oude wonden geheeld. Je leert de personages beter kennen en belangrijker nog: je leert om hen te geven. Rhys en Fiona zijn twee heel verschillende mensen en je krijgt de kans hen zoveel of zo weinig om elkaar te laten geven als je zelf wilt. In deze aflevering vind je geen hartverscheurende keuzes tussen leven en dood; je wordt met beide voeten op de grond gehouden.

Het is indrukwekkend wat Telltale uit de oude engine haalt. De blikken die de personages elkaar toewerpen, de uitdrukkingen die soms boekdelen spreken: het toont dat er nog wat leven in zit. Daarnaast heeft Atlas Mugged wel last van dezelfde schoonheidsfoutjes die je ondertussen in iedere Telltale-game vindt. Voornamelijk de houtigere animaties vallen op, vooral wanneer je net uit de ontsnappingsscène komt.

Deze aflevering van Tales from the Borderlands is het wachten meer dan waard. Maar dat betekent niet dat alles goed is: met Atlas Mugged (en Tales from the Borderlands in het geheel) bevindt Telltale Games zich in een interessante positie. De ontwikkelaars tonen aan dat ze gestoorde actiescènes met stijl kunnen afwisselen met rustige karaktermomenten, die door enkele van de beste schrijvers van de hele gamesindustrie zijn gemaakt. In de drie maanden sinds de vorige aflevering heeft de wereld echter niet stilgestaan. Deze nieuwe consolegeneratie gaat verder, maar Telltale Games blijft qua technologie toch achter.

Tales from the Borderlands - Atlas Mugged is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, als ook voor Android- en iOS-apparaten.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Kenneth De Muyt avatar

Kenneth De Muyt

Redacteur

Houdt van lange wandelingen op het strand, zonneschijn, explosies en mysterieuze tombes verkennen.

Reacties