Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Super Smash Bros DLC Pack - alle updates op een rij

Joker en Mementos onder de loep.

Super Smash Bros. Ultimate is ingeslagen als een bom, mede dankzij een gigantische hoeveelheid stages, fighters en muziek. Maar als je dacht dat regisseur Masahiro Sakurai nu op zijn lauweren kan rusten, heb je het mis. Via de Fighters Pass komen er nog vijf nieuwe personages, vijf nieuwe stages, plus de bijbehorende muziek en nog veel meer naar de game.

De Fighters Pass kost 24,99 euro en bevat vijf Challenger Packs, oftewel vijf nieuwe personages met elk een nieuwe stage. De Challenger Packs zijn ook los aan te schaffen voor 5,99 euro per stuk. Hier kun je onder andere de Fighters Pass kopen.

In dit artikel lees je over alles dat de Fighters Pass aan Super Smash Bros. Ultimate toevoegt. De nieuwste toevoegingen staan altijd bovenaan het artikel, met een diepgaand kijkje naar alles wat de Fighters Pass te bieden heeft.

Challenger Pack 1 (update 3.0.0)

Cover image for YouTube videoSuper Smash Bros. Ultimate - New Content Approaching - Nintendo Switch

Nieuw personage - Joker

Joker komt uit Persona 5, een JRPG gemaakt door Atlus voor de PlayStation 3 en 4. In deze game roepen Joker en zijn team Persona's op, manifestaties van innerlijke kracht waarmee ze mensen van hun onreine motivaties ontdoen. Dat team heet The Phantom Thieves, en je hoeft maar even naar Joker te kijken om te begrijpen waar die naam vandaan komt.

Joker is snel, enorm wendbaar en heeft beschikking tot een hoop handige tools waarmee hij aanpasbaar blijft. Zijn dolk gebruikt hij voor Smash-aanvallen op korte afstand, en met zijn pistool irriteert hij de oppositie van veraf. In het arsenaal van een dief mag ook de grappling hook niet ontbreken, waarmee Joker zichzelf niet alleen voor een val behoedt, maar ook voorwerpen en tegenstanders van hoger gelegen platforms trekt. Als laatste gebruikt hij voor middelgrote afstanden de Eiha-spreuk om vijanden te vervloeken. Die vloek doet voor een langere periode schade, net als gif. Joker's moveset is gevarieerd en geeft je grote controle over het slagveld, ongeacht de afstand tussen jou en je doelwit.

Het grootste potentieel wordt pas ontgrendeld als Joker vol de actie induikt. Met zijn Down+B pareer je vijandelijke aanvallen, waardoor zijn Rebellion Gauge vult. Is deze meter vol, dan roept hij zijn persona Arsene op. Arsene blijft een tijd achter Joker vliegen en versterkt al zijn aanvallen. In sommige gevallen krijgt Joker zelfs Spike damage, waarmee je vijanden snel de afgrond in ramt. Joker ruilt bovendien zijn grappling hook in voor Arsene's vleugels, om zo nog wendbaarder in de lucht te zijn. Arsene vertrekt na een korte periode, maar is ideaal om het tij te keren als je in een lastig parket zit.

Joker heeft natuurlijk ook tekortkomingen. Tegenover zijn snelheid en wendbaarheid staat het feit dat Joker weinig schade uitdeelt, en dat de sterkste aanvallen met zijn dolk een zeer kort bereik hebben. Ook zijn Final Smash schiet tekort, al is deze enorm flitsend. Hij schiet in een rechte lijn op een groep vijanden af en voert een All Out Attack uit, die regelrecht uit Persona 5 is getrokken. Ondanks het feit dat zijn Final Smash er stijlvol uitziet, is de schade redelijk verwaarloosbaar. Bovendien kan Joker zijn vijanden alleen raken als ze op hetzelfde platform als hem staan. Zijn Final Smash is daardoor redelijk eenvoudig te omzeilen. Jokers tekortkomingen zorgen ervoor dat je altijd op je hoede moet blijven terwijl je de tegenstander vol in de ogen kijkt, slim pareert en met Arsene afstraft.

Joker krijgt zijn eigen Classic Mode, waarin hij tegen Shadows vecht. Shadows zijn de standaard vijanden in de Persona reeks, die in bondgenoten veranderen nadat je ze verslaat. Die dynamiek is in de Classic Mode vertegenwoordigd. In elke stage vecht je tegen een duistere tegenstander, die in de volgende stage jou bijstaat tegen een andere groep schaduwen. Ook zijn er nieuwe Spirits aan de game toegevoegd, gebaseerd op de andere Phantom Thieves uit de game. Deze Spirits win je automatisch als je een gevecht wint, dus je hoeft niet op ze te schieten zoals je van de reguliere Spirit-gevechten gewend bent. De Classic Mode en de Spirits zijn een vette knipoog naar Persona 5 en zijn slim ontworpen.

Joker is geen personage dat al jarenlang op het verlanglijstje van Smash Bros. fans staat, maar dat wil niet zeggen dat hij geen sterke toevoeging is. Sterker nog, Joker past perfect in de huidige line-up. Hij is goed gebalanceerd en werkt vooral perfect in de handen van gedurfde spelers die niet bang zijn om vakkundig te pareren. Vanaf het moment dat Arsene ten tonele verschijnt, is Joker een gewaagde tegenstander, maar zelfs zonder zijn trouwe Persona is Joker uitermate geschikt voor degene die van snelle vechters houdt.

Nieuwe stage - Mementos

Mementos is een locatie uit Persona 5 en een willekeurig gegenereerde dungeon die het collectieve onderbewustzijn van de mensheid voorstelt, gebaseerd op het metrostelsel van Tokyo. Gedurende de game reis je hier vaak naar af, op zoek naar doelwitten om mee af te rekenen.

In Super Smash Bros. Ultimate is Mementos een kleine en platte stage, met een paar platformen om dekking te zoeken. Zo nu en dan komen er barrières rond de randen van de stage opzetten, die je door hun vreemde hoeken alle kanten op kunnen slaan. Uiteraard kunnen ze je ook van een wisse dood redden. Het is een stage die voor snelle actie en wendbaarheid is gemaakt, en daardoor perfect is voor Joker.

In de Fighters Pass zijn er elf nieuwe tracks toegevoegd, afkomstig uit Persona 3, 4 en 5. De opzwepende muziek past perfect bij de hectische actie van Super Smash Bros. Bovendien verandert Mementos van stijl, afhankelijk van de track. Normaliter is Mementos rood en verschijnen de Phantom Thieves op de achtergrond. Bij muziek van Persona 4 wordt de stage geel en komt het meer overeen met het Midnight Channel-motief uit die game. De stage wordt blauw wanneer muziek van Persona 3 speelt, met elementen die doen denken aan de intro van die game. Mementos is daarmee een eerbetoon aan de diversiteit van de Persona-serie, op grafisch en muzikaal gebied.

Mementos is niet zo chaotisch en willekeurig als zijn tegenhanger uit Persona 5, maar wel een slim ontworpen eerbetoon aan een serie waar Nintendo-fans tot voor kort weinig weet van hadden. Als de Fighter's Pass op deze voet verder gaat, is het zeker je investering meer dan waard.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste Fighters Pass toevoegingen? Hou dit artikel dan nauwlettend in de gaten!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Super Smash Bros.

Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties