Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Super Mario Run - Alles wat we weten

Update: release Android-versie en update 2.0.

De aandeelhouders van Nintendo wrijven in hun handjes. 's Werelds bekendste loodgieter maakt namelijk zijn langverwachte debuut op mobiele platforms. Super Mario Run is een autorunner die je op je smartphone of tablet speelt. Wat kun je allemaal verwachten? Hier vind je alle relevante informatie op een rijtje.

Liever snelle informatie? Lees dan Super Mario Run - 5 dingen die je moet weten.

Releasedatum en prijs

De Super Mario Run iOS release is 15 december 2016. De Super Mario Run Android release volgt enkele maanden later op 23 maart 2017.

De game is gratis in de App Store en Play Store te downloaden, maar dat is een demo met een drietal levels. Om met de volledige game aan de slag te kunnen, maak je eenmalig 10 euro over. Je moet overigens iOS 8 of hoger als besturingssysteem op je toestel hebben.

Tips en tricks

Wil je Yoshi, Toad, Luigi, Peach en Toadette als speelbare personages ontgrendelen? Heb je geen flauw idee hoe je het beste Yellow, Blue, Green en Purple Toads kunt verzamelen? Of ben je simpelweg benieuwd naar hoe je Toad Rally tickets moet verdienen? Maak dan een goede start en lees onze guide met Super Mario Run tips en tricks voor zowel beginners en gevorderden.

Gameplay

Super Mario Run is een side-scrolling autorunner. Dat houdt in dat Mario automatisch van links naar rechts door de levels rent. Door te tabben, spring je. En hoe langer je met je vinger op het scherm drukt, des te hoger Mario springt. Net als in de oude platformgames op de consoles en handhelds spring je op vijanden of over afgronden. En onderweg verzamel je natuurlijk zo veel mogelijk coins.

Het doel is uiteindelijk om Mario heelhuids bij het einde van het level te krijgen, waar net als in de oude games de bekende vlaggenmast je staat op te wachten. In tegenstelling tot de meeste autorunners ben je dus niet eindeloos aan het rennen.

Er zijn uiteindelijk drie modi. World Tour is een singleplayermodus waarin je door het Mushroom Kingdom rent. In zes werelden en 24 levels verzamel je voor de timer op nul staat zo veel mogelijk munten. Uiteindelijk moet je Bowser verslaan en Princess Peach redden.

Toad Rally is een competitieve modus waarin je het tegen vrienden of andere spelers opneemt. Dat doe je niet direct, maar je ziet net als in de Mario Kart-games de 'ghosts' van hen door de levels rennen. Maar in tegenstelling tot World Tour draait het vooral om stijl. Hoe indrukwekkender je sprongen, des te meer Toads je springkunsten bekijken. En dat is uiteindelijk gunstig voor je eindscore. De speler met de hoogste score wint uiteindelijk.

Tot slot is er de modus Kingdom Builder. Hier komen de verdiende munten en Toads uit de andere twee modi weer om de hoek kijken. Daarmee ontgrendel je namelijk items zoals groene rioolpijpen, vlaggen, sterren en vraagtekenblokken waarmee je je koninkrijk kunt bouwen.

Op 23 maart 2017 lanceert ook update 2.0. Daarin maken nieuwe personages hun opwachting en krijg je in de gratis versie na het voltooien van een van Bowser's challenges toegang tot een extra level.

Ontwikkeling

In tegenstelling tot Pokémon GO is de ontwikkeling van Super Mario Run weer in de handen van Nintendo zelf. Het Japanse bedrijf krijgt daarbij de hulp van mobiele ontwikkelaar DeNA, die eerder ook aan Miitomo werkte. Takashi Tezuka is verantwoordelijk voor het ontwerp en Shigeru Miyamoto is de producent van de app. Super Mario Run loopt op de Unity-engine en is met zijn 2.5D-graphics vergelijkbaar met de visuele stijl van New Super Mario Bros.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties