Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Super Mario RPG review - Sterprestatie

Eindelijk terug aan de beurt.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Super Mario RPG moderniseert de klassieker met slimme gameplaytoevoegingen, verbeterde graphics en nieuwe audio.

De Super Mario RPG review was voor Michiel een enkele trip richting nostalgieland. Of was het naar het Mushroom Kingdom?

Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars was in 1996 een meer dan vruchtbare samenwerking tussen Nintendo en ontwikkelaar SquareSoft. De RPG bracht de typische ‘turn-based combat’ van Final Fantasy naar het Mario-universum, voorzien van een uniek verhaal waarin je het Mushroom Kingdom op een heel nieuwe manier verkende. Door de nadruk op strakke timing bij het uitvoeren of ontwijken van aanvallen bood Super Mario RPG ook qua gameplay een innovatieve interpretatie van het RPG-genre, die de basis legde voor de Paper Mario- en Mario & Luigi-series. Bijna dertig jaar later blijft de oorspronkelijke game als absolute SNES-klassieker overeind. De remake wijzigt dan ook weinig aan de basisformule, al zijn de weinige aanpassingen aan de gameplay stuk voor stuk welgekomen verbeteringen.

De grafische en auditieve metamorfose van Super Mario RPG is ronduit verbluffend en brengt iconische personages en omgevingen nog meer tot leven. De game is volledig opnieuw gebouwd en kan grafisch de concurrentie aan met eender welke moderne Mario-titel. Extra details en verfijnde animaties tillen deze remake naar hedendaagse normen, terwijl de nostalgische esthetiek toch intact blijft. Ook de muziek werd volledig opnieuw opgenomen en galmt nu voller door je speakers. Wie in een nostalgische bui is, kan bovendien op eender welk moment wisselen naar de oorspronkelijke soundtrack. Hoewel de oorspronkelijke graphics en muziek van Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars de tand des tijds goed hebben doorstaan, zijn er kosten noch moeite gespaard om Super Mario RPG naar een nog hoger niveau te brengen.

Het verhaal van Super Mario RPG blijft in de remake ongewijzigd. Het Mushroom Kingdom wordt deze keer niet door Bowser maar door de buitenaardse Smithy bedreigd. Bij zijn landing heeft Smithy de Star Road in zeven stukken gebroken, dus is het aan Mario en zijn bondgenoten om die stukken te verzamelen en Smithy en zijn handlangers te verdrijven. Je team bestaat niet alleen uit bekende personages als Peach en Bowser, maar ook uit nieuwkomers in de vorm van de wolk Mallow en de levende pop Geno. Enkele decennia later blijft het verhaal van Super Mario RPG probleemloos overeind, met charmante dialogen die regelmatig een glimlach op je gezicht toveren. Denk maar aan Bowser die zijn trots niet achterwege kan laten en je uitnodigt om lid te worden van ‘zijn’ party.

Qua gameplay gebruikt Super Mario RPG ‘turn-based’ gevechten. Op het eerste gezicht ogen die als een uitgedunde versie van Final Fantasy met een beperkt aantal magische aanvallen en voorwerpen. De essentie van de gevechten zit echter in het correct timen van je acties. Door tijdens een aanval op het juiste moment op A te drukken, doe je extra schade, terwijl je de uithaal van een vijand met een juist getimede verdediging quasi volledig negeert. Het ritme van de gevechten blijft ook in de remake overeind, al zijn hier wel de fundamenteelste verschillen met de originele game te vinden. Verwacht geen revolutionaire zaken, maar wel enkele slimme aanpassingen die de gameplay zowel intuïtiever als diepgaander maken.

Zo zijn er de nodige visuele hints toegevoegd zodat je aanvallen in Super Mario RPG beter kunt ‘lezen’. In het origineel was het niet altijd eenvoudig om te bepalen op welk moment je de A-knop moest indrukken. De remake helpt je daarbij een handje met een uitroepteken dat de perfecte timing aangeeft. Die timing blijft cruciaal, want zelfs een doorsneevijand kan bij meerdere gefaalde ontwijkmanoeuvres flink schade berokkenen. Slaag je er ondanks de extra visuele hints alsnog niet in om de timing onder de knie te krijgen, dan bevat Super Mario RPG ook een nieuwe ‘Breezy’-moeilijkheidsgraad waarin je al je aandacht op het verhaal kunt focussen. Super Mario RPG is dan ook toegankelijker dan ooit.

Super Mario RPG review - Mario's succes staat in de sterren geschreven.

Ondanks die extra toegankelijkheid holt de remake de gameplay geenszins uit. Perfecte timing wordt extra beloond via de nieuwe ‘Action Gauge’, een nieuwe energiebalk. Hoe meer succesvolle opeenvolgende aanvallen, hoe sneller die balk vult en hoe vaker je de nieuwe ‘triple moves’ kunt uitvoeren, waarin je drie actieve ‘party members’ samen een vernietigende aanval uitvoeren. Bovendien berokkenen perfecte aanvallen nu extra schade aan alle vijanden tegelijkertijd. Het zijn al bij al kleine aanpassingen, maar ze belonen optimale gameplay wel op subtiele wijze.

Remakes zijn vaak een delicate evenwichtsoefening tussen eerbetoon en vernieuwing. Super Mario RPG schittert echter op beide vlakken. De visuele en auditieve updates doen het origineel alle eer aan, terwijl de gameplaywijzingen de game zowel toegankelijker als diepgaander maken. Door de extra visuele hints is het nu een stuk eenvoudiger om aanvallen perfect uit te voeren, wat bovendien extra wordt beloond via het nieuwe Action Gauge-systeem. Wie geen gevoel voor timing heeft, kan daarnaast met de nieuwe Breezy-moeilijkheidsgraad aan de slag. Deze nieuwe versie van Super Mario RPG is een nostalgische reis naar het Mushroom Kingdom met voldoende glans om zelfs de meest doorgewinterde fans te verbazen en te bekoren.

Super Mario RPG komt op 17 november 2023 uit op de Nintendo Switch.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Super Mario RPG Remake

Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.

Reacties