Skip to main content

Super Mario Party review - Een feest om te spelen

Party hard.

Super Mario Party blijft erg trouw aan de bekende formule, maar is danzij de heerlijke minigames en frisse modi een feest om te spelen.

Voor de Super Mario Party review gaat Marcel in op de uitnodiging van Nintendo. Is Super Mario Party een middelmatig evenement of toch het digitale feest van zijn leven?

Het natte, donkere najaar is in aantocht en bordspellen zoals Ticket to Ride en Catan worden langzaamaan weer tevoorschijn gehaald. De Mario Party-reeks was ooit een perfect alternatief, maar de laatste iteraties van Mario's feestje haalden niet de kwaliteit van weleer. Volgens Nintendo moet Super Mario Party dan ook een nieuwe start voor de reeks zijn. Daar slaagt ontwikkelaar Nd Cube met glans in en nodigt je zodoende uit voor een digitaal feestje.

Bekijk op YouTube

Alles begint bij de traditionele Mario Party-modus, die je de keuze geeft uit vier verschillende spelborden. Net zoals bij de andere games in de reeks heeft ieder bord zijn eigen thema. Zo bevat Whomp's Domino Ruins grote Whomps die het pad versperren, heeft King Bob-omb's Powderkeg Mine meerdere goudaders en wordt Megafruit Paradise geterroriseerd door een agressieve Blooper. De spelborden zijn interessant en wekken je nieuwsgierigheid, want iedere speelbeurt zorgt voor een nieuwe wending in het spel. Dat komt door verstopte Hidden Blocks waar je voorwerpen uit krijgt, winkels en evenementen die voor- en nadelen veroorzaken. Denk aan instortende bruggen, rollende stenen en een dreigende Bob-omb. Constant vraag je je af wat er nou weer op het punt staat te gebeuren en of je als winnaar of verliezer eindigt.

Nog altijd win je door zoveel mogelijk sterren te verzamelen. Dat doe je door ze bij Toadette te kopen, maar om daar te raken moet je traditiegetrouw met een dobbelsteen gooien. Nieuw is dat je in Super Mario Party de keuze hebt uit een standaard en een persoonlijke dobbelsteen. Zo is de dobbelsteen van Mario met drie drieën een veilige keuze, terwijl de dobbelsteen van Wario weliswaar vier zessen heeft maar ook twee vlakken waardoor hij twee munten kwijtraakt. Die krachtige voordelen of vervloekte nadelen leiden tot moeilijke keuzes en in theorie probeert Nintendo zo extra strategie in Super Mario Party te introduceren. In de praktijk kies je echter sneller voor de normale dobbelsteen, omdat een nul gooien of in een speelbeurt munten verliezen te veel nadeel oplevert. Daardoor mist de grootste verandering van Super Mario Party impact.

Super Mario Party review - Mario's dobbelsteen heeft drie drieën.

Extra munten verdien je onder andere in minigames. Die zijn gevarieerd, gebalanceerd en een werkelijk genot om te spelen. Dat komt vooral door de mogelijkheden van de Joy-Con. Zo wordt de controller tijdens de minigame Sizzling Stakes een steelpan, waarbij je de taak krijgt om zo snel mogelijk een biefstuk te bakken. Met een vloeiende beweging van de Joy-Con keer je als een professionele chef het vlees om. Nog een hoogtepunt is de minigame Look Sharp, waarbij de controller als een vergrootglas dienst doet en je objecten moet scherpstellen. Ook de mogelijkheden van de HD Rumble worden tijdens enkele minigames benut. Zo krijg je In Rumble Fishing de opdracht om de allergrootste vis te vangen. Hoe heviger de trillingen van de Joy-Con, hoe groter de vis daadwerkelijk is. Super Mario Party en de Joy-Cons zijn een perfecte match, met fantastische minigames als resultaat.

Een andere interessante nieuwigheid is het Ally-systeem, waarbij een ander personage je reis over het speelbord vergemakkelijkt. Zo krijg je zijn of haar dobbelsteen, maar gooit je nieuwe partner ook een extra dobbelsteen met enkel eentjes en tweetjes met je mee. Daardoor kun je in één beurt zeven of acht vakjes lopen. Wanneer je het Ally-systeem met voorwerpen zoals de Dash Mushroom of de Golden Dash Mushroom combineert, creëer je de kans om sneller bij Toadette te raken. Het Ally-systeem brengt extra diepgang naar elke spelsessie. Als je geluk hebt, natuurlijk.

Super Mario Party review - Minigame Trike Harder vraagt alle aandacht.

Wie geen zin heeft om zijn geluk te beproeven, kan zijn of haar heil zoeken in een van de vele andere modi. Zo bestaat de Sound Stage-modus uit een verzameling minigames waarbij het ritme een belangrijke rol speelt, zoals op de maat marcheren, een paard aansporen om te galopperen en tafelkleden onder opgestapelde glazen wegtrekken. Bovendien bevat de modus een Remix-optie, waarbij de snelheid flink wordt opgevoerd. De Sound Stage-modus is een heerlijk tussendoortje, dat gegarandeerd melige situaties met vrienden oplevert. De River Survival-modus doet dat eveneens door vier spelers in een rubberen boot te plaatsen. In een race tegen de klok moet je letterlijk gezamenlijk naar de finish peddelen. Onderweg kom je vervolgens verschillende obstakels en minigames tegen.

Even amusant is Partner Party, waarbij je in duo's het andere team te slim af probeert te zijn. Ook hier maakt Super Mario Party gebruik van een speelbord, maar kies je uiteindelijk zelf welke kant je opgaat. Je hoeft dus niet langer een vastgestelde route te volgen, waardoor je het vijandelijke team op andere manieren kunt dwarsbomen. Partner Party geeft zo een frisse wending aan het Mario Party-concept. Nd Cube heeft echt alles uit de (spelletjes)kast getrokken om er een feest van te maken.

Super Mario Party is een musthavetitel als je regelmatig vrienden over de vloer hebt. De game bevat een heerlijke collectie minigames die de capaciteiten van de Joy-Cons volledig benut. Bovendien zijn er genoeg modi om de game met regelmaat op frisse wijze te benaderen, met de Mario Party-modus als traditionele uitblinker. Super Mario Party is en blijft een feest om te spelen.

Marcel speelde Super Mario Party op de Switch. De game komt op 5 oktober uit.

Read this next