Skip to main content

Super Mario Odyssey tips en collectibles

Alles wat je over Super Mario Odyssey moet weten.

Super Mario Odyssey is Mario's eerste soloavontuur op de Nintendo Switch. Met al zijn collectibles, bazen en geheimen verspreid over diverse werelden is het dan ook een behoorlijk complete game boordevol content. Onze Super Mario Odyssey tips helpen je om 's werelds bekendste loodgieters heelhuids door zijn nieuwste avontuur te loodsen.

Super Mario Odyssey collectibles

Voordat je verderop in dit artikel onze handige walkthrough, tips en tricks kunt vinden, zijn er tevens specifieke dingen die je eerst wilt checken. Zo vind je hier de locaties van alle manen, maar hebben we ook ruimte gereserveerd voor andere handige zaken, zoals het vinden van de paarse munten en hoe je alle outfits en collectibles in de game kunt krijgen.

Super Mario Odyssey tips

'Al doende leert men' is een welbekend gezegde, dus dat geldt zeker voor jou naarmate je de game speelt. Toch kan het geen kwaad om je alvast wat handige tips mee te geven zodat je het niet allemaal zelf hoeft uit te zoeken. Hier is een selectie van de beste tips en tricks om je op pad te helpen.

Super Mario Odyssey tips en tricks:

 • Druk midden in de lucht op 'ZL' om een Stampsprong te doen. Daarmee activeer je buttons of versla je vijanden.
 • Druk wanneer je na een Stampsprong weer de grond raakt op 'B' zodat je een Stampsprongboost maakt en net ietsje hoger komt. Handig om onbereikbare items te bereiken.
 • Er zijn veel verschillende manieren om Cappy te gooien (voorwaarts, omhoog, spinnend, et cetera). De normale worp (druk op 'Y') is echter degene die je het vaakst gaat gebruiken. Houd 'Y' ingedrukt om de pet te laten spinnen.
 • In de Handleiding kun je alle moves (inclusief motion controls instructies) bekijken. Druk op '+', ga naar Handleiding en selecteer vervolgens de move die je wilt bekijken.
 • Gouden munten regenereren elke keer wanneer je terugkeert. Verzamel er zoveel mogelijk zodat je hoeden, kostuums, et cetera kunt aanschaffen. De munten dienen tevens als leven. Elke keer wanneer je doodgaat, verlies je ongeveer tien munten. Zorg er dus voor dat je er voldoende op zak hebt.
 • Paarse munten kun je alleen gebruiken in het rijk waar je ze gevonden hebt. In elk rijk vind je Crazy Cap-winkels waar je ze kunt verzilveren. In tegenstelling tot gouden munten regenereren ze niet.
 • Je kunt niet doodgaan of schade oplopen als je op de grond valt. Bij grote hoogtes sta je na contact met de grond wel even op je benen te tollen. Let erop dat je hierdoor eventjes kwetsbaar bent.
 • Als je het aantal vergaarde manen wilt bijhouden, druk dan op '-' en daarna op 'Y' om een lijst tevoorschijn te halen. Met de shoulder buttons kun je door de overzichten van manen, vangsten, souvenirs en muziek navigeren. De laatste lijst zie je overigens pas nadat je de main story uitgespeeld hebt.
 • Elk rijk heeft een Talkatoo. Dat is een papegaai met een hoed op die je per rijk drie hints over manen geeft. Deze hints komen wel in je lijst te staan, maar de daadwerkelijke locatie wordt niet zichtbaar.
 • Vlakbij Odyssey (het luchtschip) vind je in elke wereld Toad-gids. Door met hem te praten, onthult hij een locatie van een maan op de kaart. Let wel: elke hint kost vijftig gouden munten.
 • De meeste grote vijanden kun je met Cappy veroveren, terwijl dat bij vrijwel alle kleine vijanden (Kleine Goombas, Spiny's, et cetera) niet kan. Wanneer je die met je pet raakt, verdwijnen ze.
 • Veel vijanden dragen ook een hoed. Dat houdt in dat je die vijanden twee keer met Cappy moet raken voordat je 'capturing mechanic' van kracht is. Houd in het heetst van de strijd dus rekening ermee dat het veroveren van die vijanden iets meer tijd kost.
 • Activeer altijd een checkpoint: een vlag herkenbaar aan een witte Bowser-symbool op een zwarte achtergrond die in een witte M op een rode achtergrond verandert. Dit worden fast travel points die je via de map (druk op '-') kunt bereiken.
 • Heb je geen flauw idee wat je in het verhaal moet doen? Zoek dan in de omgeving naar een grote gekleurde 'lichtpilaar'. Daar vind je de volgende objective.
 • Heb je nog steeds moeite met je weg te vinden? Zoek dan naar groene en gele verrekijker. Gooi er met je pet naar zodat je hoog in de lucht komt te zweven. Vandaar heb je een goed overzicht van de map en zijn belangrijke mijlpalen.
 • Je health bar bestaat gedurende de gehele game uit drie delen en kunnen niet geüpgraded worden. Wel kun je de health bar tijdelijk uitbreiden naar zes delen. Een levenshart zit hier en daar in de wereld verstopt, maar kun je ook in de Crazy Cap-winkel aanschaffen. Wanneer je extra drie balkjes verbruikt zijn, regenereren ze niet.
 • Wanneer je een checkpoint activeert of een maan vindt, wordt je health volledig hersteld. Dit geldt ook voor je extra health bar. Kortom: een, twee of drie delen worden in totaal drie delen, terwijl vier, vijf of zes delen dan weer in totaal zes delen worden.
 • Zoek naar rood-gouden deuren met een hoedensymbool erop. Dat zijn geheime levels met extra opdrachten waar je extra manen kunt vinden.
 • Sommige manen zijn in dezelfde omgeving gesplitst in vijf kleine maantjes. Wanneer je ze alle vijf vindt, krijg je een volledige maan.
 • Er zijn in de meeste rijken in Super Mario Odyssey race-uitdagingen (zoals Koopa-parkoers). Door als Mario zelf te rennen, maak je het onnodig moeilijk voor jezelf. Andere racers kun je niet met je pet vangen, maar dat geldt wel voor vijanden in de buurt. Wie niet snel is, moet dus slim zijn...
 • Er zijn in elk rijk vogelverschrikkers. Dat zijn tijdsgelimiteerde uitdagingen waarbij je lastige manoeuvres moet uitvoeren. De beloning: een maan.
 • Wanneer je in kolkende lava of dampend gif terecht komt, loop je niet alleen schade op maar springt Mario op en is hij iets sneller. Houd hier dus rekening mee wanneer je in een gebied met kleine, smalle platforms zit.
 • Spoiler hier! In elk rijk vind je een glimmende stalen kubus. Wanneer je de game uitgespeeld hebt, komen er extra manen die je kunt verzamelen.
 • En tot slot, je kunt in de 8-bit-gedeeltes geen Cappy gebruiken. Daar komt het op old school platforming neer!

Nog meer over de game weten? Lees dan onze Super Mario Odyssey review of ons overzicht van alle Super Mario Odyssey info.

Read this next