Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Super Mario Odyssey - Release, gameplay en alles wat we weten

Update: releasedatum, multiplayer, amiibo.

De Nintendo Switch maakt mede dankzij de overtuigende The Legend of Zelda: Breath of the Wild een sterke start. Nu is het de beurt aan Mario om die trend door te zetten. Eerst is de Italiaanse loodgieter in Mario + Rabbids: Kingdom Battle te zien en later dit jaar maakt hij zijn opwachting in Super Mario Odyssey. Daarin wil Nintendo je de open wereld van Super Mario Sunshine en Super Mario 64 laten ontdekken, alsook de sfeer van beide games recreëren. Hier lees je alles wat je over Mario's nieuwste avontuur moet weten.

Check ook onze Super Mario Odyssey tips!

Super Mario Odyssey releasedatum

De Super Mario Odyssey release valt op 27 oktober 2017. De game komt exclusief voor de Switch uit.

Super Mario Odyssey verhaal en setting

Na zestien Super Mario-games weten we allemaal wel hoe het er in Mushroom Kingdom aan toegaat. In Super Mario Odyssey is dat niet anders. Bowser heeft Princess Peach wederom gevangengenomen en dit keer lijkt hij genoeg te hebben van het eeuwige kat-en-muisspel. In zijn eentje besluit hij de volgende stap in hun relatie te zetten en een grootse bruiloft voor te bereiden. Zoals gebruikelijk is het aan Mario om dat te voorkomen en Princess Peach uit de klauwen van Bowser te bevrijden.

In Super Mario Odyssey verlaat je Mushroom Kingdom en trek je naar andere koninkrijken. Tot dusver zijn er slechts enkele locaties getoond. Zo is er om te beginnen New Donk City, een stad gebaseerd op New York waarin 'echte' mensen rondlopen, auto's rondrijden en gigantische wolkenkrabbers staan. Daarnaast is er een prehistorische wereld met dino's en een woestijnachtig gebied geïnspireerd door de Mexicaanse Dag van de Doden. Je reist ook naar een donker bosgebied, een kleurrijke omgeving vol met exotische groenten en een fort dat doet denken aan Bowsers kasteel. Hoewel het niet duidelijk is of je überhaupt naar Mushroom Kingdom terugkeert, wordt daar wel naar gehint.

Super Mario Odyssey gameplay

Nintendo laat weten met Super Mario Odyssey een game te hebben ontwikkeld die aanleunt bij Super Mario 64 en Super Mario Sunshine. De kleurrijke driedimensionale spelwereld is een verzameling van sandboxes en kun je volledig op eigen tempo ontdekken. Je gebruikt een vliegend schip in de vorm van een hoed om naar de verschillende werelden te reizen.

In de 3D-platformer staat in de gameplay het gebruik van je pet centraal. Zo kun je 'Cappy' als een boomerang gebruiken. Gooi je hem weg, dan komt de pet in een cirkelbeweging uiteindelijk weer terug. Maar je kunt Cappy ook in een specifieke richting gooien. Dat is vooral handig om vijanden op je pad te raken of munten te verzamelen. Het hoofddeksel kun je eveneens een paar seconden laten zweven, om hem vervolgens als opstapje te gebruiken. Cappy is dus meer dan een gimmick.

De sterkste eigenschap van de pet is echter dat het andermans lichaam kan overnemen. Gooi je de pet tegen Bullet Bill aan, dan neem je die over en vlieg je als enorme kogel over ravijnen heen. Ideaal om bij een van de vele geheime plekken in de levels te komen. Maar daar blijft het niet bij, want je kruipt op deze manier ook in de huid van Koopa Troopa's, tanks en zelfs een T-Rex. Mario's pet is een meer dan waardig substituut voor de traditionele power-ups.

Net als in eerdere Mario-games kun je weer de nodige objecten verzamelen. Zo verzamel je in de levels Power Moons, het equivalent van Stars of Shines. Die liggen uiteraard niet voor het oprapen en brengen een bepaalde uitdaging met zich mee. In tegenstelling tot in Super Mario 64 en Super Mario Sunshine is het verzamelen van deze objecten geen harde eis om verder te komen in het verhaal.

Mario is van oudsher gek op kleingeld en dat is in deze game geen uitzondering. Zo zijn er de standaard gouden munten. Die spelen een opmerkelijke rol. In Super Mario Odyssey zijn er geen levens of 1-UP's. Als je doodgaat, verlies je simpelweg munten. Ook zijn er speciale regionale munten. Alle coins kun je uitgeven aan exclusieve outfits, die ook weer nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen.

Super Mario Odyssey multiplayer / co-op

Super Mario Odyssey lijkt van oudsher een singleplayergame te worden, maar toch zijn er aanwijzingen over een mogelijke multiplayermodus. Tijdens de E3 2017 werd achter gesloten deuren een vraag over een mogelijk multiplayer gesteld. Producent Yoshiaki Koizumi and regisseur Kenta Motukura reageerden daar als volgt op: "Aangezien het om de Nintendo Switch gaat die twee controllers heeft, is het heel gemakkelijk om er eentje aan de andere persoon door te geven. Maar dit is nog niet het juiste moment, dus jullie horen daar later meer over." Een multiplayer is vooralsnog niet officieel bevestigd, maar daarentegen ook niet ontkend door Nintendo.

Super Mario Odyssey amiibo

Bij een nieuwe Mario-game mogen nieuwe amiibo's niet ontbreken. Zo heeft Nintendo nieuwe figuurtjes van Mario, Peach and Bowser onthuld. Die zijn speciaal in witte trouwkleding gestoken, die je ook in de game kunt ontgrendelen. Maar daar blijft het niet bij. Nintendo heeft namelijk toegezegd dat ook alle oude amiibo compatibel met de game zijn.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties