Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Super Mario Odyssey - 5 dingen die je moet weten

2017: A Mario Odyssey.

's Werelds beroemdste loodgieter maakte in Mario Kart 8 Deluxe en Mario + Rabbids: Kingdom Battle al zijn opwachting, maar Super Mario Odyssey is Mario's eerste soloavontuur op de Nintendo Switch. En wat voor een, want in de Super Mario Odyssey review krijgt de 3D platformer zelfs een Essentieel-badge. Hier lees je alvast alles over de meest opvallende features in de game.

Gooi er met de pet naar

In Super Mario Odyssey sta je er niet alleen voor. Cappy is namelijk je reismaatje. Dat is een soort spookje die zich in Mario's pet nestelt. De acrobatische Mario kan natuurlijk zelf al behoorlijk uit de voeten, maar met Cappy aan zijn zijde is zijn repertoire flink uitgebreid.

Zo kun je om te beginnen Cappy als een soort boemerang gooien om zo vijanden te verslaan of coins binnen te halen. Maar je kunt ook je pet gebruiken als platform gebruiken om zo bij normaliter onbereikbare plekken te komen. De meest interessante vaardigheid is de 'capturing mechanic' waarbij je tijdelijk vijanden of objecten overneemt. Vlieg als Bullet Bill over ravijnen, zwem als een Cheep Cheep naar de dieptes of richt als een T-Rex een complete ravage aan.

Bon voyage

In Super Mario Odyssey staat reizen centraal. De game speelt zich niet in diverse sterrenstelsels af, maar je blijft ook niet tot Mushroom Kingdom beperkt. In je luchtschip Odyssey ga je op zoek naar Bowser die Princess Peach heeft ontvoerd en trek je tijdens deze zoektocht naar diverse Kingdoms.

Elk Kingdom is een sandbox met een eigen identiteit. Zo vind je in het prehistorische Fossil Falls slapende T-Rex'en, is sneeuw het overheersende thema van Shiveria en heeft New Donk City met zijn taxi's, mensen en wolkenkrabbers vooral een realistische touch. Uiteindelijk is geen enkele plek hetzelfde en krijg je echt het gevoel dat je op wereldreis bent.

Moons en Purple Coins

Mario is als een ekster: als iets glimt, dan wilt hij het hebben. De welbekende Stars uit de vorige 3D-Mario's zijn vervangen door Moons waarvan er in elk Kingdom tientallen te vinden zijn. De Moons dienen als brandstof voor je luchtschip, dus verzamelen is cruciaal.

Naast de normale munten zitten her en der ook Purple Coins verstopt. Die zijn er door Nintendo niet alleen ingestopt om je verzamelstoornis te voeden, maar je kunt er ook voor de gelegenheid passende outfits of souvenirs voor je luchtschip mee aanschaffen.

Back to the future

Met Goomba's, munten en zwevende platforms is Super Mario Odyssey een feest van herkenning. Maar retroliefhebbers komen helemaal aan hun trekken wanneer je door sommige Warp Pipes in een 2D wereld terechtkomt. Het komt dan helemaal neer op oldschool Super Mario Bros. platforming die de goede oude NES-tijden doen herleven.

Gedeelde smart is halve smart

Wil je graag aan iemand laten zien hoe leuk Super Mario Odyssey is, maar geef je liever niet de controller uit handen? Dan is er goed nieuws voor je: het is mogelijk om met zijn tweetjes op de bank te spelen.

In de co-op modus van de game bestuurt een speler Mario en de ander Cappy. De tweede spelers kan daarbij vrij bewegen. Daar hoef je overigens niet speciaal een extra controller voor aan te schaffen, want met elk een van de twee Joy-Con-controllers in de handen kun je direct aan de slag.

Super Mario Odyssey is nu verkrijgbaar voor de Nintendo Switch. Wil je meer weten? Hier lees je onze Super Mario Odyssey review, alle Super Mario Odyssey info en Super Mario Odyssey tips.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties