Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Super Mario Bros. Wonder preview - Wonderlijke indruk

Levendiger, kleurrijker en gekker.

De laatste compleet nieuwe game uit de bekende Super Mario Bros.-serie is alweer meer dan tien jaar oud. Hoog tijd dus om met Super Mario Bros. Wonder een nieuw deel in de serie uit te brengen. Intussen zijn een aantal hoognodige veranderingen doorgevoerd. Tijdens Gamescom heb ik alvast een preview mogen spelen, die toonde hoe een aantal nieuwe functies in de praktijk werken.

De eerste grote verandering is de compleet nieuwe visuele stijl van de game. Mario Bros. Wonder maakt namelijk gebruik van een meer getekende en creatieve uitstraling. Achtergronden lijken gedetailleerder dan ooit en ook animaties stralen meer humor en levendigheid uit. Wanneer Luigi bijvoorbeeld een buis in kruipt, vliegt zijn pet kort weg, waarna hij die weer vastpakt. Ook de wereld waarin je levels selecteert, is moderner gemaakt en wisselt lineaire paden met open gebieden af. De gehele uitstraling van Mario Bros. Wonder lijkt dus een stap vooruit.

De previewsessie laat ook een handvol nieuwe power-ups zien. Zo kun je als olifant met je slurf zwakke blokken en vijanden slopen om een pad vrij te maken. Met die slurf kun je echter ook water opslokken en naar vijanden spuiten. Daarnaast is er een nieuwe boor power-up. Daarmee kun je in vlakke plafonds en ondergronden boren om je ondergronds te verplaatsen. De grote concentratie aan puzzeltjes die door de power-ups ontstaan in kleine gebieden doet je hersenen meer dan eens kraken.

Een mechaniek die aan ieder level een geheel eigen draai geeft, is de Wonderbloem. Wanneer je de Wonderbloem oppakt, verandert het level in een spektakel en weet je nooit wat je kunt verwachten. Zelf zag ik bijvoorbeeld een groot aantal bizons aanstormen die het complete level op zijn kop zetten. Door tussen de bizons te springen, bereik je gebieden waar je zonder de bizons niet kan komen. Een ander level gaf dan weer een grote sterrenregen, waardoor je als een gek door de wereld heen kon rennen en zo goed als onverslaanbaar werd. De Wonderbloem lijkt met andere woorden aan ieder level een ontzettend creatieve en verrassende draai te geven.

Op veler verzoek bevat Super Mario Bros. Wonder nu ook multiplayer. Vanuit lobby’s tot wel twaalf spelers kun je samen dan wel individueel levels voltooien. In tegenstelling tot offlinemodi in voorgaande games kun je weliswaar niet met elkaar gooien: vanaf nu ben je dus eindelijk veilig van je vrienden in multiplayer! Online spelers zijn namelijk met een geestachtige uitstraling in de wereld te zien. Alle vooruitgang die je in een online lobby maakt, draagt bovendien naar je eigen opslag over. Ook wanneer andere spelers een zwakke internetverbinding hebben, merk je daar niets van. Volgens Nintendo is de online multiplayer zo ingericht dat het je op geen enkele manier kan benadelen.

Ook op andere vlakken zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo wordt de moeilijkheid van ieder level nu met sterren weergegeven. Op die manier kies je zelf hoe moeilijk je het jezelf wilt maken, aangezien je niet ieder level gehaald hoeft te hebben om verder te komen. Ook kun je voor het begin van een level badges kiezen. Die badges geven je verschillende voordelen. Zo is er een die je hoger doet springen, laat zweven aan je pet of jurk, of juist extra verrassingsblokken in het level toevoegt. De toevoegingen lijken iedereen meer vrijheid en keuze te geven.

Super Mario Bros. Wonder heeft een ontzettend sterke eerste indruk achtergelaten. Al is dat zeker niet wonderbaarlijk te noemen aangezien de serie er zo goed als iedere keer in slaagt om een lach op het gezicht te toveren. De vernieuwingen lijken deze keer echter wel erg groot ten opzichte van zijn voorgangers, met onder meer een vernieuwde grafische stijl die de game anders doet aanvoelen. Vooral met de online en aanpassingsmogelijkheden verwacht ik dat Super Mario Bros. Wonder dit najaar de perfecte game wordt om samen met je vrienden te spelen. Levendiger, kleurrijker en gekker dan ooit.

Super Mario Bros. Wonder komt op 20 oktober uit voor de Switch.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Menno Burgers avatar

Menno Burgers

Redacteur

Menno begon op zijn zesde met gamen en heeft het nooit meer losgelaten. Tegenwoordig is hij vaak te vinden in Sea of Thieves waar je hem van verre al aan ziet komen, oppassen geblazen dus!

Reacties