Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury review - Geweldige comeback

Een van de allerbeste Mario-games.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Super Mario 3D World is nog altijd een uitstekende platformer, en Bowser's Fury biedt een gloednieuw en innovatief avontuur.

In de Super Mario 3D World + Bowser's Fury review is Sander dolblij met een geweldige comeback van Mario.

Mario heeft al in een tal van iconische en briljante games geschitterd. Van Mario Galaxy 1 en 2, tot Paper Mario: The Thousand-Year Door en Mario Kart 8... Steeds weer verbaast Nintendo door de loodgieter in creatieve scenario's te plaatsen. Recente uitstapjes gingen Mario echter minder goed af. Super Mario 3D All-Stars deed de briljante originelen bijvoorbeeld weinig eer aan. Ook het recente Paper Mario: The Origami King wist geen diepe indruk te maken. Is het icoon eindelijk uitgeteld? Nee hoor. Super Mario 3D World krijgt een briljante heruitgave, die met Bowser's Fury bovendien door een bijzonder indrukwekkende extra wordt ondersteund.

Bekijk op YouTube

Zoals je in onze Super Mario 3D World preview al kon lezen, is dit een heruitgave van een game die op de Wii U reeds schitterde: de Super Mario 3D World review van Randolf gaf de game zelfs een perfecte score. De Switch-versie behoudt de charme en creativiteit van het origineel perfect. De werelden en individuele levels in deze game blinken stuk voor stuk uit in hoe ze met concepten spelen. Elk level is een unieke speeltuin die je aan nieuwe concepten introduceert, je laat experimenteren, er een frisse twist aan geeft, en vervolgens alles tot een logische en uitdagende conclusie brengt. Het is weliswaar de gekende Mario-designformule die je ook al in Mario 64 en Galaxy zag, maar 3D World brengt alles met zo'n passie dat je niet anders kunt dan met een dikke grijns elk level verkennen.

Bovendien heeft Super Mario 3D World wel enkele heel unieke features die ook na al die jaren nog steeds opvallen. Zo kun je de game met maximum 3 andere vrienden tegelijk spelen. Dat kan niet alleen op één Switch, maar ook online. Naast Mario kunnen je vrienden dan aan de slag met Luigi, Toad en Peach, die elk hun eigen speciale krachten hebben. Daardoor moet je als team goed samenwerken als je echt alle hoeken van een level wilt uitkammen. Over uitkammen gesproken: ook uniek aan 3D World zijn de speciale puzzellevels van Captain Toad. Deze kleine afleidingen zijn zelfs zo goed dat ze nadien - terecht - een eigen spin-off hebben gekregen. En ook hier zijn deze puzzels de ideale manier om wat afwisseling tussen al het platformen te bieden. Variatie troef, en dat maakt van Super Mario 3D World zo'n onverdeeld succes.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury review - Een vreemder duo heb je nog nooit gezien.

Deze heruitgave gaat zelfs nog verder door een compleet nieuwe game toe te voegen: Bowser's Fury is een geweldige toevoeging aan de Switch-versie van Super Mario 3D World. Bowser is tot kolossale proporties uitgegroeid en Mario moet samen met Bowser Jr. een manier vinden om de Kaiju-achtige woesteling weer te laten krimpen. De game speelt zich in een open wereld af, die door een gitzwarte drab is bedekt. Door uitdagingen te voltooien, verzamel je Cat Shines. Die stellen je immers in staat om de inktzwarte duisternis te verdrijven. Fury Bowser verschijnt op willekeurige momenten om je het leven zuur te maken, en dat zorgt voor een spannende opschudding op een voor Mario-games ongeziene schaal. De uitdagingen zijn gevarieerd en vereisen soms behoorlijk wat speurwerk, waardoor je met gemak uren zoet bent in een klein maar rijkelijk gevuld level vol verrassingen.

Bowser's Fury schudt de Mario-formule grondig doorheen doordat je meerdere power-ups kunt verzamelen en die in een inventaris bijhoudt. Zo heb je altijd de ideale power-up bij de hand, ongeacht welke uitdaging je voor je hebt. Daarnaast heeft Bowser's Fury een verdienstelijke tweespelermodus. De tweede speler bestuurt Bowser Jr. en kan vliegen, vijanden aanvallen en voorwerpen oppakken. Mario is echter nog altijd de held van het spel en er is geen splitscreenoptie, waardoor het spelen van Bowser Jr. nog altijd meer van een Assist-modus dan van een volwaardige tweespelermodus wegheeft. Toch heeft je medespeler veel werk voorhanden in Bowser's Fury, en dat komt het spelplezier ten goede. Bowser's Fury is door zijn slimme design en rondspelen met de Mario-formule kortom een zeer indrukwekkende extra game.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury is simpelweg een uitstekende platformgame. Elk level perfectioneert de Mario-formule door frisse concepten en features briljant te ontwikkelen en aan een rotvaart te introduceren. Ook het feit dat je de game volledig in co-op met vier spelers kunt spelen en elke speler een unieke rol heeft, getuigt van hoe goed deze game in elkaar zit. Bowser's Fury is de kers op deze heerlijke taart. Door inspiratie te putten uit Odyssey en tegelijk zijn eigen ding te doen is Bowser's Fury een waardevolle extra die trots op eigen benen staat. Gelukkige 35ste verjaardag, Mario. Dat je nog lang moge rondhuppen.

Sander speelde Super Mario 3D World + Bowser's Fury op de Nintendo Switch. De game komt op 12 februari uit op de Nintendo Switch.

Je kunt hier Super Mario 3D World + Bowser's Fury kopen op Bol.com

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.
Reacties