Skip to main content

Super Mario 3D World + Bowser's Fury heeft passie voor plezier

Laat zijn klauwen zien.

Ter ere van Mario's vijfendertigste verjaardag pakt Nintendo flink uit met meerdere nieuwe en heruitgegeven games, waaronder Super Mario 3D All-Stars en Paper Mario: The Origami King. Als klapstuk is er Super Mario 3D + Bowser's Fury, een heruitgave van de WiiU-game met nieuwe content. In 2014 al gaf onze Randolf in zijn Super Mario 3D World review de game een perfecte score, en als deze preview voor de Switch-versie enige indicatie is, heeft de game de tand des tijds volledig doorstaan.

Super Mario 3D World is een platformgame voor maximaal vier spelers. Niet alleen kunnen vier spelers op één Switch spelen, bovendien kan elkeen op zijn of haar eigen console in lokale of online multiplayersessies meedoen. De speelbare personages Mario, Luigi, Toad en Peach hebben elk hun eigen sterke punten. Zo kan Luigi hoger springen en gebruikt Peach haar jurk om tijdelijk te zweven. Hoewel alle levels voor alle personages toegankelijk zijn, zijn er speciale knoppen die alleen een specifiek iemand kan indrukken. Daar krijg je dan weer optionele beloningen voor. De verschillende personages nodigen je dus uit om te experimenteren. Het lijkt er echter niet op dat je ooit wordt belemmerd in je keuze, zelfs al zou je standvastig je favoriet blijven kiezen.

De levels stijgen langzaam in moeilijkheidsgraad en bieden - in ieder geval in de eerste vier werelden - een prettige speelervaring waar spelers van elk niveau aan kunnen wennen. Bovendien zijn de werelden en de individuele levels inventief en leggen ze op een speelse manier nieuwe concepten uit. Zo leer je bijvoorbeeld in een level hoe je de nieuwe katpower-up gebruikt, waarop je in een ander level in een overmaatse schaats springt om niet hopeloos over het ijs te glibberen. Daardoor lijkt elk level een kleine speeltuin met een eigen thema, dat je keer op keer met iets nieuws verrast. Gaat dit na de eerste vier werelden op deze voet verder, dan lijkt het erop dat Super Mario 3D World een liefdevol gemaakte platformer met een passie voor plezier is.

Zeer toepasselijk voor Mario's jubileum is dat Super Mario 3D World van nature een flinke nostalgiebom is. Elementen uit de NES- en SNES-games passeren regelmatig de revue - zoals de vlaggenmast aan het einde van de levels, Mario's wasberenpak en de fruitautomaten uit Mario 2. Ook de overworld is een directe knipoog naar die van Mario 3, met dansende planten en Hammer Bros-gevechten. Tot slot stammen de individuele krachten van Mario en co. uit Super Mario Bros 2 op de NES. Mario's verjaardag lijkt met deze invloeden in overvloed te worden gevierd.

De werelden bevatten ook speciale puzzellevels van Captain Toad, die de oorsprong van Captain Toad: Treasure Tracker vormen. In zijn speciale levels moet je onder tijdsdruk vijf sterren verzamelen. De gameplay van deze puzzels wijkt op een positieve manier van de hoofdgame af en lijkt een prettige afwisseling van al het platformgeweld te bieden. De game heeft nog meer in petto, al is het daarvoor wachten op de review. Hoe dan ook ziet het ernaar uit dat Super Mario 3D World meer dan platformactie te bieden heeft.

Tot slot bevat Super Mario 3D World op de Nintendo Switch een volledig nieuwe game, genaamd Bowser's Fury. Dat is een kort uitstapje dat meer van Super Mario Odyssey weg heeft, zowel in zijn openwereldstructuur als in de manier hoe je de camera vrij bestuurt. Bowser is reusachtig geworden en terroriseert een eiland. Mario moet Shines verzamelen om in Giga Cat Mario te veranderen en Bowser te verslaan. Terwijl je over het eiland loopt, kan het zijn dat het weer ineens omslaat, Fury Bowser verschijnt en je letterlijk het vuur aan de schenen legt. De situatie is dermate ernstig dat Bowser Jr. (die overigens volledig door een tweede speler kan worden bestuurd) zich bij je aansluit om zijn vader te redden. Bowser's Fury lijkt ondanks zijn kortere speeltijd een uitstekende toevoeging aan Super Mario 3D World en biedt op gameplaygebied ook effectief iets nieuws.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury lijkt een uitstekende platformgame waar iedereen van kan genieten. De levels van de eerste vier werelden zijn creatief vormgegeven en worden op een aangename manier steeds een beetje moeilijker. Omdat de levels ook thematisch van elkaar verschillen, krijg je geregeld een nieuwe ervaring voorgeschoteld. Diverse uitstapjes zoals de Captain Toad)puzzels bieden daarbij nog meer variatie. Fans van het eerste uur krijgen een weldaad van nostalgie, en voor diegenen die het origineel op de WiiU grijs hebben gespeeld, biedt Bowser's Fury een volledig nieuwe ervaring die al even memorabel lijkt te worden.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury komt op 12 februari uit op de Nintendo Switch.

Read this next